Monday, 10 October 2016

September Revision Class 04

Q1. Union Minister of Health and Family Welfare launched the “Mera Aspataal / My Hospital” initiative at the third National Summit on Good and Replicable Practices and Innovations in Public Health Facilities at .............?
Answer: Tirupati, Andhra Pradesh

Q2. The two day “BRICS Convention on Tourism” to begin at................?
Answer: Khajuraho, Madhya Pradesh

Q3. Which country's Senate has removed President, Dilma Rousseff, from the office for breaking budgetary laws recently?
Answer: Brazil

Q4. State-owned petroleum companies has hold the nation’s first international conference on cooking gas in ...........?
Answer: Bhubaneswar, Odisha

Q5. Who has re-elected as President of Gabon recently?
Answer: Ali Bongo Ondimba

Q6. India jumped 19 places in the Logistics Performance Index to rank 35th in this year’s list. The logistics' list was topped by...............?
Answer: Germany

Q7. President Pranab Mukherjee has given Maharashtra Governor C. Vidyasagar Rao additional charge of which state?
Answer: Tamil Nadu

Q8. CARE Ratings signed a memorandum of understanding (MoU) with Vishal Group Ltd and Emerging Ltd to start a credit rating agency in ...........?
Answer: Nepal

Q9. Name the Insurance company, which has launched of BSLI Cancer Shield Plan that aims to provide the confidence of financial security if the need arise.
Answer: Birla Sun Life Insurance

Q10. Who was appointed United Nations Women’s Advocate for Gender Equality and Women’s Empowerment in India recently?
Answer: Aishwaryaa Dhanush 

Q11. The Energy and Resources Institute (Teri) has officially appointed former Finance Secretary ____________ as the new Chancellor of Teri university.
Answer: Ashok Chawla

Q12. India's Sand artist ___________ has won the people's choice prize for his sand sculpture titled "Mahatma Gandhi - World Peace" at the ninth Moscow Sand Sculpture Championship 2016.
Answer: Sudarsan Pattnaik 

Q13. Who has been sworn in as the Brazil's new president, a few hours after the country's Senate voted to remove Dilma Rousseff from office. 
Answer: Michel Temer

Q14. The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has given its ex-post-facto approval for the FDI policy amendments announced by the Government recently. How much percent of FDI in Defence sector? 
Answer: 100%

Q15. Name the President of Egypt, who hold bilateral discussions with Prime Minister Narendra Modi in New Delhi recently?
Answer: Abdel Fattah el-Sisi

No comments:

Post a Comment