Wednesday, 2 November 2016

Current Affairs Questions for Bank Exams (September 2016)

Current-Affairs-Questions-for-IBPS-Exams


Q1. Name the Indian-American physician-author, whose work has emphasised empathy in medicine, has been selected for the prestigious 2015 National Humanities Medal recently.
Answer: Abraham Verghese

Q2. Typhoon __________ stated to be the world’s strongest typhoon so far this year, made landfall in east China’s Fujian Province, causing widespread destruction.
Answer: Meranti

Q3. Which country will host the Annual Meetings of the African Development Bank (AfDB) Group in May next year?
Answer: Ahmedabad, India

Q4. Who has taken charge as Executive Director (ED) in Union Bank of India (UBI)? 
Answer: Atul Kumar Goel

Q5. India has slipped by 10 positions to ________, out of 159 countries and territories, as it "fared badly" across categories including legal system and regulation, according to the Economic Freedom of the World: 2016 Annual Report.
Answer: 112th

Q6. Which company has tied up with the country’s largest rail ticketing platform IRCTC to enable digital payments for travellers?
Answer: Paytm

Q7. Which bank has launched its second FederalSkill Academy at Coimbatore, as part of its CSR initiatives?
Answer: Federal Bank

Q8. The Centre and the States are unlikely to review the structure of the GSTN, whose ownership pattern, with a majority private stake. GSTN stands for.......?
Answer: Goods and Services Tax Network

Q9. Who is the present MD and CEO of Punjab National Bank?
Answer: Usha Ananthasubramanian

Q10. Who has become the first person from the African continent to head a global organisation of medicine professionals working for the safety of blood transfusion worldwide?
Answer: Ravi Reddy

Q11. Name the person, who has been honored as the 2016 humanitarian of the year?
Answer: Aung San Suu Kyi

Q12. Which bank has opened its national processing centre in Manipal, Karnataka recently?
Answer: Syndicate Bank

Q13. Name the person, who has appointed by facebook for a strategic role for its Messenger app?
Answer: Anand Chandrasekaran

Q14. The Cabinet Committee on Economic Affairs has approved a viability gap funding/partial capital grant of how much crore for GAIL (India) Ltd’s 2,539-km long Jagdishpur-Haldia and Bokaro-Dhamra (JHBDPL) natural gas pipeline?
Answer: Rs 5,176 crore

Q15. Who has appointed as new Country Director by World Bank for India recently?
Answer: Junaid Ahmad



No comments:

Post a Comment