Monday, 5 June 2017

Test of the Day for Dena Bank PO 2017

Dear Readers,

test-of-the-day

We are providing you with test of the day which will help you in upcoming exams like Dena PGDBFNICL AO, SBI PO etc. From this you can practice questions with the timer that will help you to improve speed.


00:00:00

Q1. The Finance Ministry has granted approval to 12 proposals of Public Sector Banks (PSBs) to raise a sum of Rs 2,914.038 crore through preferential allotment recently. Who is the present Union Finance Minister of India?
Ravi Shankar Prasad
Rajnath Singh
Arun Jaitley
Sushma Swaraj
Nitin Gadkari
Solution:
The Finance Ministry has granted approval to 12 proposals of PSBs to raise a sum of Rs 2,914.038 crore through preferential allotment and permission given to raise Rs 200 crore by United Bank of India through QIP mode. The government had already infused a sum of Rs 25,000 crore in 19 PSBs during FY 2015-16. Arun Jaitley is present Union Finance Minister of India.

Q2. The government has announced to pay interest for ______ on loans taken by farmers for rabi season from district cooperative banks and primary societies.
30 days
100 days
90 days
60 days
120 days
Solution:
Government has to pay interest for 60 days on loans taken by farmers for rabi season from district cooperative banks and primary societies.

Q3. PMGKDS, 2016 is a scheme notified by the Government of India on December 16, 2016 which is applicable to every declarant under the Taxation and Investment Regime for Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana, 2016. What is the meaning of "D" in PMGKDS?
Devision
Disputes
Department
Deposit
Distance
Solution:
Pradhan Mantri Garib Kalyan Deposit Scheme (PMGKDS), 2016 is a scheme notified by the Government of India on December 16, 2016 which is applicable to every declarant under the Taxation and Investment Regime for Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana, 2016.

Q4. _________________ is the process of stopping the flow of the physical cheque issued by a drawer at some point by the presenting bank en-route to the paying bank branch.
Truncation
Demand
Flow
Transit
None of the given options is true
Solution:
Truncation is the process of stopping the flow of the physical cheque issued by a drawer at some point by the presenting bank en-route to the paying bank branch. In its place an electronic image of the cheque is transmitted to the paying branch through the clearing house, along with relevant information like data on the MICR band, date of presentation, presenting bank, etc.

Q5. Which among the following organisation has issued the policy guidelines for the BBPS system on November 28, 2014?
SEBI
NABARD
RBI
Finance Ministry
NPCI
Solution:
Reserve Bank of India (RBI) has issued the policy guidelines for the Bharat Bill Payment System (BBPS) on November 28, 2014.

Q6. Vipul decided to donate 5% of his salary. On the day of donation he changed his mind and donated Rs. 1687.50 which was 75% of what he had decided earlier. How much is Vipul’s salary ?
Rs. 37,500
Rs. 45,000
Rs. 33,750
Can’t be determined
None of these
Solution:

Q7. In an election between two candidates, one got 52% of total valid votes. 25% of the total votes were invalid. The total number of votes were 8400. How many valid votes did the other person get ?
3276
3196
3024
Can’t be determined
None of these
Solution:

Q8. In a class of 65 students and 4 teachers, each student got sweets that are 20% of the total number of students and each teacher got sweets that are 40% of the total number of students. How many sweets were there ?
845
897
949
104
None of these
Solution:

Q9. Bovina spent Rs. 44,668 on her air tickets, Rs. 56,732 on buying gifts for the family members and the remaining 22% of the total amount she had as cash with her. What was the total amount ?
Rs. 28,600
Rs. 1,30,000
Rs. 1,01,400
Rs. 33,800
None of these
Solution:

Q10. Mr. Giridhar spends 50% of his monthly income on household items and out of the remaining he spends 50% on transport, 25% on entertainment, 10% on sports and remaining amount of Rs. 900 is saved. What is Mr. Giridhar’s monthly income ?
Rs. 6,000
Rs. 12,000
Rs. 9,000
Can’t be determined
None of these
Solution:

Directions (11-15): Study the information and answer the following questions: 
In a certain code language 
 “still water boat stream” is coded as “ 32@VZ 22@LZ 41#ZV 31#R”
“time and work problem” is coded as “34@L 29#LV 5#Z 25@RV”
“simple compound interest question” is coded as “ 24@RV 31@FVRL 7@LLF 29@RVV” “data interpretation is necessary” is coded as “5@ZZ 23@RVVZRL 28@R 39#VVZ” 

Q11.What is the code for ‘Percentage’ in the given code language?
21@VVZV
21#VVZV
21@ZVVZ
21#ZVVZ
None of these
Solution:
These are the latest pattern of coding-decoding questions. In these questions we are applying following concept:-

21@VVZV

Q12.What is the code for ‘Ratio Proportion' in the given code language?
33@ZL 30#LLRL
33#ZRL 30@LLRL
33#LZ 30#LLRL
33#ZL 30#LRLR
None of these
Solution:
33#ZRL 30@LLRL

Q13.If the code for “time and distance” is “ 25@RV 9@RZV 5#Z” then what is the code for “ train distance”?
9@RZV 34#RZ
9@RZV 34@ZR
9@VZR 34#ZR
9@RZV 34#ZR
None of these
Solution:
9@RZV 34#ZR

Q14.What may be the possible code for ‘Mixture Alligation’ in the given code language?
18@FVR 20#ZRZRL
18@VRF 20#ZRZRL
18#RFV 15@ZRZRL
18@RFV 20@ZRZRL
None of these
Solution:
18#RFV 15@ZRZRL

Q15.What is the code for ‘University’ in the given code language?
46@FRVR
46#FRVR
46@FRRV
46#RVVF
None of these
Solution:
46@FRVR

Directions (16-20): The following sentences contain an error part. Each sentence is following by five different ways of wording the part that contains the error. Answer choice (A) always repeats the original; the other four choices are different. If you think that the original sentence displays the best way of wording the incorrect part, choose answer (A); otherwise, select the best alternative. 

Q16. Many healthcare professionals now advocate race walking as a form of exercise because it burns as many calories as jogging, works muscle groups that jogging does not, and the chances of stress related injuries are reduced.
and the chances of stress related injuries are reduced
and reduces the chances of stress-related injury
reducing the chances of stress related injury
and the chances of a stress-related injury get reduced
with a reduction of the chances of a stress-related injury
Solution:
and reduces the chances of stress-related injury

Q17. A baby boomer is defined to be one who is now in his or her mid-thirties, who is concerned with raising a family, and who is not upwardly mobile.
to be one who is now in his or her mid-thirties, who is concerned with raising a family, and who
as those who are in their mid-thirties, concerned with raising a family.
to be those that are in their mid-thirties, concerned about the raising of a child, that
to be one who is in his or her mid-thirties and concerned with the raising of a family and also who
as a person in his or her mid-thirties, who is concerned with raising a family and who
Solution:
as a person in his or her mid-thirties, who is concerned with raising a family and who

Q18. The dropout rate in American schools is ten times that of European nations
that of European nations
what the rate is in Europe
that of school in Europe
European nations’
that which they are in Europe
Solution:
that of European nations

Q19. More and more fashion conscious women are asking themselves if it is morally right to wear clothing made from the skin of an animal.
if it is
about if it is
whether it is
as to whether or not it is
about whether it is
Solution:
whether it is

Q20. This is the third straight Christmas season in which retail stores will experience a sharp drop in sales from the previous year
in which retail stores will experience
in which retail stores experience
which retail stores will experience
of retail stores experiencing
of experiencing by retail stores of
Solution:
in which retail stores will experience

                                       


You may also like to read:

CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.


No comments:

Post a Comment