Wednesday, 14 September 2016

August Revision 03


Q1. The World Economic Forum is a Swiss non-profit foundation, will host its annual India Economic Summit on October 6-7 in which city?
Answer: New Delhi

Q2. Who had elected by lawmakers as Nepal’s Prime Minister for a second time with his elevation expected to bring much-needed political stability in the country bogged down by deep divisions over the new Constitution?
Answer: Pushpa Kamal Dahal 'Prachanda'

Q3. Name the Egyptian-born Nobel-winning scientist, who has died in the United States recently?
Answer: Ahmed Zewail

Q4. Which bank will offer overdraft and loan facilities to nearly 700,000 account holders who have enrolled with it through the Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana (PMJDY)?
Answer: SBI

Q5. State-run Bharat Heavy Electricals Ltd (BHEL) has commissioned the second 500 Mw (megawatt) thermal unit at Marwa Thermal Power Station in Janjgir-Champa district of...................?
Answer: Chhatisgarh

Q6. Which company has announced investing $4 million (Rs.27 crore) in Cloudyn, an Israeli corporation, providing software as a service (Saas) solutions for the management and optimization of hybrid, multi-cloud deployments?
Answer: Infosys Limited

Q7. The BCCI has appointed former SC judge ______________as the head of a 4-member legal panel to help it understand the implications of the Justice Lodha Committee reforms.
Answer: Markandey Katju

Q8. The Rajya Sabha has overwhelmingly passed the ______________ Constitution Amendment Bill, 2014 to facilitate rollout of the Goods and Services Tax (GST) in the country.
Answer: 122nd

Q9. Name the Former Ferrari driver of New Zealand who has passed away recently?
Answer: Chris Amon

Q10. Who has been appointed as General Manager, Integral Coach Factory recently?
Answer: Sudhanshu Mani

Q11. To curb illegal and unauthorised pooling of funds by unscrupulous firms, the Reserve Bank of India launched a website, which will help people obtain information about entities allowed to collect deposits. What is the address of portal?
Answer: sachet.rbi.org.in

Q12. Ministry of Urban Development has approved an investment of how much crore in augmenting water supply, sewerage networks, drainage, urban transport and public and green spaces in urban areas in 8 States and UTs under Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation (AMRUT) for the current financial year?
Answer: Rs. 4,404 crore

Q13. Rajasthan's Chief Minister Vasundhara Raje laid the foundation of 14 projects worth Rs 2,229 Crore of which city and will be a 'wonder city' in next two years?
Answer: Jaipur

Q14. The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has given its approval for signing of new Air Services Agreement (ASA) between India and which country?
Answer: Laos

Q15. The Reserve Bank of India (RBI) has set up a committee to look at the various facets of household finance in India and to benchmark India’s position vis-à-vis both the peer countries and advanced countries. The Committee will be chaired by.......?
Answer: Dr. Tarun Ramadorai

All the very best!!




No comments:

Post a Comment