Wednesday, 28 September 2016

August Revision Class 15

Q1. The Reserve Bank of India (RBI) launched which portal to check illegal money collection?
Answer: Sachet portal, 

Q2. Who has been appointed as Prime Minister of Tunisia by Tunisia’s President Beji Caid Essebsi?
Answer: Youssef Chahed

Q3. Union Health Minister J P Nadda launched ____________ nation-wide programme for promoting breastfeeding?
Answer: MAA - Mothers’ Absolute Affection

Q4. Name of the first satellite for mobile telecommunication successfully launched by China.
Answer: Tiantong-01

Q5. Prime Minister Narendra Modi launched Mission _____________ at Komatibanda Village, Gajwel in Medak District of Telangana to provide safe drinking water to all.
Answer: Bhagiratha

Q6. Which government launched a special assistance scheme for elderly weavers, ‘Baristha Bunakar Sahayata Yojana’, to mark the National Handlooms Day on 7 August 2016?
Answer: Odisha government

Q7. International Day of the World’s Indigenous Peoples was observed on 9 August 2016 with theme _____________ .
Answer: Indigenous Peoples’ Right to Education

Q8. Kalikho Pul, former Chief Minister of which state, who had died?
Answer: Arunachal Pradesh

Q9. Former RBI Deputy Governor Anand Sinha was appointed to the Board of which Bank?
Answer: IDFC Bank

Q10. Who has been appointed as Transport Commissioner of Delhi?
Answer: Sandeep Kumar

Q11. Who has been appointed as Managing Director of State Bank of India?

Answer: Dinesh Kumar Khara

Q12. _____________ ,the Iron Lady of Manipur, ended her 16-year-long hunger strike outside the Jawaharlal Nehru Institute of Medical Sciences in Imphal, Manipur.
Answer: Irom Chanu Sharmila

Q13. Who has been reappointed as the Chairman, Managing Director (CMD) and Chief Executive Officer (CEO) of Hero MotoCorp for a period of five years by the Board of Directors?
Answer: Pawan Munjal

Q14.  _____________ ties up with _____________ to set up portal on energy data.
Answer: NITI Aayog, US EIA 

Q15. Which country launched Gaofen-3 Satellite, its first Synthetic Aperture Radar (SAR) imaging satellite to get accurate images of earth?
Answer: China

No comments:

Post a Comment