Sunday, 4 June 2017

Test of the Day for Dena Bank PO 2017

Dear Readers,

test-of-the-day

We are providing you with test of the day which will help you in upcoming exams like Dena PGDBFNICL AO, SBI PO etc. From this you can practice questions with the timer that will help you to improve speed.


00:00:00

Q1. Essar Mahan power plant of 600 MW units at Mahan project has resumed commercial production after a gap of 17 months. In which state the plant is located?
Uttar Pradesh
Madhya Pradesh
Bihar
Rajasthan
Maharashtra
Solution:
Essar Power Limited today resumed the commercial operations of Unit I of the 1,200 MW (2x600 MW) Mahan power plant. Essar Power MP Ltd, the operator of the 1200 MW power plant, located in Madhya Pradesh, has secured 3 lakh tonnes of coal through a Government conducted special forward e-auction.

Q2. 'Anything But Khamosh'; The Shatrughan Sinha's Biography is authored by?
Bharathi S Pradhan
Pramod Kapoor
Amar Chitra Katha
Govind Pansare
Shantanu Guha Ray
Solution:
Anything But Khamosh, Shatrughan Sinha’s biography had been released by BJP veteran LK Advani and Author by Bharathi S. Pradhan.

Q3. The United Nations World Tourism Organization (UNWTO) is the United Nations agency responsible for the promotion of responsible, sustainable and universally accessible tourism. The Headquaters of UNWTO is situated at?
London, United Kingdom
Vienna, Austria
Rome, Italy
Geneva, Switzerland
Madrid, Spain
Solution:
The World Tourism Organization (UNWTO) is the United Nations agency responsible for the promotion of responsible, sustainable and universally accessible tourism. As the leading international organization in the field of tourism, UNWTO promotes tourism as a driver of economic growth, inclusive development and environmental sustainability and offers leadership and support to the sector in advancing knowledge and tourism policies worldwide. Headquarter of UNWTO is in Madrid, Spain.

Q4. India's largest LNG importer Petronet has signed an agreement to set up a $950 million liquefied natural gas import project in which country?
Bangladesh
China
Bhutan
Sri Lanka
Russia
Solution:
India's largest LNG importer Petronet has signed an agreement to set up a $950 million liquefied natural gas import project in Bangladesh. Petronet signed a MoU with with Petrobangla to set up a 7.5 million tonnes a year project to receive and regasify LNG on Kutubdia Island in Cox's Bazar and lay a 26-km pipline to connect it to the consumption markets.

Q5. Under a scheme for pregnant women, the would-be mothers will get how much amount for their delivery, vaccination, and nutritious meals directly in their accounts?
Rs 2,000
Rs 6,000
Rs 12,000
Rs 8,000
Rs 4,000
Solution:
For pregnant women, a national scheme launched. Would be Mothers will get Rs. 6,000 for their delivery, vaccination, and nutritious meals. This will be transferred straight to their account. This will help in saving lives of mothers and new born kids.

Directions (6-10): Solve the following questions by taking approximate value. 

 Q6. 12.5% of 4000 + 9.09% of 990 = ?
700
650
500
550
600
Solution:

Q7. 799 of 45% ÷11.11% of 81+55.9=81- ?
20
15
-15
18
None of these
Solution:

Q8. 2.55% of 440 + 0.366% of 4880 = ?
23
25
27
29
31
Solution:

Q9. 4985.0346 ÷ 215.987 – 3768.112 ÷ 206.868 = ?
8
5
18
11
15
Solution:
?≈ 23 – 18 = 5

Q10. 989.001 + 1.00982 × 76.792 = ?
1000
1100
1067
110
100
Solution:
?≈ 990 + 77 = 1067

Directions (11-15): Study the following information to answer the given questions: 
A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement. (All the numbers are two-digit numbers and all are arranged as per some logic based on the value of the number.)
Input: 74 24 how deep is 34 41 81 your love 
Step I: love 74 24 how deep is 34 81 your 41
Step II: deep love 74 how is 34 81 your 41 24
Step III: your deep love 74 how is 81 41 24 34
Step IV: is your deep love 74 how 41 24 34 81
Step V: how is your deep love 41 24 34 81 74
Step V is the last step of the arrangement the above input.
As per the rules followed in the above steps, find out in each of the following questions the appropriate steps for the given input.
Input: 72 55 somebody tell you 44 61 39 how much

 Q11. Which of the following would be step II?
tell much 72 55 you somebody 39 how 44 61
much tell 72 55 somebody you 39 how 61 44
tell much 72 55 somebody you 39 how 61 44
tell much 72 55 somebody you how39 61 44
None of these
Solution:
In this arrangement of input-output words and numbers are arranged simultaneously in each step. Concept for words arrangement- We have to consider the last step of word, and whichever smallest one is arranged in first step. And similarly in second step last letter of word which is which is greater than last letter of word which is arranged in first step according to English dictionary is arranged. Arrangement is left to right. For example- love deep your is how ‘e’ is smaller than all last letter of words so ‘e’ is arranged first. Concept of number arrangement- We have to consider additional value of digits of number. And additional value which is smallest, that particular number arranged in first step. And same process in continued in ascending order of additional value from right to left. For exp- 41,34,24,74,81 Additional value of 41=4+1=5(lowest additional value) Input: 72 55 somebody tell you 44 61 39 how much Step I: much 72 55 somebody tell you 44 39 how 61 Step II: tell much 72 55 somebody you 39 how 61 44 Step III: you tell much 55 somebody 39 how 61 44 72 Step IV: how you tell much somebody 39 61 44 72 55 Step V: somebody how you
tell much 61 44 72 55 39

 tell much 72 55 somebody you 39 how 61 44

Q12. Which word/number would be at seventh position from the left end in step IV?
Somebody
39
61
44
72
Solution:
61

Q13. Which step number would be the following output? ‘how you tell much somebody 39 61 44 72 55’
There will be no such step.
III
II
V
IV
Solution:
In this arrangement of input-output words and numbers are arranged simultaneously in each step. Concept for words arrangement- We have to consider the last step of word, and whichever smallest one is arranged in first step. And similarly in second step last letter of word which is which is greater than last letter of word which is arranged in first step according to English dictionary is arranged. Arrangement is left to right. For example- love deep your is how ‘e’ is smaller than all last letter of words so ‘e’ is arranged first. Concept of number arrangement- We have to consider additional value of digits of number. And additional value which is smallest, that particular number arranged in first step. And same process in continued in ascending order of additional value from right to left. For exp- 41,34,24,74,81 Additional value of 41=4+1=5(lowest additional value) Input: 72 55 somebody tell you 44 61 39 how much Step I: much 72 55 somebody tell you 44 39 how 61 Step II: tell much 72 55 somebody you 39 how 61 44 Step III: you tell much 55 somebody 39 how 61 44 72 Step IV: how you tell much somebody 39 61 44 72 55 Step V: somebody how you
tell much 61 44 72 55 39

how you tell much somebody 39 61 44 72 55

Q14. In which step the elements ‘somebody 39 how’ found in the same order?
Step V
Step IV
Step I
Step II
Step III
Solution:
In this arrangement of input-output words and numbers are arranged simultaneously in each step. Concept for words arrangement- We have to consider the last step of word, and whichever smallest one is arranged in first step. And similarly in second step last letter of word which is which is greater than last letter of word which is arranged in first step according to English dictionary is arranged. Arrangement is left to right. For example- love deep your is how ‘e’ is smaller than all last letter of words so ‘e’ is arranged first. Concept of number arrangement- We have to consider additional value of digits of number. And additional value which is smallest, that particular number arranged in first step. And same process in continued in ascending order of additional value from right to left. For exp- 41,34,24,74,81 Additional value of 41=4+1=5(lowest additional value) Input: 72 55 somebody tell you 44 61 39 how much Step I: much 72 55 somebody tell you 44 39 how 61 Step II: tell much 72 55 somebody you 39 how 61 44 Step III: you tell much 55 somebody 39 how 61 44 72 Step IV: how you tell much somebody 39 61 44 72 55 Step V: somebody how you
tell much 61 44 72 55 39

Step III

Q15. Which element is exactly between ‘61’ and ‘tell’ in Step V?
much
72
55
somebody
you
In this arrangement of input-output words and numbers are arranged simultaneously in each step. Concept for words arrangement- We have to consider the last step of word, and whichever smallest one is arranged in first step. And similarly in second step last letter of word which is which is greater than last letter of word which is arranged in first step according to English dictionary is arranged. Arrangement is left to right. For example- love deep your is how ‘e’ is smaller than all last letter of words so ‘e’ is arranged first. Concept of number arrangement- We have to consider additional value of digits of number. And additional value which is smallest, that particular number arranged in first step. And same process in continued in ascending order of additional value from right to left. For exp- 41,34,24,74,81 Additional value of 41=4+1=5(lowest additional value) Input: 72 55 somebody tell you 44 61 39 how much Step I: much 72 55 somebody tell you 44 39 how 61 Step II: tell much 72 55 somebody you 39 how 61 44 Step III: you tell much 55 somebody 39 how 61 44 72 Step IV: how you tell much somebody 39 61 44 72 55 Step V: somebody how you
tell much 61 44 72 55 39 

Directions (16-20): In the following Questions, there are four sentences. Each sentence has pairs of words/phrases that are italicized and highlighted. From the italicized and highlighted word(s)/phrase(s), select the most appropriate word(s)/phrase(s) to form correct sentences. Then choose the best option. 

Q16. (i) Having to work unsociable [A]/antisocial [B] hours in the call center has had an effect on his health. (ii) Most cosmetics claim to be hypoallergenic [A]/nonallergenic [B]. (iii) The finger that was caught in the door became turbid [A]/turgid [B] and discoloured. (iv) The qualification, e.g., [A]/i.e., [B] Master of Business Administration, is essential for the job.
AABB
ABAB
BABA
BAAB
BBBB
Solution:
turgid -swollen and distended or congested. hypoallergenic-(especially of cosmetics and textiles) relatively unlikely to cause an allergic reaction.

Q17. (i) Dumping waste into rivers and streams is flagrant [A]/blatant [B] abuse of environmental norms. (ii) I will introduce you to her, but you are on your own from their [A]/there [B] on. (iii) When her turn came, she lay [A]/laid [B] her papers on the table. (iv) When his controversial paintings were banned, the artist emigrated [A]/immigrated [B] as a result.
ABBA
BBBA
ABAB
BBAB
AAAA
Solution:
flagrant-(of an action considered wrong or immoral) conspicuously or obviously offensive. emigrate-leave one's own country in order to settle permanently in another.

Q18. (i) An actor’s performance depends on his ability to memorize the lines and cues [A]/ queues [B]. (ii) The project failed because of the shortcomings innate [A]/inherent [B] in our approach. (iii) No wonder he is a doctor, his entire linear [A]/lineage [B] has been associated with medical science. (iv) Evolutionary science established between human beings and simians, especially monkeys [A]/apes [B].
AABB
ABAB
BABA
ABBB
AAAA
Solution:
cue- a thing said or done that serves as a signal to an actor or other performer to enter or to begin their speech or performance. lineage- direct descent from an ancestor; ancestry or pedigree.

Q19. (i) The school affected [A]/effected [B] a new policy on extracurricular activities. (ii) The rationale [A]/rational [B] behind current curricula is that students need to learn language and thinking skills, not specific information. (iii) All the bickering and noise we witness in the legislature over petty politics is pure bathos [A]/pathos [B]. (iv) He has been recumbent [A]/incumbent [B] on the job; he must be fired.
BAAA
BBAA
ABAB
AAAB
BBBB
Solution:
rationale -a set of reasons or a logical basis for a course of action or belief. bathos -(especially in a literary work) an effect of anticlimax created by an unintentional lapse in mood from the sublime to the trivial or ridiculous.

Q20. (i) First, it is too expensive; second, it doesn’t fit well and thirdly [A]/third, [B] I don’t like it. (ii) The festival offers a truly eclectic [A]/esoteric [B] program of events, including the opportunity to dance your socks off every evening. (iii) In a monotonous [A]/monotonic [B] arrangement each set is contained completely within the other. (iv) After the accident the victim went into comma [A]/coma [B] for several days.
AABB
BBAB
BABB
BBBB
AAAA
Solution:
eclectic-deriving ideas, style, or taste from a broad and diverse range of sources. monotonic-(of a function or quantity) varying in such a way that it either never decreases or never increases.

CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.


                                       

No comments:

Post a Comment