Sunday, 9 October 2016

September Revision Class 03


Q1. Justice S.N. Dhingra has submitted an 182-page report to Which state government on granting of Change of Land Use (CLU) licences in 4 villages of Gurgaon during the rule of the previous Congress government, hinting at irregularities?
Answer: Haryana government

Q2. _____________, Governor of Maharashtra, was sworn in as the acting Governor of Tamil Nadu?
Answer: Chennamaneni Vidyasagar Rao

Q3. Which Country has ratified the Paris global climate agreement?
Answer: China and US

Q4. India and which country has signed an agreement on Maritime Transport that would help the two nations to step-up co-operation on the seas not only in terms of maritime commerce but also in transit of naval vessels? 
Answer: Egypt

Q5. Who has been unanimously elected as the National President of the Indian Medical Association for the year 2016-17?
Answer: K K Aggarwal

Q6. State-run BHEL has commissioned the 4th and last unit of the 4x40 MW Teesta Low Dam Hydro Electric Project (HEP) Stage-IV in which state?
Answer: West Bengal

Q7. With a view to engaging youth of _____________ in constructive sporting activities, a special package of Rs. 200 crore has been announced by Prime Minister Narendra Modi. 
Answer: Jammu & Kashmir (J&K)

Q8.  Who, former India pacer has been inducted as an Honorary Life Member of the Marylebone Cricket Club (MCC)?
Answer: Zaheer Khan

Q9. The Indian Institute of Immunology in New Delhi has developed mycobacterium indicus pranii (MIP), an exclusive and completely domestic vaccine for which disease?
Answer: leprosy

Q10. Which Island on the Brahmaputra in Assam has been declared the largest river island in the world, toppling Marajo in Brazil, by Guinness World Records?
Answer: Majuli Island

Q11. Which village becomes first Wifi hotspot village in Haryana?
Answer: Gumthala Garhu 

Q12. Which tennis player sets women's record of 307 victories in grand slams?
Answer: Serena Williams

Q13. The United Kingdom(UK) has appointed _____________ an ambassador to Iran for the first time since 2011.
Answer: Nicholas Hopton

Q14. On the occasion of the 55th Teachers’ Day Chief Minister Sarbananda Sonowal inaugurated Asia’s biggest digital library dedicated to the memory of Dr. APJ Abdul Kalam, former President of India, in _____________ .
Answer: NIT Silchar

Q15. Which government has roped in Bollywood bighead John Abraham as a brand ambassador for state tourism to boost tourism with the help of actor?
Answer: Arunachal Pradesh










No comments:

Post a Comment