Monday, 14 November 2016

Current Affairs for IBPS PO Exam 2016

Current Affairs for IBPS PO Exam 2016

Q1. Which city has been conferred with the title of the 'Cleanest Tourist Destination' in India by the Ministry of Tourism?
Answer: Gangtok, Sikkim
Q2. The Centre has constituted a four-member Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) under the Chairmanship of..........? 
Answer: MS Sahoo

Q3. Who had became the first Indian to complete the Spartathlon, widely described as the "world's toughest race"? 
Answer: Kieren Dsouza

Q4. Young filmmaker Katyayan Shivpuri, from Maharashtra, has won the first prize at the Swachh Bharat Short Film Festival (SBSFF) for his work in................? 
Answer: Murga

Q5.  Which two states were declared Open Defecation Free on the birth anniversary of the 'Father of the Nation' (Mahatama Gandhi)?
Answer: Gujarat and Andhra Pradesh

Q6. The Union Govt has appointed S Sivakumar as a full-time Member of the 21st Law Commission of India. The chairman of the Commission is...........?
Answer: Balbir Singh Chauhan

Q7. Name the eminent Carnatic vocalist and playback singer, who has now the brand ambassador of its ambitious ‘Haritha Keralam’ (Green Kerala) project.
Answer: K J Yesudas

Q8.  The Reserve Bank of India (RBI) has decided to cut its key policy rate, or the repo rate, by 25 basis points in 4th Bi-monthly Policy Statement for the year 2016-17. what is the current Repo Rate?  
Answer: 6.25 per cent

Q9. Human Resources Development Ministry has decided to set up a three-member committee to examine the causes behind large number of seats remaining vacant in leading technical institutes including the IITs and the NITs this year. The committee, which will be headed by?
Answer: Partha Pratim Chakraborty

Q10. Who have received the Nobel Prize in Physics for 2016 for their discovery of a mathematical framework in the field of topography?
Answer: David J Thouless, Duncan M Haldane and J Michael Kosterlitz

Q11. Who has been appointed Chevalier de l'Ordre National du Mérite (Knight in the National Order of Merit), one of the highest civilian recognitions of the French govt.
Answer: Prajna Chowta

Q12. Fiscal deficit in the first five months of the current fiscal stood at Rs 4.08 lakh cr, which was _______ of Budget estimates for 2016-17.
Answer: 76.4 per cent

Q13. The Union Cabinet has approved the setting up of country's first Medipark by public sector undertaking HLL Lifecare which will come up in.........?
Answer: Chennai

Q14. Which technology firm launched a new premium smartphone named ‘Pixel’ which will rival with the likes of Apple and Samsung?
Answer: Google

Q15. The National Ayurveda Day was recently observed on-
Answer: 28 October









No comments:

Post a Comment