Wednesday, 14 June 2017

Test of the Day for Dena Bank PO 2017

Dear Readers,


We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like Dena PGDBF, NICL AO, etc. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed.


00:00:00

Q1. In 'BCCI Annual Awards for 2015-16', who won the Best Umpire in Domestic cricket award?
Vipul Sharma
Nadeem Ghauri
Amiesh Saheba
Sunil Banerjee
Nitin Menon
Solution:
In 'BCCI Annual Awards for 2015-16' Nitin Menon won the Best Umpire in Domestic cricket award.

Q2. Name the state that has recently launched a housing scheme estimated at Rs 1,580 crore.
Kerala
Assam
Tamil Nadu
Maharashtra
Gujarat
Solution:
Tamil Nadu Chief Minister K Palaniswami launched a housing scheme estimated at Rs 1,580 crore. The scheme was being implemented by the state government with Central assistance for the economically poor

Q3. Name the ballistic missile that was recently launched by Iran's Revolutionary Guard.
Hormuz 2
Nagah 3
Bomani 3
Narou 4
Wahadu 1
Solution:
Iran's Revolutionary Guard has successfully tested a ballistic missile named Hormuz 2. Gen Amir Ali Hajizadeh, chief of the Guard's aerospace division said the missile destroyed a target from a distance of 250 kilometers (155 miles).

Q4. Commercial Paper (CP) is an unsecured money market instrument issued in the form of a promissory note. In which year Commercial Paper was introduced in India?
1975
1990
1985
1955
1980
Solution:
Commercial Paper (CP) is an unsecured money market instrument issued in the form of a promissory note. It was introduced in India in 1990.

Q5. Which Bank of India maintains the Principal Accounts of Central as well as State Governments at its Central Accounts Section?
IDBI
SBI
SIDBI
NABARD
RBI
Solution:
RBI has maintained the Principal Accounts of Central as well as State Governments at its Central Accounts Section.

Directions (6-10): Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statement are sufficient to answer the question. Read both the statements and Given answer Q6. Who amongst A, B, C, D and E is the shortest? I. D is shorter than E but taller than C. II. B is not as tall as A.
If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
If the data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
If the data in both statement I and II together are necessary to answer the question.
Solution:
From Statement I- E>D>C
From Statement II- A>B
So, we cannot decide that who is shortest even after combining the above two statements.

Q7. Are all the five friends, viz, P, Q, R, S and T, who are seated around a circular table, facing the centre? I. P sits second to the left of Q. Q faces the centre. R sits second to the right of P. II. S sits third to the left of T. T faces the centre. Q sits on the immediate left of S but T is not an immediate neighbour of Q.
If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
If the data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
If the data in both statement I and II together are necessary to answer the question.
Solution:

Q8. Is T grandmother of Q? I. P is the mother of Q. Q is the son of R. R is the son of T. II. L is father of N and N is daughter of T.
If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
If the data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
If the data in both statement I and II together are necessary to answer the question.
Solution:

Q9. Point P is towards which direction from point Q? I. Point P is the south of point D. Point D is in the west of H. Point D is in the middle between the Point P and R. Point Q is in the south of point of R. II. Point H which is north of point D. Point P is in north of point H. Point R is in east of point D and north of point Q.
If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
If the data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
If the data in both statement I and II together are necessary to answer the question.
Solution:
From Statement I- We cannot decide that P is in which direction from Q.
From statement II- P is in north-west of Q.

Q10. How many brothers does Anurag have? I. Shashi, the mother of Anurag, has only three children. II. Neha, the grandmother of Anurag, has only one granddaughter.
If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
If the data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
If the data in both statement I and II together are necessary to answer the question.
Solution:
We can’t say Anurag is male or female. So we cannot decide that how many brothers does Anurag have.

Q11. A shopkeeper has goods of worth Rs. 6000. He sold half of the goods at a gain of 12%. At what profit per cent should he sell the remaining half of the stock so that he gets 18% profit on the whole?
25%
24%
18%
8%
None of these
Solution:

Q12. A 210-metre long train crosses a man running at 9 kmph in opposite direction in 6 seconds. Find the speed of the train.
58 kmph
97 kmph
107 kmph
117 kmph
None of these
Solution:

Q13. Average score of a cricketer in 13 matches is 42 runs. If the average score in the first 5 matches be 54 runs, what is the average score in the last eight matches?
36.5
34.5
35.4
38
None of these
Solution:

Q14. The perimeter of a rectangle whose length is 6 metres more than its breadth is 84 metres. What is the area of the triangle whose base is equal to the diagonal of the rectangle and height is equal to the length of the rectangle?
360 sqmetres
380 sqmetres
360 sqmetres
400 sqmetres
540 metre
Solution:

Q15. Due to decrease of 10% in the price of tea per kg, a consumer buys 250 gm of tea more than before for Rs. 270. What is the original price of tea?
Rs. 130/kg
Rs. 120/kg
Rs. 115/kg
Rs. 140/kg
None of these
Solution:

Directions (16-20): In the following questions, two sentences are given. There may be an error in the sentence(s). Q16. I. The musician received a standing ovation by the audience. II. Many voluntary organizations come forward to help the flood victims.
if there is an error only in the first sentence;
if there is an error only in the second sentence;
if there are errors in both sentences; and
if there are errors in both sentences; and
None of the above
Solution:
In sentence- I, received … from not by – received a standing ovation from the audience. In sentence- II, the verb must be in the past tense – Many voluntary organizations came forward to..

Q17. I. My friend dropped in at my place, to pass some time with me. II. The artists regaled the audience by their lively performance.
if there is an error only in the first sentence;
if there is an error only in the second sentence;
if there are errors in both sentences; and
if there is no error in either of the sentences.
None of the above
Solution:
In sentence I, - My friend dropped at my place to spend some time … not pass time …… In sentence -II, it should be regaled … With not by – The artists regaled the audience with their …

Q18. I. We enjoyed very much at the picnic. II. He was severely punished for his impatient behaviour.
if there is an error only in the first sentence;
if there is an error only in the second sentence;
if there are errors in both sentences; and
if there is no error in either of the sentences.
None of the above
Solution:
Sentence -I, ‘we enjoyed ourselves’, without the reflexive pronoun, it is incomplete (enjoyed what?) Sentence II is correct.

Q19. I. The bawling baby was rocked to sleep by its mother. II. Let me congratulate you for your success in the examination.
if there is an error only in the first sentence;
if there is an error only in the second sentence;
if there are errors in both sentences; and
if there is no error in either of the sentences.
None of the above
Solution:
Sentence -II, congratulate on not for – let me congratulate you on your ……

Q20. I. All the participants in the programme were presented mementos. II. A warm welcome was accorded to the visiting dignitaries.
if there is an error only in the first sentence;
if there is an error only in the second sentence;
if there are errors in both sentences; and
if there is no error in either of the sentences.
None of the above
Solution:
Sentence -I, the preposition should be ‘of’ not ‘in’. All the participants of the programme……


                                       


You may also like to read:



CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment