Wednesday, 30 November 2016

Current Affairs for IBPS Clerk Exam 2016



Q1. Who has appointed as the next Secretary-General of the United Nations by the General Assembly recently?
Answer: Antonio Guterres

Q2. Name the King of Thailand, who has died aged 88, ending seven decades on the throne during which he became a unifying father figure and rare source of stability in a country that has weathered more than a dozen coups since he came to power in 1946 aged just 18.
Answer: Bhumibol Adulyadej

Q3. Expanding their cooperation in civil nuclear energy, India and _____________ are collaborating to set up integrated irradiation centres in India to reduce agricultural losses.
Answer: Russia

Q4. The BRICS Bank or the New Development Bank will ramp up lending to $2.5 billion in 2017. The present chairman of NDB is-
Answer: KV Kamath

Q5. The ________ BRICS summit was held in Goa from 15th to 16th October 2016.
Answer: 8th

Q6. The BRICS summit was held in Goa from 15th to 16th October 2016. The theme for the summit was................?
Answer: Building Responsive, Inclusive and Collective Solutions

Q7. The Indian pharmaceutical major Cipla has signed a memorandum of agreement for the first biosimilars manufacturing facility to be set up at a cost of nearly USD 91 mn in which country?
Answer: South Africa

Q8. Which automaker in India launched ‘Circuit’ Series first electric bus made in India recently?
Answer: Ashok Leyland

Q9. The BRICS grouping recently agreed to set up ________________ in its efforts to challenge western hegemony
Answer: BRICS Rating Agency

Q10. Airlines Technology (AT), an IT solutions provider funded by Travel Startups, has signed a commercial agreement with ________________ as an interface between the airline and its passenger for creating seamless travel experience.
Answer: British Airways

Q11. India’s keen desire to initiate a joint venture arrangement with ___________ for a multi-billion dollar fertilizer plant.
Answer:  Algeria

Q12. The Indian and Chinese armies held a successful second joint exercise under the Sino-India Cooperation 2016 as a sequel to the first joint exercise held on February 6 in the area of Border Personnel Meeting Hut in.........? 
Answer: Ladakh

Q13. NABARD has sanctioned a loan of how much amount to the National Water Development Agency (NWDA), under the Ministry of Water Resources, River Development & Ganga Rejuvenation, towards the Centre’s share in 50 identified irrigation projects from 11 States?
Answer: Rs.19,702 crore

Q14. Banknotes of the denomination of ____________ will be in circulation.The Reserve Bank of India has very nearly completed preparations for introducing this new high-value currency.
Answer: Rs.2000

Q15. What is the name of Culture and Tourism Minister, who has chaired the first meeting of the Reconstituted Central Advisory Board on Culture (CABC)?
Answer: Mahesh Sharma






No comments:

Post a Comment