Monday, 26 December 2016

Current Affairs for IBPS Clerk Exam 2016


Q1. Name the person, who is a former head of EU humanitarian affairs and vice-president of the European commission, has been appointed chief executive of the World Bank?
Answer: Kristalina Georgieva
Q2. In which city the 47th International Film Festival of India (IFFI) will be held from November 20 to November 29, 2016?
Answer: Goa

Q3. Which country has won the Men’s Hockey Asian Champions Trophy by beating arch-rivals Pakistan 3-2 in the final in Malaysia?
Answer: India

Q4. Name the person, who is Spain's acting prime minister and leader of its center-right Popular Party, was re-elected after winning a parliamentary vote?
Answer: Mariano Rajoy

Q5. Prime Minister Narendra Modi on 31st October 2016 paid rich tribute to Sardar Vallabhbhai Patel on his 141st birth anniversary. The day is being celebrated as.....................?
Answer: National Unity Day

Q6. Which state has become the third Open Defecation Free (ODF) state in the country?
Answer: Kerala

Q7. State-run NHPC has announced commission of a 50 MW wind power project in which state?
Answer: Rajasthan

Q8.  Team India’s limited-overs cricket skipper ___________ remains the most valued Indian athlete in 2016. 
Answer: Mahendra Singh Dhoni

Q9. Prime Minister Narendra Modi has launched the ________________ in Chhattisgarh that would provide solar powered irrigation pumps to farmers at a subsidized price.
Answer: Saur Sujala Yojana

Q10.Name the person, who took over as Chairman of the Central Board of Direct Taxes (CBDT) recently?

Answer: Sushil Chandra

Q11. The First World Tsunami Awareness Day is being observed on 05th November, 2016 across the world. The theme for the year is.........?
Answer: Effective Education and Evacuation Drills

Q12. Which state government has signed an MoU with the Software Technology Parks of India (STPI) for setting up of four more centres in the State?
Answer: Odisha

Q13. _______ Women's hockey team have lifted the Asian Champions Trophy 2016 in Singapore.
Answer: India

Q14. Which public sector bank has signed a memorandum of understanding (MoU) with the Indian Army on defence salary package?
Answer: Corporation Bank

Q15. Who has been appointed as Executive Director by Reserve Bank following G Mahalingam's taking voluntary retirement from the central bank? 
Answer: M Rajeshwar Rao





No comments:

Post a Comment