Sunday, 13 November 2016

Current Affairs for IBPS PO Exam 2016

Current Affairs for IBPS PO Exam 2016

Q1. The Government has decided to raise the Employees Provident Fund ( EPF) investment in Exchange Traded Funds (ETF) from present 5 per cent to ...........?
Answer: 10 per cent


Q2. Which Airport has been awarded as "Best Tourist Friendly Airport" under the category for "State Annual Excellence Awards (2015-16)" by Andhra Pradesh Tourism? 
Answer: Tirupati Airport

Q3. Who will be joining Aditya Birla Retail as chief executive officer (CEO)?
Answer: Mohit Kampani

Q4. Which state/UT has launched a mobile application for senior citizens to enable them to reach out to the police quickly in emergency situations. 
Answer: Delhi

Q5.  Who has been concurrently accredited as the Ambassador of India to the Republic of Guinea recently? 
Answer: R Ravindra

Q6. Who has received the 2016 Noble Prize for Medicine?
Answer: Yoshinori Ohsumi, Japan

Q7. After the recent reduction in interest rate for small savings schemes by the govt for the Oct-Dec quarter of 2016-17, what is the new interest rate for Five-Year Senior Citizens Savings Scheme?
Answer: 8.5 per cent

Q8.  Name the 16-year-old Indian-origin South African teen, who has won a $50,000 scholarship, the grand prize at the annual Google Science Fair for her work using orange peel to develop a cheaper “super-absorbent material” that helps soil retain water.
Answer: Kiara Nirghin

Q9. World Space Week is an annual event that is observed from 4 - 10 October every year in various parts of the world including Europe and Asia. World Space Week, 2016 is being observed with theme..............?
Answer: Remote Sensing: Enabling our Future

Q10. Who has resigned as the Chief Executive Officer (CEO) of Prasar Bharati Corporation? 
Answer: Jawhar Sircar

Q11. The Goods and Services Tax (GST) Council has decided that businesses in rest of India (excluding those in Northeastern and hill states) with annual turnover below _______ would be out of the GST net.
Answer: Rs 20 lakh

Q12. As decided by the RBI, the statutory liquidity ratio (SLR) of banks will come down 0.25 per cent every quarter till Jan 2017. What is the present SLR?
Answer: 20.75 per cent

Q13. In which of the following city, the annual India Economic Summit has begun? 
Answer: New Delhi

Q14. The Union Finance Ministry has set up a PDMC to streamline government borrowings and better cash management with the overall objective of deepening bond markets. PDMC stands for?
Answer: Public Debt Management Cell

Q15. The World Teachers’ Day (WTD) 2016 is being observed across the world on 5 October. The theme for the World Teachers’ Day 2016 is ................? 
Answer: Valuing Teachers, Improving their Status










No comments:

Post a Comment