Monday, 12 June 2017

Test of the Day for Dena Bank PO 2017

Dear Readers,


We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like Dena PGDBF, NICL AO, etc. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed.


00:00:00

Q1. Which one of the following companies has agreed to buy Opel brand from General Motors in a deal valuing the business at $2.3 billion?
Volkswagen
PSA Group
BMW
TATA Motors
Maruti Suzuki
Solution:
PSA Group has agreed to buy Opel from General Motors in a deal valuing the business at 2.2 billion euros ($2.3 billion), creating a new regional car giant to challenge market leader Volkswagen.

Q2. Name the bank that has launched three technology services named FASTag, UPI and BBPS.
SBI
Kotak Mahindra
Karur Vysya Bank
City Bank
IDBI Bank
Solution:
Karur-based Karur Vysya Bank’ s Chief Executive K. Venkataraman has rolled-out of three technology services FASTag, UPI and BBPS.

Q3. 'BCCI Annual Awards for 2015-16' was held recently in ___________.
Bengaluru
New Delhi
Ahmedabad
Mumbai
Chandigarh
Solution:
The Board of Control for Cricket in India (BCCI) announced the 'BCCI Annual Awards for 2015-16'. The awards were given away at a ceremony held in Bengaluru March 8, 2017 which also marks the International Women’s Day.

Q4. Name the country that has signed in March 2017 an agreement with India to amend the existing Agreement and Protocol for avoidance of double taxation and the prevention of fiscal evasion in New Delhi.
Indonesia
Belgium
Oman
Uganda
Austria
Solution:
India and Belgium (in March 2017) have signed an agreement to amending the existing Agreement and Protocol between the two countries for avoidance of double taxation and the prevention of fiscal evasion with respect to taxes on income in New Delhi.

Q5. The Securities and Exchange Board of India (SEBI) was established on-
12th April 1999
12th April 1992
12th April 1949
12th April 1990
12th April 1995
Solution:
The Securities and Exchange Board of India (SEBI) was established on April 12, 1992 in accordance with the provisions of the Securities and Exchange Board of India Act, 1992.

Directions (6-8): In each of these questions a number series is given only one number is wrong in each series. You have to identify the wrong number. 


Q6. 1.375 1.25 2.625 3.875 6.575 10.375 16.875
6.575
1.25
10.375
2.625
16.875
Solution:
1.25+1.375=2.625
2.625+1.25=3.875
3.875+2.625=6.5
6.5+3.875+10.375
10.375+6.5=16.875

Q7. 2478 819 257 84 24 5
257
24
5
819
84
Solution:
The series is ÷ 3 -7, ÷ 3 -6, ÷3 - 5, …..

Q8. 199 176 195 180 190 184 187
180
190
184
187
199
Solution:
The series is – 23, + 19, -15, + 11, -7, + 3, ….

Directions (9-10): What should come in place of the question mark (?) in the following number series? Q9. 949, 189.8, ?, 22.776, 11.388, 6.8328
48.24
53.86
74.26
56.94
None of these
Solution:
× 0.2, × 0.3, × 0.4, × 0.5, × 0.6 …………
189.8 × 0.3 = 56.94

Q10. 89,131,101,121,109,?
103
121
115
97
107
Solution:

Directions (11-15): Study the following information carefully and answer the questions given below. 
Eight boxes namely A, B, C, D, U, M, N and O are placed from top to bottom but not necessarily in the same order. They contain different types of fruits among Apple, Banana, Orange, Grapes, Olives, Kiwi, Pearand Mango. Boxes are of different colours among red, green, black and yellow colour. Exactly two boxes are there of each colour. Consider top as 1st position and so on. The following information is known about them. There is gap of one box between the box D which is green colourand box B and both are in the top 4 positions when boxes are arranged from top to bottom. The box containing Grapesfruit is kept immediately below black colour box and is of same colour as D. Box C is kept somewhere between N and O.Box O is below C.The two yellow boxes are kept vertically adjacent to each other.Orangefruit is kept exactly between M and the box containing Kiwifruit. O doesn’t contain Applefruit. There is gap of one box between the box U and box N, which is kept immediately below the box containing Grapesfruit. Box U is below the box N. The box containing Mangofruit is placed at even numbered place but is not placed at the bottom. The redcolour box which is kept at top either contains Apple or Pearfruit. Box U is not of yellow colour. Box M which contains Olivesfruit is of black colour. The box containing Bananafruit is of black colour. C doesn’t contain any ofApple or Mangofruit. B does not sits on 2nd position. 


Q11.Which box contains Banana fruit?
A
B
D
O
C
Solution:
(11-15):

Q12. Which box is of black colour?
C
O
U
A
D

Q13.Which box is placed at top?
The box which contains Pear fruit
B
U
O
A

Q14. Which box is placed at 8th position?
A
B
C
O
D

Q15. Which fruit does box N contain?
Pear
Kiwi
Orange
Grapes
Mango

Directions (16-20): Each sentence below has one or two blanks, each blank indicating that something has been omitted. Beneath the sentence are five lettered words or sets of words. Choose the word or set of words for each blank that best fits the meaning of the sentence as a whole. 

Q16. The __________ of the desert explains why so many Egyptian mummies are still intact, whereas the humidity of the tombs in tropical rain forests supports the agents of decay so that few Aztec mummies have __________.
heat … survived
aridity … endured
dehydration … decayed
barrenness … proliferated
seclusion … surfaced
Solution:
A good prediction for this sentence is: “The dryness of the desert explains why Egyptian mummies are still around, whereas the humidity in tropical rain forests explains why so few Aztec mummies have survived.” Predictions for both blanks are pretty precise, so start with either one. Looking for a word that means “dryness” for the first blank directs you to (b) and (c). Both aridity and dehydration mean “lacking in moisture,” but the second word in (c), decay, is the opposite of what you’re looking for. You need a word that means “survived.” (b), endured, is perfect. Hold onto (b) and check the others. The first word in (a), (d) and (e) eliminates these answers. All of these words may be true of the desert, but none of them means “dry.”

Q17. They __________ until there was no recourse but to __________ a desperate, last–minute solution to the problem.
berated … try
delayed … envision
procrastinated … implement
debated … maintain
filibustered … reject
Solution:
Starting with the first blank because the prediction is pretty definite, (b) and (c) look good. Eliminate (b) because the second word, envision, that is, “predict or foresee,” does not convey the meaning of a solution. The second word in (c), implement, means “execute or achieve,” so (c) works well for both blanks. Based on the first word, (a), (d) and (e) can be eliminated. Of these three only (e), filibustered, suggests delaying, but even it has a more specific meaning that is not applicable here. To filibuster is to interrupt or delay something from occurring by engaging in activities such as long speeches and discourse.

Q18. The Wankel Rotary Engine was an engineering marvel that substantially reduced automobile exhaust emissions, but because it was less fuel–efficient than the standard piston–cylinder engine, it was __________ in the early 1970s when __________ pollution gave way to panic over fuel shortages.
needed … disillusionment with
conceived … attention on
modified … opinion on
abandoned … preoccupation with
discarded … interest in
Solution:
Working with the first blank (c), (d) and (e) look good. While modified in the first blank of (c) makes sense, the second phrase, opinion on, is too broad. You’re not told if it was a positive or negative opinion that gave way or what direction it gave way to. This answer, then, is not precise enough and would not warrant modifying the engine. In (d), if a preoccupation with pollution gave way to panic over fuel shortages, that would explain way the engine was no longer valued. This is a much stronger phrase than opinion on. This is a much stronger phrase than opinion on. This looks like the best answer, but check the others to be sure. The second word in (e) does not fit the context. A mere loss of interest in pollution would not explain abandoning a marvelous engine. Eliminate (a) and (b) based on the first word in each, since neither of them suggests that the engine was rejected or changed in anyway.

Q19. Friendship, no matter how __________, has its boundaries; __________ advice, when thrust insistently upon one, is rarely an act of friendship, regardless of the adviser’s intent.
cool … contradictory
enjoyable … obverse
intimate … unsolicited
distant … marital
special … desired
Solution:
A prediction for this sentence is: “All friendship, no matter how close, has boundaries; unwanted advice, when thrust upon someone, is rarely a sign of friendship.” Choice (c) looks good right away because the first word, intimate, matches your prediction of close, and the second word, unsolicited, is perfect, too. Choice (a) and (d) can be eliminated because the first word in each is the opposite of close. The first word in (b) and (e) might be all right if nothing else were better, but both can be eliminated on the basis of the second word in each. Obverse means “inside out or upside down,” which doesn’t make sense in this context, and desired is the opposite of your prediction.

Q20. Despite generous helpings of __________ from a group of __________ critics, this iconoclastic poet’s three volumes have sold steadily.
zeal … hidebound
mockery … obscure
tedium … respected
abuse … ineffectual
vitriol … influential
Solution:
A good prediction, for the first blank at least is: “Despite negative responses from (some type) of critics, the poetry sold well”. Starting with the first blank since it is more precise, (e) seems to be just right. Vitriol means severe criticism, which would work in the first blank, and influential in the second blank explains why it’s surprising that these type of critics’ responses did not negatively impact the sales of the book. Run through the other answer quickly. From the first word, you can eliminate (a) because zeal is positive, and you need a negative word. Choice (c) does not fit well in the first blank either, because tedium may be defined as boredom. Receiving boring responses from the critics does not mean that the responses were negative. (b) and (d) can be eliminated because of the second word in each. It is not logical that the response of obscure or ineffectual critics would explain the contrast suggested by the word despite. If the critics have no influence, it would not be surprising that the books sold well. Look for a word that would justify the context clue despite.

                                       

You may also like to read:


CRACK IBPS PO 2017


11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.

9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment