Tuesday, 6 June 2017

Test of the Day for Dena Bank PO 2017

Dear Readers,

test-of-the-day

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like Dena PGDBFNICL AO,  etc. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed.


00:00:00

Q1. NABARD was dedicated to the service of the nation by the late Prime Minister Smt. Indira Gandhi on-
12th July 1982
1st January 1949
19th July 1980
15th April 1969
05th November 1982
Solution:
NABARD came into existence on 12 July 1982 by transferring the agricultural credit functions of RBI and refinance functions of the then Agricultural Refinance and Development Corporation (ARDC). It was dedicated to the service of the nation by the late Prime Minister Smt. Indira Gandhi on 05 November 1982. Set up with an initial capital of Rs.100 crore, its’ paid up capital stood at Rs. 5,000 crore as on 31 March 2016.

Q2. As per the report of the rating agency, ICRA, the bank credit growth rate is likely to float between 5-6% in the current fiscal year (2017). ICRA was set up in 1991 set up in-
1999
1988
1955
1982
1991
Solution:
As per the report of the rating agency, ICRA, the bank credit growth rate is likely to float between 5-6% in the current fiscal year (2017). The reason cited includes weak loan demand as the rate of return offered by debt market is better in comparison to banks.Besides, the deposit rate was also projected to drop to 12 percent from the current 14.7 percent this fiscal ending March 2017 due to better cash flow in the system and cut in the deposit rate by the banks. ICRA Limited (formerly Investment Information and Credit Rating Agency of India Limited) was set up in 1991 by leading financial/investment institutions, commercial banks and financial services companies as an independent and professional investment Information and Credit Rating Agency.

Q3. Name the person, who has been elected as the head of African Union (AU) Commission?
Antonio Tajani
Nkosazana Dlamini-Zuma
Moussa Faki Mahamat
Jimmy Adams
None of the given options is true
Solution:
Chadian foreign affairs minister Moussa Faki Mahamat has been elected as the head of African Union (AU) Commission. He will replace Nkosazana Dlamini-Zuma.

Q4. United India Insurance Company Limited (UIIC) was incorporated as a Company on 18th February 1938. General Insurance Business in India was nationalized in 1972. Where is the headquarter of UIIC?
Kolkata
New Delhi
Mumbai
Pune
Chennai
Solution:
United India Insurance Company Limited was incorporated as a Company on 18th February 1938. General Insurance Business in India was nationalized in 1972. 12 Indian Insurance Companies, 4 Cooperative Insurance Societies and Indian operations of 5 Foreign Insurers.

Q5. NABARD was set up with an initial capital of 100 crore and to Promote sustainable and equitable agriculture and rural prosperity through effective credit support, related services, institution development and other innovative initiatives. Who is the present chairman of NABARD?
UK Sinha
RS Sharma
Raghuram Rajan
H K Bhanwala
None of the above
Solution:
Dr. Harsh Kumar Bhanwala is the Chairman of National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) since December 18, 2013. He is a Post Graduate in Management from IIM Ahmedabad and holds Ph.D. in Management. He has been awarded honorary doctorate in Science by Tamil Nadu Agricultural University, Coimbatore.

Directions(6-10): In each of the following problems, there is one question and three statements I, II and III given below the question. You have to decide whether the data given in the statements is sufficient to answer the question. Read all the statements carefully and find which of the statements is/are sufficient to answer the given question. Choose the correct alternative in each question. Q6.How is Shiv related to Monu? I. Prachi is the mother-in-law of Rashmi, who is the wife of Shiv. II. Shiv’s sisterManisha is the only daughter of Mohit. III. Manisha is the sister of Monu, who is son of Mohit.
Only I and II
Only I and III
Only II and III
Any two of the three
All I, II and III are necessary
Solution:

Q7.P is in which direction with respect to Q? I. M is to the North of R who is to the West of Q. II. P is to the East of M. III. P is to the North-East of R.
Only I and II
Only III
Any two of the three
All I, II and III are necessary
Question cannot be answered even with the information in all three statements
Solution:
Because there is distance is not provided so we can not define exact direction.

Q8. How is ‘going’ coded in a code language? I. ‘he is going to’ is coded as “ sx tz xc bq” and “she is going to market” is coded as “ bq tz ys xc ql”. II. ‘he is gone’ is coded as “xc sx qr” and ‘home to market’ is coded as ‘tz nf ql’ III. ‘railway station to market’ is coded as ‘ly kx tz ql’
Only I and II
Only II and III
Only I and III
All I, II and III
None of these
Solution:
Only I and II are necessary to give answer.
Going=bq

Q9. Among A,B,C,D and E, who is tallest? I. C is taller than B but not as tall as E. II.D is shorter than only A and E. III.E is not tallest.
Only I
Only I and II
Only II and III
Only I and III
All I, II and III
Solution:
Only II and III are necessary to give answer. A is the tallest. A>E>D>_>_

Q10. How is M related to N? I.L is the only daughter of S, who is the only brother of his sister. II.T is the daughter of U, who has two sons S and N. III. T is daughter of M, who is mother of L.
Only I and II
Only II and III
All I, II and HI
I, II and III together are not sufficient
None of these
Solution:

Q11. In a test, minimum passing percentage for girls and boys is 35% and 40% respectively. A boy scored 483 marks and failed by 117 marks. What are the minimum passing marks for girls ?
425
520
500
625
None of these
Solution:

Q12. Twelve percent of Kaushal’s monthly salary is equal to sixteen percent of Nandini’s monthly salary. Suresh’s monthly salary is half that of Nandini’s monthly salary. If Suresh’s annual salary is Rs. 1.08 lacs, what is Kaushal’s monthly salary ?
Rs. 20,000
Rs. 18,000
Rs. 26,000
Rs. 24,000
None of these
Solution:

Q13. In a school there are 2000 students out of whom 36 per cent are girls. Each boy’s monthly fee is Rs. 480 and each girl’s monthly fee is 25 per cent less than a boy. What is the total of the monthly fees of girls and boys together ?
Rs. 8,73,400
Rs. 8,67,300
Rs. 8,76,300
Rs. 8,73,600
None of these
Solution:

Q14. In an examination Raman scored 25 marks less than Rohit. Rohit scored 45 more marks than Sonia. Rohan scored 75 marks which is 10 more than Sonia. Ravi’s score is 50 less than maximum marks of the test. What approximate percentage of marks did Ravi score in the examination if he gets 34 marks more than Raman ?
90
70
80
60
85
Solution:

Q15. Pradeep invested 20% more than mohit. Mohit invested 10% less than Raghu. If the total sum of their investment is Rs. 17,880, how much amount did Raghu invest ?
Rs. 6,000
Rs. 8,000
Rs. 7,000
Rs. 5,000
None of these
Solution:

Directions (16-20): In each of the following questions, a word has been used in sentences in four different ways. Choose the option corresponding to the sentence in which the usage of the word is INCORRECT or INAPPROPRIATE. Q16. Tag
They tagged the telephone trying in vain to reach each other.
The shirt was tagged at Rs. 1500.
He moved on with several people tagging along.
The teacher asked them to add a tag question to every sentence.
None of the above
Solution:
Though ‘telephone-tag’ means telephoning back and forth by parties trying to reach each other without success–tagged the telephone is incorrect usage. Other uses are correct. Tag question is a question put at the end of a sentence. E.g., It is big, isn’t it?

Q17. Hold
Can the roof hold all that weight?
The restaurant holds 400 diners.
The rule holds in most cases.
Let’s hold till we have more data.
None of the above
Solution:
Let’s hold off (delay) till we have more data corrects the sentence. The other sentences use the word correctly.

Q18. Form
The captain of the team, generally low profile, was in unusual form during the crisis.
The map shows the form of North America with its mountains, rivers, and plains.
Being confined to one’s house under house arrest is a form of punishment.
The inflected forms of a word can be represented by a stem and a list of inflections to be attached.
None of the above
Solution:
“form of North America with its mountains, rivers …… etc.” is vague and incorrect. Substituting ‘topography’ or ‘configuration’ would correct the sentence. The other uses of form are correct.

Q19. Refer
This story refers an incident during the second World War.
He referred the complaint to another department.
Students asked several questions referring to yesterday’s lecture.
The teacher constantly refers the students to their studies.
None of the above
Solution:
The story refers to …… will correct the sentence. In B, it is used to mean ‘direct’. In sentence C, it is used with the meaning ‘pertaining to’. In D, the word refer is used with meaning ‘to direct the attention of’ e.g., ‘I must refer you to your indiscretion’

Q20. Set
Let’s set the error down to inexperience.
It is wise to set food and money by in case of a future emergency.
A parent must set a good example for the children.
Evening was setting as I took the road over the hill.
None of the above
Solution:
“setting in” would correct the sentence–the sun was setting, but the evening was setting in. In sentence A, set … down means to assign to a cause. In B, set by means to reserve for future use. In C, set means to establish as a model.

                                       


You may also like to read:



CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment