Tuesday, 13 June 2017

Test of the Day for Dena Bank PO 2017

Dear Readers,


We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like Dena PGDBF, NICL AO, etc. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed.


00:00:00

Q1. NABARD was set up with an initial capital of-
Rs 200 crore
Rs 1500 crore
Rs 500 crore
Rs 100 crore
Rs 1000 crore
Solution:
NABARD was set up with an initial capital of Rs.100 crore, its’ paid up capital stood at Rs. 5,000 crore as on 31st March 2016.

Q2. At present many public sector banks and one private sector bank are authorized to handle the Senior Citizens Savings Scheme (SCSS), 2004. Name the private sector bank, which are authorized to handle the Senior Citizens Savings Scheme (SCSS), 2004?
ICICI bank
HDFC Bank
Axis Bank
Yes Bank
Kotak Mahindra Bank
Solution:
Only ICICI Bank is authorized to handle the Senior Citizens Savings Scheme (SCSS), 2004.

Q3. The North Atlantic Treaty Organization (NATO), also called the North Atlantic Alliance, is an intergovernmental military alliance based on the North Atlantic Treaty which was signed on 4 April 1949. Headquarter of NATO is?
New York, USA
London, UK
Paris, France
Tokyo, Japan
Brussels, Belgium
Solution:
At present, NATO has 28 members. In 1949, there were 12 founding members of the Alliance: Belgium, Canada, Denmark, France, Iceland, Italy, Luxembourg, the Netherlands, Norway, Portugal, the United Kingdom and the United States. The Headquarters is located at Boulevard Leopold III, 1110 Brussels, Belgium, on the northeast perimeter of the city.

Q4. Netaji Subhas Chandra Bose International Airport is an international airport located in?
Kolkata
New Delhi
Chennai
Patna
Mumbai
Solution:
Netaji Subhash Chandra Bose (Kolkata) International Airport is a civil airport located in West Bengal, India about 17km from the centre of Kolkata (formerly Calcutta), named in the honour of the Bengali Indian patriot Netaji Subhash Chandra Bose.

Q5. Which of the following state has launched 24*7 helpline number 181 to assist women in distress on the occasion of International Women’s Day (8th March 2017)?
Assam
Odisha
Manipur
Uttarakhand
Jharkhand
Solution:
Chief Minister Naveen Patnaik has launched 24*7 helpline number 181 in Odisha to assist women in distress on the occasion of International Women’s Day (8th March 2017).

Directions (6-10): Study the following information and answer the given questions: 

Seven persons Sachin, Pravin, Ravi, Tarun, Urvashi, Varun andYuvraj live on separate floors of a 7-floor building. The ground floor is numbered 1, the first floor is numbered 2 and so on until the topmost floor is numbered 7. Each one of them is travelling to a different city, viz Delhi, Noida, Pune, Lucknow, Agra, Puri and Patna but not necessarily in the same order. Only three people live above the floor on which Sachin lives. Only one person lives between Sachin and the one who is travelling to Puri. Varun lives immediately below the one person who is travelling to Noida. The one who is travelling to Noida lives on an even numbered floor. Only three people live between the one who is travelling to Puri and Pune.Urvashi lives immediately above Ravi.Urvashi is not travelling to Pune. Only two people live between Pravin and the one who is travelling to Agra. The one who is travelling to Agra lives below the floor on which Pravin lives. The one who is travelling to Delhi does not live immediately above or immediately below Pravin. Tarun does not live immediately above or immediately below Sachin. Yuvraj does not travel to Lucknow. 
Q6. Who among following lives on the top floor?
Tarun
Praveen
Varun
Sachin
Ravi
Solution:

Q7. How many floors are there between the person who lives in Pune and Puri?
One
Two
Three
Four
None of these

Q8. Praveen lives on which of the following floor?
Six
Five
Four
Three
None of these

Q9. Four of the following five are alike in a certain way based on their seating positions and so form a group. Which of the following is different from the group?
Ravi
Tarun
Yuvraj
Varun
Urvashi

Q10. Which of the following statements is/are definitely false?
Tarun-Lucknow
Ravi-Delhi
Yuvraj-Patna
Praveen-Agra
All are true

Q11. The average age of A and B is 20 years. If C were to replace A, the average would be 19 and if C were to replace B, the average would be 21. What are the ages of A, B and C?
22, 18, 20
18, 22, 20
22, 20, 18
18, 20, 22
None of these
Solution:
A + B = 40
C + B = 38
A + C = 42
A = 22, B = 18, C = 20 year

Q12. The batting average for 40 innings of a cricket player is 52 runs. His highest score exceeds his lowest score by 164 runs. If these two innings are excluded, the average of the remaining 38 innings is 49 runs. The highest score of the player of
195 runs
190 runs
192 runs
191 runs
None of these
Solution:
Let the highest score be ‘x’ Lowest score be ‘y’ x – y = 164 _________ (1)
x + y = 2080 – 1862 x + y = 218 _________ (2)
Highest score x = 191 runs

Q13. In an election between 2 candidates, 75% of the voters cast their votes, out of which 2% votes were declared invalid. A candidate got 18522 votes which were 75% of the valid votes. The total number of voters enrolled in the election was:
36000
36400
33600
34800
None of these
Solution:

Q14. Ram and Shyam are travelling from point A to B, which are 60 km apart. Travelling at a certain speed Ram takes one hour more than Shyam to reach point B. If Ram doubles his speed he will take 30 minutes less than Shyam to reach point B. At what speed was Ram driving from point A to B ?
15 kmph
35 kmph
30 kmph
25 kmph
20 kmph
Solution:

Q15. The difference between the S.I. on a certain amount at the rate of 10% per annum for 2 years and compound interest which is compounded every 6 months is Rs. 124.05. What is the principle ?
Rs. 6,000
Rs. 8,000
Rs. 12,000
Rs. 12,000
None of these
Solution:

Directions (16-20): Each of the following questions has a paragraph from which the last sentence has been deleted. From the given options, choose the one that completes the paragraph in the most appropriate way. 
Q16. For everyone who expected Budget 2010 to lay out the roadmap for goods and services tax (GST) rollout, there was much disappointment Not only did the Finance Minister Pranab Mukherjee sound cautiously optimistic about April 2011 rollout, there was very little in the form of explicit steps in that direction other than alignment of rates for goods and services as well as expansion of the ambit of service tax
It can be argued that the government has added a few more services to the list like the previous years.
A comprehensive list of services is critical for the implementation of GST.
It can be argued that when GST is at the threshold, the government should not have tinkered with the rates.
But everything is not as simple as it appears.
So where does the plan to migrate to GST stand?
Solution:
If the purpose of the paragraph is clear to you the disappointment in relation to the expectation of a roadmap for GST -options (b) and (d) help to conclude the paragraph. The reason for the disappointment is that “there was very little in the form of explicit steps” – alignment of rates and expansion of the ambit (addition to the list). Option (e) leaves the whole issue uncertain with a question. Option (b) closes it emphatically by stating what is necessary to be done. Option (b) closes with a definitive ending.

Q17. It remains to be seen whether the economy-wide innovative trend would be sufficient to shore up growth in the secular period. For, as researchers like Solow have shown since the 1950s, the bulk of growth over the long term is not so much due to increase in factor inputs like capital and labour as technological change, efficiency improvements and productivity gains. And given our weak science, technology and innovation indicators, to assume world-leading growth for decades would verily belie the empirical evidence of umpteen studies –
that growth is essentially about technological progress.
that the Solow thesis is not the heart of modern growth theory.
that economic growth in India would surpass those of the other major economies soon.
that technology is not really an exogenous, standalone factor.
that figures can be rather deceptive.
Solution:
“bulk of growth over the long term is not so much due to increase in factor inputs like capital and labour as technological change etc.,” is the gist of the paragraph. Our weak science etc... “belie the empirical evidence...” the empirical evidence is already stated in the above-italicized part. Option (a) reinforces this and completes the paragraph. Option (d) requires further clarifications.

Q18. The Economic Survey went to the extent of expunging details of distribution losses of power utilities, preferring to drop an entire table of figures on rates of return, commercial losses and other attendant annual projections. The Economic Advisory Council is concerned about unacceptably-large revenue leakages in distributing power-and rightly so. But without up-to-date data and comprehensive figures about happenings and goings-on in the vexed power sector, the policy process would surely be left plodding along in the dark.
The survey clearly needs to have wide-ranging data on distribution.
When it comes to power distribution, large unaccounted-for losses continue pan-India.
The fact is that there’s a huge gap when it comes to electricity generation and supply.
Yet, we seem more focused on ritualizing reforms and opening up.
Yet, aggregate technical and commercial losses amount to almost 35%.
Solution:
The purpose of the paragraph is to states that there should be sufficient data to formulate policies – in the context of power sector (Economic survey and Economic Advisory Council). Option (a) concludes the paragraph by stating this purpose explicitly without bringing in any new ideas that may require further clarification. Once the purpose is established (not inferred) option (d) can make sense.

Q19. Finding ways to improve humanity’s living standards is the point of economics. Having a good measure of living standards, you may think, is therefore pretty fundamental to the discipline. For decades, economists have turned to gross domestic product (GDP) when they want an estimate of how well off people are. By how much are Americans better off than Indians, or than their parents’ generation? Chances are the answer will start with GDP. GDP is really a measure of an economy’s output, valued at market prices. As societies produce more, and therefore earn more, their material well-being rises.
That said, economists and statisticians have been debating for years whether GDP measures true well-being.
But GDP was not intended to be a comprehensive measure of society’s well-being.
But GDP is not a true measure of improving living standards as GDP is an aggregate measure.
But GDP isn’t the only measure.
So when economists want to measure the living standards of whole societies, GDP is where they usually start.
Solution:
Perhaps, the options are close. The purpose of the paragraph is almost stated in “Chances are the answer will start with GDP.” Nothing to the contrary is even suggested by the paragraph. Hence the ‘debate’ option (a) and the counterarguments with “but” options (b), (c) and (d) are irrelevant. The paragraph takes a particular view and concludes it in option (e).

Q20. The American novelist John Gardner famously defined the crafting of fiction as the creation of a vivid and continuous dream-first in the mind of the writer and then, if the novelist does his or her job properly, in the mind of the reader. The British novelist Rupert Thomson too talks about the roots of his inspiration in a similar way: whenever I start a new book I have nightmares. Night after night. For a long time I didn’t understand why. Recently I came up with a theory. To write fiction of any power and authenticity you have to draw on the deepest, most secret parts of yourself.
You might say that I want my fiction to have that relationship to reality.
The paradox at the heart of Thomson’s work is that it remains as strange as a dream.
That’s where fiction comes from, but it’s also where dreams are made.
I seem to be attracted to ideas that allow me to do this.
Thomson works hard to help the reader imagine himself deeply into the story.
Solution:
Thomson talks about his inspiration in a similar way-which is creating a continuous dream. Option (a) is, hence, eliminated. Option (b) requires further explanation about “paradox.” Option (d) appears fine; the idea of dream is still incomplete. Option (e) suddenly brings in the reader. Option (d) closes the paragraph and idea of the seamless dream.

                                       


You may also like to read:




CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment