Friday, 16 June 2017

Test of the Day for Dena Bank PO 2017

Dear Readers,

Test-of-the-Day-for-Dena-Bank-PO-2017

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like Dena PGDBF, NICL AO, etc. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed.


00:00:00

Q1. Which private sector bank was merged with Kotak Mahindra Bank (KMB)?
ING Vysya Bank
Karur Vysya Bank
Lakshmi Vilas Bank
Jammu and Kashmir Bank
None of the given options is true
Solution:
ING Vysya Bank has successfully merged with Kotak Bank with effect from April 1, 2015, and will bear the name Kotak Mahindra Bank.

Q2. Currently, Which of the following combination has female CMDs or heads?
HDFC, ICICI, Axis Bank
ICICI, Axis Bank, Kotak Mahindra Bank
Yes Bank, Kotak Mahindra Bank, SBI
SBI, ICICI, Axis Bank
None of the given options is true
Solution:
Arundhati Bhattacharya is currently the Chairman of the State Bank of India, Chanda Kochhar is the managing director and chief executive officer of ICICI Bank and Shikha Sharma is the Managing Director & CEO of Axis Bank.

Q3. Name the American astronaut, who made history when she floated outside the International Space Station (ISS) and broke the record for the most spacewalks by a woman?
Thomas Akers
Aydyn Aimbetov
Vladimir Aksyonov
James Adamson
Peggy Whitson
Solution:
American astronaut Peggy Whitson made history when she floated outside the International Space Station (ISS). She broke the record for the most spacewalks by a woman. Whitson at the age of 57, is making her eighth career spacewalk, surpassing the record of seven previously held by American Sunita Williams. Ms Whitson earned a doctorate in biochemistry and served as the first female space station commander in 2008.

Q4. As per the government announcement the returns on small savings schemes, including Public Provident Fund (PPF), National Savings Certificate (NSC) and Kisan Vikas Patra, has been lowered by 0.1 percent for the April-June (2017) quarter. Kisan Vikas Patra (KVP) investments will yield 7.6% and mature in ________.
116 months
114 months
108 months
110 months
113 months
Solution:
As per the government announcement the returns on small savings schemes, including Public Provident Fund (PPF), National Savings Certificate (NSC) and Kisan Vikas Patra, will be lowered by 0.1 percent for the April-June quarter. According to finance ministry notification, investments in the public provident fund (PPF) scheme will fetch lower annual rate of 7.9%, the same as a five-year National Savings Certificate. The existing rate for these two schemes is 8%. Kisan Vikas Patra (KVP) investments will yield 7.6% and mature in 113 months.

Q5. The Loan Agreement for New Development Bank (NDB) financing of ____________ for Development and Upgradation of Major District Roads Project in Madhya Pradesh was signed between Government of India and the New Development Bank (NDB).
US$ 1000 Million
US$ 750 Million
US$ 500 Million
US$ 350 Million
US$ 100 Million
Solution:
The Loan Agreement for New Development Bank (NDB) financing of US$ 350 Million for Development and Upgradation of Major District Roads Project in Madhya Pradesh was signed between Government of India and the New Development Bank (NDB). This is the First Loan Agreement for NDB assisted project in India. The objective of the Project is upgradation of major district roads (Approx. 1,500 km) in Madhya Pradesh to improve connectivity of the interior areas of the state with the national and state highway networks.

Directions (6-8): Question consists of five statements followed by five conclusions. Consider the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions does not logically follow from the given statements using all statements together. 
Q6. 
Statements: 
Some sky are blue.
All blue are air.
No Air is earth.
Some earth is result.
All result is exam.
Conclusions:
Some sky is not earth.
Some blue is not earth.
Some earth are exam.
All sky being earth is a possibility.
All earth being exam is a possibility.
Solution:

Q7. Statements: 
 Some paint is pink.
Some pink is black.
All black is violet.
Some violet is brown.
All brown is red.
Conclusions:
All paint being violet is a possibility.
All pink being red is a possibility.
Some pink is violet.
Some violet is red.
Some paint is red.
Solution:

Q8. Statements: 
Some boy is cute.
All cute is good.
Some good is best.
No best is excellent.
All excellent is selected.
Conclusions:
All boy being best is a possibility.
Some good is not excellent.
All best being selected is a possibility.
All cute being best is a possibility.
Some boy is best.
Solution:

Directions (9-10): In each group of questions below are two conclusions followed by five set of statements. You have to choose the correct set of statements that logically satisfies given conclusions. Given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. 
Q9. Conclusions: 
All tree are forest.
Some forest are not Green. 
Statements: 
I: Some tree are air. Some air are forest. No Green is air
II: All forest are air. Some air are tree. No Green is air
III: All tree are air. Some air are forest. Some Green are forest
IV: All tree are air. All air are forest. No Green is air
V: All tree are air. All air are forest. Some Green are forest
Only Statements I
Only Statements II
Only Statements III
Only Statements IV
Only Statements V
Solution:

Q10. Conclusions: 
Some silver are bright At least some metal are gold 
Statements: 
Statements I: Some gold are metal. Some metal are bright. Some bright are sliver Statements II: Some gold are bright. Some bright are metal. Some metal are sliver Statements III: All gold are metal. Some metal are bright. No bright is sliver Statements IV: All gold are metal. All metal are bright. No bright is sliver. Statements V: Some gold are metal. Some metal are bright. No bright is sliver.
Only Statements I
Only Statements II
Only Statements II
Only Statements IV
Only Statements V
Solution:

Q11. A shopkeeper marks up his goods by 20% and then gives a discount of 20%. Besides he cheats both his supplier and customer by 100 grams i.e., he takes 1100 gram from his supplier and sells only 900 grams to his customer. What is his net profit percentage?
24.5%
17.33%
25%
32.5%
20%
Solution:

Q12. A milkman buys milk contained in 10 vessels of equal size. If he sells his milk at Rs. 5 a litre, he loses Rs. 200; if he sells it at Rs. 6 a litre, he would gain Rs. 150 on the whole. Find the number of litres contained in each vessel.
20 litres
30 litres
25 litres
40 litres
35 litres
Solution:

Q13. Subash purchased a refrigerator on the terms that he is required to pay Rs. 1,500 cash down payment followed by Rs. 1,020 at the end of first year, Rs. 1,003 at the end of second year and Rs. 990 at the end of third year. Compound Interest is charged at the rate of 10% per annum. Calculate the cash price
Rs. 3,000
Rs. 2,000
Rs. 4,000
Rs. 5,000
Rs. 4500
Solution:

Q14. Hans Kumar borrows Rs. 7000 at simple interest from the village moneylender. At the end of 3 years, he again borrows Rs. 3000 and closes his account after paying Rs. 4615 as interest after 8 years from the time he made the first borrowing. Find the rate of interest.
3.5%
4.5%
5.5%
6.5%
8.5%
Solution:

Q15. In two alloys, the ratio of iron and copper is 4 : 3 and 6 : 1, respectively. If 14 kg of the first alloy and 42 kg of the second alloy is mixed together to form a new alloy, then what will be the ratio of iron to copper in the new alloy?
11 : 3
11 : 8
8 : 1
11:5
None of these
Solution:

Directions (16-20): In each of the following questions, there are four sentences or parts of sentences that form a paragraph. Identify the sentence(s) or part(s) of sentence(s) that is/are correct in terms of grammar and usage (including spelling, punctuation and logical consistency). Then, choose the most appropriate option. Q16. A. Mild showers turning gusty increasing to a storm today. B. Any mention and explanation of the idea is likely to be dismissed. C. Since becoming a Project Manager in April, I have been working in Bangalore. D. It was a great concept and execution on the project.
A only
B only
C only
D only
None of the above
Solution:
Answer Option B. B only. B is correct. Any makes the subject singular and the verb is correctly singular is. A, C and D are awkward and incorrect. Suggested improvements: Mild showers will become gusty and increase to a storm today. Since I became a Project Engineer in… The project was well conceived and nicely executed.

Q17. A. The cause of the power outage is not known to us. B. These were the circumstances when I made that decision to quit. C. The King rewarded him for a commitment evidenced by years of loyal service. D. He cut off his long hair, which made him look younger.
A and D
A and C
B and C
B and D
None of the above
Solution:
Answer Option B. A and C are correct. In C, evidence is used as a verb and is correct. B is incorrect as circumstances is not clearly temporal hence ‘when’ is not appropriate. ‘circumstances in which…” would correct the sentence. In D, whatever ‘which’ refers to is not clear, hence the sentence is awkward can be improved to ‘He looked younger when he cut off his long hair’.

Q18. A. Diseases when suffered by poor appear B. to be more deadly than when they afflict better of people. C. The less affluent, indeed are more likely to die D. off diseases than people who are rich.
A only
D only
B and C
C only
None of the above
Solution:
Answer Option D. C only. A is incorrect because an adjective if used as a noun must have the definite article – the poor. B is incorrect ‘better off people’ is correct. In D ‘die off’ is incorrect – die of diseases will be correct.

Q19. A. In autumn of 1940, Warsaw's Jewish population, B. swollen by forced immigration, amounted to nearly 450,000 people C. all of those walled into an area covering less than four square kilometers. D. By early 1942, about 83,000 died from hunger.
D only
B only
B and D
C only
None of the above
Solution:
Answer Option B. B only. Option A requires the definite article before autumn. C requires ‘all of them’ and not all of those. In D, the verb needs to be in the past perfect because of “by early 1942…” “had died from hunger.”

Q20. A. The first human settlements in Myanmar appeared some 11000 years ago. B. The stone and fossilized-wood tools used by these people C. have been named Anyathian, from Anyatha (another term for Upper Burma); D. little else, however, is known of these people.
B, C and D
A, C and D
A, B and D
A, B and C
None of the above
Solution:
Answer Option A. B, C, and D. A is incorrect 11,000 and not 11000. The other punctuation marks are correct. This questions has punctuation error.

                                       


CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment