Saturday, 8 October 2016

September Revision Class 02



Q1. Which Country was certified by WHO on having eliminated malaria?
Answer: Sri Lanka

Q2. Which State Government has decided to develop 340 villages as Horticulture Villages at a cost of 93 crore rupees during the Golden Jubilee year of the State?
Answer: Haryana Government

Q3. Garden Reach Shipbuilders and Engineers Limited (GRSE) handed over the Water Jet Fast Attack Craft (WJFAC), _____________ to Indian Navy.
Answer: “TIHAYU”

Q4. Which State’s education department has partnered with US-based technology firm Cisco to promote digital learning across the state using virtual digital room solutions? 
Answer: Rajasthan

Q5. _____________ has acquired computer vision firm Movidius, which partnered with Google to develop 3D space mapping technology for Project Tango devices. 
Answer: Intel

Q6. Which scheme was launched with an objective to develop 13 theme-based tourist circuits in the country under which government has approved projects worth over Rs. 450 crore for five states?
Answer: Swadesh Darshan

Q7. The UN Charter, the seminal treaty of the United Nations, has now been translated into which language?
Answer: Sanskrit

Q8.  The Union Minister of State for Petroleum and Natural Gas Dharmendra Pradhan has  launched _____________ campaign for the aimed at promoting the use of gas in the country?
Answer: Gas4India

Q9. Department of Telecom (DoT) has created _____________ through which customers can get information on power outages from distribution companies by dialling 14401.
Answer: ‘Urja Mitra Helpline’

Q10. Who has been appointed as chief executive of Religare Enterprises Ltd. for the remaining period of his tenure?
Answer: Sunil Godhwani

Q11. Which film was conferred the Best Film award by Union Minister of Information and Broadcasting Minister M. Venkaiah Naidu at the closing ceremony of the 1st BRICS Film Festival?
Answer: Thithi

Q12. India and which country have expanded their Preferential Trade Agreement with both offering to lower or eliminate tariffs on a number of items traded with each other?
Answer: Chile

Q13. _____________ has been adjudged the cleanest state while _____________ comes last in the list of 26 states.
Answer: Sikkim, Jharkhand

Q14. Who has been appointed as part-time chairperson of Unique Identification Authority of India (UIDAI)?
Answer: Former IAS officer J Satyanarayana

Q15. Who has been appointed as director of Syndicate Bank, which is one of the oldest and major commercial banks of India?
Answer: Jayant Purushottam Gokhale










No comments:

Post a Comment