Friday, 28 October 2016

Current Affairs Questions for Bank Exams (September 2016)

Current-Affairs-Questions-for-IBPS-Exams


Q1. Which state government has launched the construction workers pension scheme recently?
Answer: Odisha

Q2. Union Home Minister Rajnath Singh commissioned the offshore patrolling (OPV) vessel _________  at Goa Shipyard Ltd (GSL), the defence shipyard in south Goa.
Answer: Sarathi

Q3. Which state has signed MoU with educational institutes, which will adopt 50 Adarsh and Utkarsh Vidyalaya in the state for developing education sector infrastructure?
Answer: Rajasthan

Q4. Which country has won its first-ever Paralympic gold medal after para weightlifter Le Van Cong lifted 183 kgs, to set a new world record at the event?
Answer: Vietnam

Q5. Who has won the US Open men's singles titles?
Answer: Stanislas Wawrinka

Q6. Which state government has notified the guidelines for transparent auction and scientific mining and hiked the penalty for offences under the mining act recently?
Answer: Himachal Pradesh

Q7. Name the organisation, which is the umbrella organisation for all retail payments systems in the country and it has broad-based its shareholding base to 56 banks from 10 banks earlier.
Answer: NPCI

Q8. Name an insurance portal, which has launched its ‘Express Doorstep Claims Service’ in Delhi and NCR recently?
Answer: Coverfox

Q9. Who has been honoured with ‘Tamil Ratna’ award by a body of Tamil diaspora in New York for fighting corruption and working for more transparency in the functioning of the government? 
Answer: Subramanian Swamy

Q10. 3rd BRICS Urbanisation Forum meet was held in which city in India?
Answer: Visakhapatnam, Andhra Pradesh

Q11.  Name the Javelin thrower, who became the first Indian to clinch two gold medals at the Paralympics after he broke his own world record to clinch the top honours at the Rio Games.
Answer: Devendra Jhajharia

Q12. Which state has become the second state in the country after Gujarat to achieve 100 per cent electrification of households?
Answer: Andhra Pradesh

Q13. Which mobile phones company would now be manufactured in Haryana as the company signed an MoU with the state government to set up its phone manufacturing hub with an initial investment of Rs 500 crore which, later on, would be increased to Rs 1,500 crore?
Answer: Gionee

Q14. Which team has clinched the inaugural day/night Duleep Trophy Cricket tournament played with a pink ball? 
Answer:  India Blue

Q15. Name the former England batsman, who has signed a deal to become Australia's batting coach until March 2020. 
Answer: Graeme Hick








No comments:

Post a Comment