Friday, 18 November 2016

Current Affairs for IBPS PO Exam 2016

Current Affairs for IBPS PO Exam 2016

Q1. Union Petroleum Minister ____________ launched the Pradhan Mantri Ujjwala Yojana (PMUY) in Maharashtra on 07th October, 2016 to provide free LPG connections to BPL households. 
Answer: Dharmendra Pradhan

Q2. How much amount has approved under HRIDAY scheme for improving infrastructure facilities around core heritage sites in five cities recently? 
Answer: Rs.114 crore

Q3. Which day has observed annually on 08th October across India?
Answer: Indian Air Force

Q4. Which currency has saw a sudden collapse in intra-day trade, plunging over 6% to $1.1841 in two minutes, to hit a fresh 31-year-low in second week of October 2016?
Answer: Pound

Q5. India’s first centre for international arbitration has inaugurated in which city? 
Answer: Mumbai

Q6. Doordarshan, public service broadcaster and _________ have entered into an agreement for transmission of four Gyan Darshan educational channels. 
Answer: Indira Gandhi National Open University (IGNOU)

Q7. Name the player, who has defeated World No. 1 Hou Yifan of China to be at joint fourth position in the Isle of Man international Chess tournament?
Answer: Harika Dronavalli 

Q8. Which state government has organised the traditional state festival of 'Bathukamma', the event attended by about ten thousand women, found a place in the Guinness Book of World Records?
Answer: Telangana

Q9. Who has appointed as China’s new ambassador to India by Chinese President Xi Jinping?
Answer: Luo Zhaohui

Q10. Union Power Minister Piyush Goyal assured that India would have 100 per cent electrification for all by.........? 
Answer: May 1, 2017

Q11. World Post Day is celebrated each year on 9 October, the anniversary of the establishment of the Universal Postal Union in 1874 in the Swiss Capital, Bern. The theme for this year (2016) is............?
Answer: Innovation, Integration and Inclusion

Q12. Name the Sprinter, who has bagged the 24th Ekalabya Award for the year 2016 in recognition of her sporting excellence?
Answer: Srabani Nanda

Q13. Rashtriya Ispat Nigam Ltd (RINL), the corporate entity of Vizag Steel, has roped __________ as its brand ambassador.
Answer: PV Sindhu

Q14. The 18th edition of Maruti Suzuki Raid de Himalaya, the world’s highest arena rally was flagged off from .........?
Answer: Mandi, Himachal Pradesh

Q15. In which state has been students studying in Classes 1 to 4 in can now enhance their learning ability with the introduction of a new textbook which integrates even games through meaningful learning situations? 
Answer: Kerala










No comments:

Post a Comment