Friday, 7 October 2016

September Revision Class 01



Q1. Which State government has decided to launch ‘Biju Goan Radio’ through which the Chief Minister would address the people soon for 10 minutes every month?
Answer: Odisha Government

Q2. Who sworn in as new Brazil president a few hours after the country's Senate voted to remove Dilma Rousseff from office?
Answer: Michel Temer

Q3. Which committee was formed to review security at India-Pakistan border, the report running close to thousand pages submitted its report to Home Minister Rajnath Singh?
Answer: Madhukar Gupta

Q4. The Energy and Resources Institute (Teri) has officially appointed former Finance Secretary _____________ as the new Chancellor of Teri university. 
Answer: Ashok Chawla 

Q5. At which world heritage site two-day long "BRICS Convention on Tourism" was held?
Answer: Khajuraho in Madhya Pradesh

Q6. Storyteller to generations of Indians, Amar Chitra Katha will now publish and distribute a special edition of a comic book focusing on which mission?
Answer: Swachh Bharat Mission

Q7. Who has won the people's choice prize for his sand sculpture titled "Mahatma Gandhi - World Peace" at the ninth Moscow Sand Sculpture Championship 2016.?
Answer: Sudarsan Pattnaik

Q8. Who has been appointed  as the Managing Director and chief executive of Sbi Mutual Fund?
Answer: Anuradha Rao

Q9. Which state has decided to enter into joint venture agreement with Railways for rail projects in the state under the 51:49 equity partnership arrangement?
Answer: Kerala

Q10. Biocon chairperson and managing director  _____________ has been appointed 'Chevalier de l'Ordre National de la Legion d'Honneur' (Knight of the National Order of the French Legion of Honour) for her outstanding contribution and dedication to Biosciences and Research field globally.
Answer: Kiran Mazumdar Shaw 

Q11. Who was re-appointed as Nepal's ambassador to India?
Answer: Deep Kumar Upadhyay

Q12. Which government has signed a memorandum of understanding (MoU) with the ministry of civil aviation to develop 11 airports and airstrips to boost regional connectivity?
Answer: Gujarat government

Q13. Which bank of India has launched USSD (unstructured supplementary service data) based ‘*99#’ mobile application on Play Store on Android platform?
Answer: Union Bank

Q14. Which bank of India has launched ‘mVisa’, a mobile-based payment solution that will make payments at retail outlets much easier?
Answer: DCB Bank

Q15. Which Company has tied-up with Amazon.com Inc on smart-home services?
Answer: LG Electronics Inc.










No comments:

Post a Comment