Thursday, 1 June 2017

Current Affairs for SBI PO Mains 2017

current-affairs-questions

Just a few days are left for SBI PO and NICL AO Examination. It is time to pace up your preparation for SBI PO and NICL AO 2017. These current affair questions will also help you in preparing for Dena Bank PO 2017 recruitment examination.

So here we are with the current affair revision for SBI PO 2017.

Q1. Which kick-started its ambitious ‘Deendayal Rasoi Yojana’ under which subsidised meals that will be available at Rs 5 per plate to people, especially the economically disadvantaged sections of society?
Answer: Madhya Pradesh

Q2. India's largest e-commerce player Flipkart recently bought eBay's India business, and closing a $1.4 billion fund-raising round from Tencent, eBay and Microsoft. Name the Chief Executive Officer of Flipkart.
Answer: Kalyan Krishnamurthy

Q3. The 12th edition Indo-Mongolian Joint Military Exercise Nomadic Elephant 2017 has begun in __________.
Answer: Mizoram

Q4. The Agriculture Ministry joined hands with the National Remote Sensing Centre (NRSC) to geo-tag agricultural assets for their real-time monitoring and effective utilization. NRSC is a wing of ____________.
Answer: Indian Space Research Organization (ISRO)

Q5. Saraswat Bank is the largest lender in the co-operative space in India. What is the Motto of Saraswat Bank?
Answer: Service to the common man

Q6. Name the port that has recently topped the list in the First-Ever Ranking of Ports on Sanitation Parameters in the exercise that was undertaken during the ‘Swachhta Pakhwada’.
Answer: Haldia Port

Q7. Jharkhand Police has initiated __________ programme, recently to enlighten children in Naxal-affected areas in the Palamau district of Jharkhand.
Answer: Tare Zameen Par

Q8. Name the Public lender, which has joined hands with Department of Posts to promote Point of Sale (POS) machines for cashless transactions at post office counters.
Answer: SBI

Q9. Name the Finance Bank that has recently launched a social deposit scheme called 'Hrudaya Deposit scheme' in Thrissur, Kerala.
Answer: ESAF Small Finance Bank

Q10. Name the State, which has been selected by the Union Ministry of Agriculture for the Krishi Karman Award 2015-16 for the commendable increase in food grains production, recently.
Answer: Himachal Pradesh

Q11. Name the Country, which has signed an agreement recently with India for collaboration in modification of Indian Railways for  high-speed and semi-high speed rail.
Answer: France

Q12. The 'Adarana scheme' was launched recently for the uplift and all-round development of people belonging to the Backward Classes in which Indian state?
Answer: Andhra Pradesh

Q13. Name the state which has recently launched a campaign named 'Operation Durga' to ensure safety towards women.
Answer: Haryana

Q14. A book on Draupadi named 'the Flaming Tresses of Draupadi' was released recently by President Pranab Mukherjee at Rashtrapati Bhavan, New Delhi. Who is the author of this book?
Answer: M Veerappa Moily

Q15. US-based tech giant Cisco launched its fifth global cyber range lab in __________ with an aim to train Indian firms and government agencies on real-world cyber-attacks.
Answer: Gurugram



CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment