Tuesday, 15 November 2016

Current Affairs for IBPS PO Exam 2016

Current Affairs for IBPS PO Exam 2016


Q1. Chief Minister Pema Khandu flagged off a 10-member all-women Mt Gorichen Expedition led by Anshu Jamsempa. Pema Khandu is the present Chief Minister of which among the following North-Eastern states?
Answer: Arunachal Pradesh

Q2. 900-year-old Rani ki Vav (the Queen's Stepwell) has been named as the 'Cleanest Cultural Heritage Site' in the nation. Rani ki Vav is located at which among the following states?
Answer: Gujarat

Q3. Which District has been declared as the cleanest district in the very first survey of sanitation standards which was conducted in 75 districts of rural India?
Answer: Sindhudurg, Maharashtra

Q4. Which international airport of India has become the first carbon neutral airport in Asia-Pacific?
Answer: Indira Gandhi International Airport, New Delhi

Q5. Which private sector bank has announced that it had picked up 9.99 per cent stake in Varanasi-based Utkarsh Microfinance Ltd besides inking an MoU to offer its product portfolio to Utkarsh customers?
Answer: RBL Bank

Q6. Which country has gone top of the ICC Test rankings after their victory against New Zealand?
Answer: India

Q7. The Odisha government has decided to facilitate the stay of tourists and pilgrims coming to Puri from other states. Who is the present Chief Minister Odisha?
Answer: Naveen Patnaik

Q8.  The World Bank has said, India's GDP growth will remain strong at _______ percent in 2016 and _______ percent in 2017 respectively.  
Answer: 7.6 percent, 7.7 percent

Q9. Which state's wildlife wing of forest Department is celebrating wildlife week recently(the aim is to create awareness among people on the protection of wildlife)? 
Answer: Himachal Pradesh

Q10. Who has been awarded the 2016 John F. Richards Prize for her book Ashoka in Ancient India?
Answer: Nayanjot Lahiri

Q11. Who has been appointed as the next chairman of the Central Board of Direct Taxes (CBDT)?
Answer:Sushil Chandra

Q12. The Union Ministry of Road Transport and Highways has launched the Indian Bridge Management System (IBMS). It was launched by Union Minister of Road Transport and Highways. Who is present Union Road Transport and Highways Minister in India?
Answer: Nitin Gadkari

Q13. The International Monetary Fund (IMF) has raised projections for India's economic growth to ______ for 2016-17.
Answer: 7.6%

Q14. The Union Govt has made Aadhaar card mandatory for availing cooking gas (LPG) subsidies after Nov 2016. The Aadhaar is a ______ unique number issued by the UIDAI.
Answer: 12-digit

Q15. Name the Social networking site, which is collaborating with the Election Commission of India in five states which are going to polls next year?
Answer: Facebook










No comments:

Post a Comment