Thursday, 24 November 2016

Current Affairs for IBPS PO Exam 2016



Q1. Name the professional mountaineer, who has became the youngest in the world to scale the Mount Cho Oyu, the 6th highest mountain peak in the world at 8,188 metres above sea level.
Answer: Arjun Vajpai

Q2. President Pranab Mukherjee inaugurated the first edition of World Sustainable Development Summit (WSDS) in......?
Answer: New Delhi

Q3. The Reserve Bank of India (RBI) Internal Working Group (IWG) on Rationalisation of Branch Authorisation Policy has proposed easing bank branch norms. It was chaired by...........?
Answer: Lily Vadera

Q4. Union Power Minister Piyush Goyal assured that India would have 100 per cent electrification for all by.........? 
Answer: May 1, 2017

Q5. World Post Day is celebrated each year on 9 October, the anniversary of the establishment of the Universal Postal Union in 1874 in the Swiss Capital, Bern. The theme for this year (2016) is............?
Answer: Innovation, Integration and Inclusion

Q6. Name the Sprinter, who has bagged the 24th Ekalabya Award for the year 2016 in recognition of her sporting excellence?
Answer: Srabani Nanda

Q7. Name the player, who has awarded 'Champion of Champions' title by International Shooting Sport Federation (ISSF).
Answer: Jitu Rai

Q8.  ____________ has became champions in the National Cadet Corp (NCC) National Games?
Answer: Punjab Directorate

Q9. Name the world's oldest royal, who has passed away recently in Japan?
Answer: Prince Mikasa

Q10. India ranked _________ out of 118 countries on the International Food Policy Research Institute’s (IFPRI) Global Hunger Index (GHI) in 2016, behind Nepal, Sri Lanka,  Bangladesh, among others, but ahead of Pakistan and three other Asian countries.
Answer: 97th

Q11. Name the Oscar-winning Polish film director, who has died at the aged 90?
Answer: Andrzej Wajda

Q12.  Name the philantropist and wife of Godrej group chairman Adi Godrej, who has passed away?
Answer: Parmeshwar Godrej

Q13. Which banks has been conferred with the Export Excellence Award 2014-15 in the Best Financial Institution Category (Southern Region), in recognition of the bank’s Forex Earnings and Services to Exporters.
Answer: South Indian Bank

Q14. The Cabinet Committee on Economic Affairs, chaired by the Prime Minister Narendra Modi, has approved the construction of a new link between Sahibganj bypass in Jharkhand to Manihari bypass in ____________, including a four-lane bridge on river Ganga.
Answer: Bihar

Q15. The Union Cabinet gave its nod for Exim Bank of India to enter into a memorandum of understanding (MoU) with which among the following banks?
Answer: New Development Bank (NDB)









No comments:

Post a Comment