Friday, 2 June 2017

Test of the Day for Dena Bank PO 2017

Dear Readers,
test-of-the-day

We are providing you with test of the day which will help you in upcoming exams like Dena PGDBFNICL AO, SBI PO etc. From this you can practice questions with the timer that will help you to improve speed.


00:00:00

Q1. The Idukki Dam is a double curvature arch dam constructed across the Periyar River in a narrow gorge between two granite hills Kuravan and Kurathi in which of the following state?
Karnataka
Tamil Nadu
Kerala
Uttarakhand
Gujarat
Solution:
The Idukki Dam is located in Kerala.



Q2. NABARD has hailed the increased focus on irrigation and dairy sectors in the Budget which has hiked the corpus of long-term irrigation fund by another Rs 20,000 crore, taking the total fund size to how much amount?
Rs 60,000 crore
Rs 50,000 crore
Rs 30,000 crore
Rs 40,000 crore
None of the given options is true
Solution:
NABARD has hailed the increased focus on irrigation and dairy sectors in the Budget which has hiked the corpus of long term irrigation fund by another Rs 20,000 crore, taking the total fund size to Rs 40,000 crore. “The Budget focuses a lot on the rural and agriculture sector. Though the thrust on digital continues, reforms announced in the Budget will generate employment and help in doubling farmers income,” chairman, NABARD Harsh Kumar Bhanwala told PTI.

Q3. Name the Operation, which has been launched by Income Tax Department to verify the cash deposited in the banks during November 09th to December 30th 2016?
Operation Clean India
Operation Clean Commerce
Operation Clean Economy
Operation Clean Cash
Operation Clean Money
Solution:
Income Tax Department (ITD) has initiated Operation Clean Money. Initial phase of the operation involves e-verification of large cash deposits made during 09th November to 30th December 2016. Data analytics has been used for comparing the demonetisation data with information in ITD databases. In the first batch, around 18 lakh persons have been identified in whose case, cash transactions do not appear to be in line with the tax payer’s profile.

Q4. Name the organisation, which mission is Promote sustainable and equitable agriculture and rural prosperity through effective credit support, related services, institution development and other innovative initiatives?
SEBI
RBI
SIDBI
NABARD
FICCI
Solution:
NABARD is Promote sustainable and equitable agriculture and rural prosperity through effective credit support, related services, institution development and other innovative initiatives.

Q5. At the instance of Government of India Reserve Bank of India (RBI) was constituted a committee to review the arrangements for institutional credit for agriculture and rural development (CRAFICARD) on 30 March 1979, under the Chairmanship of-
V K Malhotra
C Rangarajan
B Sivaraman
Hilton Young
None of the given options is true
Solution:
The importance of institutional credit in boosting rural economy has been clear to the Government of India right from its early stages of planning. Therefore, the Reserve Bank of India (RBI) at the insistence of the Government of India, constituted a Committee to Review the Arrangements For Institutional Credit for Agriculture and Rural Development (CRAFICARD) to look into these very critical aspects. The Committee was formed on 30 March 1979, under the Chairmanship of Shri B. Sivaraman, former member of Planning Commission, Government of India.

Directions (6-10): What should come in place of the question mark (?) in the following number series. 
Q6. 325, 314, 292, 259, 215, ?
126
116
130
160
None of these
Solution:
Series is -11, -(11×2),-(11×3), -(11×4), ……..

Q7. 45, 46, 70, 141, ?, 1061.5
333
353.5
352.5
352
None of these
Solution:
Series is ×1+1,×1.5+1,×2+1,×2.5+1,……..

Q8. 620, 632, 608, 644, 596, ?
536
556
656
646
None of these
Solution:
Series is +(1×12), -(2×12),+(3×12),-(4×12),+(5×12),……

Q9. 15, 25, 40, 65, ?, 195
115
90
105
120
None of these
Solution:
110; series is ×2-(1×5),×2-(2×5),×2-(3×5),×2-(4×5),……

Q10. 120, 320, ?, 2070, 5195, 13007.5
800
920
850
900
None of these
Solution:
820; series is ×2.5+20,×2.5+20,×2.5+20,……

Directions (11-15): Study the following information to answer the given questions: 
A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement. (All the numbers are two-digit numbers and all are arranged as per some logic based on the value of the number.)
 Input: win 56 32 93 bat for 46 him 28 11 give chance 
Step I: 93 56 32 bat for 46 him 28 11 give chance win
Step II: 11 93 56 32 bat for 46 28 give chance win him
Step III: 56 11 93 32 bat for 46 28 chance win him give
Step IV: 28 56 11 93 32 bat 46 chance win him give for
Step V: 46 28 56 11 93 32 bat win him give for chance
Step VI: 32 46 28 56 11 93 win him give for chance bat
Step VI is the last step of the arrangement the above input.
As per the rules followed in the above steps, find out in each of the following questions the appropriate steps for the given input.

 Input: fun 89 at the 28 16 base camp 35 53 here 68 

 Q11. Which of the following would be step II?
89 fun at 28 16 base camp 35 53 here 68 the
35 53 28 68 16 89 the here fun camp base at
16 89 at fun 28 camp base 35 53 68 the here
53 28 68 16 89 35 the here fun camp base at
None of these
Solution:
Solution (11-15):
The word and number arrangement machine rearranges the input with the logic that in step I, it shifts the largest number to the left-most place and the last word coming in English alphabetical series to the rightmost place. In step II, it shifts the smallest number to the leftmost place and the next word (in reverse alphabetical order) to the rightmost. In step III 2nd largest number is shifted to the leftmost place and so on.
 Input: fun 89 at the 28 16 base camp 35 53 here 68
Step I: 89 fun at 28 16 base camp 35 53 here 68 the
Step II: 16 89 fun at 28 base camp 35 53 68 the here
Step III: 68 16 89 at 28 base camp 35 53 the here fun
Step IV: 28 68 16 89 at base 35 53 the here fun camp
Step V: 53 28 68 16 89 at 35 the here fun camp base
Step VI: 35 53 28 68 16 89 the here fun camp base at

Q12. Which word/number would be at seventh position from the left end in step IV?
base
at
35
the
53

Q13. Which step number would be the following output? ‘53 28 68 16 89 at 35 the here fun camp base’
There will be no such step.
III
II
V
IV

Q14. In which step the elements ‘35 the here’ found in the same order?
Step V
Step IV
Step I
Step II
Step III
Solution:
Step V

Q15. Which element is exactly between ‘89’ and ‘base’ in Step IV?
at
28
here
fun
none of these

Directions (16): In the following question there are sentences that form a paragraph. Identify the sentence(s) or part(s) of sentence(s) that is/are correct in terms of grammar and usage (including spelling, punctuation and logical consistency). Then, choose the most appropriate option. 
 Q16. A. I did not know what to make of you. 
B. Because you’d lived in India, I associate you more with my parents that with me.
 C. And yet you were unlike my cousins in Calcutta, who seem so innocent and obedient when I visited them. 
D. You were not curious about me in the least. E. Although you did make effort to meet me.
A only
A and B
A and E
D only
A and D
Solution:
Statement A and D are correct. Statement B should have read “…I associated…”, Statement C should have read “…who seemed…” And statement E should have read “make an effort…”. Hence, option (e) is the correct answer.

Directions (17-20): Each of the following questions has a paragraph from which the last sentence has been deleted. From the given options, choose the sentence that completes the paragraph in the most appropriate way. 

 Q17. Most people at their first consultation take a furtive look at the surgeon’s hands in the hope of reassurance. Prospective patients look for delicacy, sensitivity, steadiness, perhaps unblemished pallor. On this basis, Henry Perowne loses a number of cases each year. Generally, he knows it’s about to happen before the patient does: the downward glance repeated, the prepared questions beginning to falter, the overemphatic thanks during the retreat to the door.
Other people do not communicate due to their poor observation.
Other patients do not like what they see but are ignorant of their right to g elsewhere.
But Perowne himself is not concerned.
But others will take their place, he thought.
These hands are steady enough, but they are large.
Solution:
Option (c) best concludes the paragraph as it shows us exactly what Perowne is thinking. Hence, option (c) is the correct answer.

Q18. Trade protectionism, disguised as concern for the climate, is raising its head. Citing competitiveness concerns, powerful industrialised countries are holding out threats of a levy on imports of energy-intensive products from developing countries that refuse to accept their demands. The actual sense of protectionist sentiment in the OECD countries is, of course, their current lackluster economic performance, combined with the challenges posed by rapid economic rise of China and India – in that order.
Climate change is evoked to bring trade protectionism through the back door.
OECD countries are taking refuge in climate change issues to erect trade barriers against these two countries.
Climate change concerns have come as a convenient stick to beat the rising trade power of China and India.
Defenders of global economic status quo are posing as climate change champions.
Today’s climate change champions are the perpetrators of global economic inequity.
Solution:
Option (d) is the most logical conclusion of the discussion of the paragraph, and also its central idea. Hence, option (d) is the correct answer.

Q19. Mattancherry is Indian Jewry’s most famous settlement. Its pretty streets of pastel coloured houses, connected by first-floor passages and home to the last twelve saree-and-sarong-wearing, white-skinned Indian Jews are visited by thousands of tourists each year. Its synagogue, built in 1568, with a floor of blue and white china tiles, a carpet given by Haile Selassie and the frosty Yaheh selling tickets at the door, stands as an image of religious tolerance.
Mattancherry represents, therefore, the perfect picture of peaceful coexistence.
India’s Jews have almost never suffered discrimination, except for European colonizers and each other.
Jews in India were always tolerant.
Religious tolerance has always been only a fa├žade and nothing more.
The pretty pastel streets are, thus, very popular with the tourists.
Solution:
Option (a) best concludes the paragraph. Hence, option (a) is the correct answer.

Q20. Given the cultural and intellectual interconnections, the question of what is ‘Western’ and what is ‘Eastern’ (or Indian) is often hard to decide, and the issue can be discussed only in more dialectical terms. The diagnosis of a thought as ‘Purely Western’ or ‘Purely Indian’ can be very illusory.
Thoughts are not the kind of things that can be easily categorized.
Thought ‘occidentalism’ and ‘orientalism’ are dichotomous concepts.
‘East is East and West is West’ has been a discredited notion for a long time now.
Compartmentalizing thoughts is often desirable.
The origin of a thought is not the kind of thing to which ‘purity’ happened easily
Solution:
Option (e) best fits the paragraph by completing the argument. Hence, option (e) is the correct answer.

                                       



CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment