Sunday, 11 June 2017

Current Affairs for NICL AO Mains 2017

current-affairs-questions

Just a few days are left for RBI Grade B and NICL AO Examination. It is time to pace up your preparation for NICL AO 2017. These current affair questions will also help you in preparing for Dena Bank PO 2017 recruitment examination.

So here we are with the current affair revision for NICL AO Mains 2017.

Q1. Name the current Union Human Resource Development Minister of India. 
Answer: Prakash Javadekar

Q2. The World Press Freedom Day is observed globally on _________
Answer: 3rd May

Q3. On the occasion of World Press Freedom Day, UNESCO has co-organized the World Press Freedom Day's main event and the UNESCO/Guillermo Cano World Press Freedom Prize Ceremony in _________________.
Answer: Jakarta, Indonesia

Q4. Which Indian state has recently become the first state to switch to the January-December financial year from the existing April-March cycle?
Answer: Madhya Pradesh

Q5. The World Press Freedom Day was observed recently by UNESCO. Who is the Director-General of UNESCO?
Answer: Irina Bokova

Q6. Madhya Pradesh has become the first state to switch to the January-December financial year from the existing April-March cycle. India started adopting the April-March financial year from ____________.
Answer: 1867

Q7. Chhattisgarh has recently auctioned India’s most expensive limestone block. This block is named as ____________.
Answer: Kesla-II

Q8. India successfully carried out a fresh user trial of 3,000-kilometer range Agni-III ballistic missile from Abdul Kalam Island off Odisha coast. Abdul Kalam Island was previously known as ________________.
Answer: Wheelers Island

Q9. Chhattisgarh has recently auctioned India’s most expensive limestone block in Raipur District. The previous national record was held by _____________.
Answer: Rajasthan

Q10. Who is the Cabinet Minister of Road Transport and Highways?
Answer: Nitin Jairam Gadkari

Q11. India has launched the GSLV-F09 carrying the GSAT-9 or the “South Asia” satellite from Sriharikota, Andhra Pradesh. What is the meaning of "S" in GSLV?
Answer: Satellite

Q12. In order to Strengthen defence ties, India has opened its first private small arms manufacturing plant at- 
Answer: Malanpur, Madhya Pradesh

Q13. The Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) has constituted Technical Committee to lay down Technical Standards for the performance of core services and other services in accordance with Regulation 14 of the IBBI (Information Utilities) Regulations, 2017. The committee will be Chaired by-
Answer: Dr RB Barman

Q14. The Insolvency and Bankruptcy Board of India was established on ______________ in accordance with the provisions of The Insolvency and Bankruptcy Code, 2016.
Answer: 01st October 2016

Q15. Which state government has passed a resolution granting river Narmada the status of a living entity and committed itself to the protection of its legal rights recently?
Answer: Madhya Pradesh


CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment