Thursday, 15 June 2017

Test of the Day for Dena Bank PO 2017

Dear Readers,

Test-of-the-Day-for-Dena-Bank-PO-2017

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like Dena PGDBF, NICL AO, etc. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed.


00:00:00

Q1. Who has been appointed as the new Vice-Chancellor of Nalanda University?
David Beasley
Sima Kamil
Vanaja Sarna
Sunaina Singh
George Yeo
Solution:
Sunaina Singh has been appointed as the new Vice-Chancellor of Nalanda University. She was Vice Chancellor of Hyderabad-based EFL University. The University has been without Chancellor and Vice Chancellor after George Yeo resigned from the post. The University has received a total of 160 applications for the position and six people were called for interviews and three names were then sent to the Visitor. Singh’s name was on top.

Q2. Name the Indian forward player, who has named the Asian Hockey Federation (AHF) Player of the Year for 2016.
S V Sunil
Arjun Halappa
Sardara Singh
P. R. Shreejesh
Sandeep Singh
Solution:
Indian forward player S V Sunil has named the Asian Hockey Federation (AHF) Player of the Year for 2016. Drag-flick specialist Harmanpreet Singh was chosen as the Promising Player of the Year in the continental body’s annual awards. S.V. Sunil played a vital role in India's successful outing at the FIH Champions Trophy in London where the team earned a historic silver medal.

Q3. President Pranab Mukherjee has inaugurated the "Namami Brahmaputra" festival on the banks of the river Brahmaputra in 21 districts of-
Jharkhand
Tripura
Assam
West Bengal
Arunachal Pradesh
Solution:
President Pranab Mukherjee has inaugurated the "Namami Brahmaputra" festival on the banks of the river Brahmaputra in 21 districts of Assam. The main purpose of the 5 day festival (31st March to 04th April, 2017) is to give a boost to the investment and tourism prospect in the state. Prime Minister of Bhutan Tshering Tobgay and Governor of Assam Banwarilal Purohit has attended the inaugural ceremony.

Q4. Which among the following countries has become the first country in the world to ban metals mining nationwide?
Panama
El Salvador
Guatemala
Belize
None of the given options is true
Solution:
El Salvador, Central America’s smallest nation, has become the first country in the world to ban metals mining nationwide. The new law, supported by 70 lawmakers, bans all exploration, extraction, and processing of metals both in open pits and mines. The level of environmental pollution in El Salvador is one of the highest in the region and the availability of drinking water is the lowest, according to UN data.

Q5. Which of the following bank is not a private sector bank in India?
Federal Bank
Yes Bank
IndusInd Bank
UCO Bank
None of the given options is true
Solution:
Founded in 1943, UCO Bank is a commercial bank and a Government of India Undertaking.

Directions (6-10): Study the following information to answer the given questions. Eight people viz. A, B, C, D, E, F, G and H are sitting in a straight line facing north. Each of them has a birthday in different months viz. January, February, March, April, May, June, July and August but not necessarily in the same order. G sits third to the right of the person whose birthday in May month. The person whose birthday in August month sits second to the right of G.A and E are immediate neighbours of each other. Neither A nor E has birthday in either May or August month. Neither A nor E is an immediate neighbour of G.H sits third to the right of the person whose birthday is in January month. Neither A nor E has birthday in January. H’s birthday is not in August month. Only two persons sit between E and the person whose birthday is in July month. The person whose birthday is in February month sits on the immediate left of D. Only one person sits between E and B. C’s birthday is before July month. E’s birthday is after April month. G’s birthday month comes after A’s birthday month. 
Q6. Who among the following sits exactly between E and B?
The person whose birthday is in May
The person whose birthday is in January
D
A
The person whose birthday is in August
Solution:
(6-10)

Q7. ‘H’ is related to ‘July’ in a certain way based on the above arrangement. ‘B’ is related to ‘June’ following the same pattern. ‘_____’ is related to ‘May’ following the same pattern.
F
G
A
D
C

Q8. Which of the following is true regarding D?
Only two people sit to the left of D.
D is sitting second to the right of the person whose birthday is in July.
E and B are immediate neighbours of D.
D’s birthday is in May.
D’s birthday in August.

Q9. How many people sit between C and the person whose birthday is in April?
None
One
Two
Three
Four

Q10. Who among the following are sitting at extreme ends of the line?
A and the person whose birthday is in August
The person whose birthday is in May and E
C and G
The persons whose birthday is in March and June
None of these

Directions (11-15): Read the following passage to answer these questions. In a huge jewellery shop, the electric gadgets being used are 17 tubelights of 40 W each, 14 fans of 80 W each, 16 bulbs of 60 W each, 11 bubs of 100 W each, 11 AC’s of 2100 W each, 9 laptops of 200 W each and 10 TV’s of 120 W each. In a day, tubelights and TV’s are used for 8 h but 60 W bulbs are used for 7 h and 100 W bulbs are used for 9 h whereas laptops and AC’s are used for 5 h and 9 h, respectively. However, fans are used for 11 h. Given that 1000 W = 1 unit Q11. What is the total electric energy consumed (in units) by 60 W bulbs in the whole month ?
432
576
67.2
201.6
None of these
Solution:
(11-15):

Total power consumed in a day = 6720 watt
∴ Total power consumed in a month = 6720 × 30 = 201600 watt.
i.e. 201.6 units of electricity is consumed.

Q12. Electricity consumed by all fans is what per cent of energy consumed by all the laptops ?
132%
137%
122%
169%
153%
Solution:

Q13. Out of the following, which type of gadgets consume more electricity in the shop ?
Fans
Tubelights
Laptops
TV’s
AC
Solution:
It is evident from the table that
AC’s are consuming maximum electricity per day.

Q14. If one electric unit costs Rs. 2.70 and power (used by AC’s) unit costs Rs. 3.70, then what money (approx) is paid to the electricity department for one month ?
Rs. 27368
Rs. 28683
Rs. 78600
Rs. 29000
Rs. 23687
Solution:
Bill for one month = (5.44 + 12.32 + 6.72 + 9.9 + 9 + 9.6) × 30 × 2.70 + 207.9 × 30 × 3.7 =4291.38+23076.9
= Rs. 27368

Q15. What is the ratio of consumption of electricity in units by 100 W bulbs and laptops in a month ?
5 : 6
4 : 5
11 : 10
2 : 3
None of these
Solution:

Directions (16-20): For each of the words below, a contextual usage is provided. Pick the word/phrase from the alternatives that is most the appropriate substitute in the given context and mark its number as your answer. Q16. Voracious: Being a voracious reader, he seldom feels lonely.
insatiable
lethargic
unenthusiastic
evasive
moody
Solution:
voracious-engaging in an activity with great eagerness or enthusiasm. insatiable-(of an appetite or desire) impossible to satisfy. Hence, insatiable is correct substitute for the word ‘voracious’.

Q17. Dilettante: Given the number of dilettante politicians in the Rajya sabha, it is not surprising that M.P’s are seeking alternate careers. A person who
is professional
is devoted
deceives
is committed
cultivates an interest without commitment
Solution:
dilettante-a person who cultivates an area of interest, such as the arts, without real commitment or knowledge. Hence, option E correctly explains the word given in the question.

Q18. Connivance: The city’s moral police, in connivance with authorities, have enforced regulations quite unsympathetically.
pretension
collusion
ignorance
combination
keeping
Solution:
Connivance-willingness to allow or be secretly involved in an immoral or illegal act. collusion-secret or illegal cooperation or conspiracy in order to deceive others. Hence, collusion is correct substitute for the word ‘Connivance’.

Q19. Lacuna: There is a critical lacuna in asset classification, which makes money invested in a stalled project to be treated as a standard asset.
promise
definition
gap
grading
abyss
Solution:
Lacuna-an unfilled space; a gap.

Q20. Euphemistically: It is one of the many stalled projects euphemistically referred to as ‘project under the completion’.
less harshly
critically
theoretically
practically
emotionally
Solution:
Euphemistically-by means of a mild or indirect word or expression instead of one considered too harsh or blunt.

                                       


You may also like to read:


CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment