Thursday, 20 July 2017

Current Affairs Questions for NABARD Exam 2017

Dear Readers,



Start Preparing for NABARD Grade-A and Grade-B Examination. It is time to pace up your preparation for NABARD exams. These current affair questions will also help you in preparing for Dena Bank PO, IBPS RRB and NABARD 2017 recruitment examination.

So here we are with the current affair revision for NABARD Grade-A 2017.

Q1. The Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) has taken over the administration of Sahara India Life Insurance, a first of its kind move in the insurance sector. Who has been appointed as the administrator to manage Sahara India Life Insurance Company?
Answer: R.K. Sharma

Q2. According to the Child Rights and You (CRY) report, which state has topped the list in terms of number of child Labors?
Answer: Uttar Pradesh

Q3. The Human Resource Development department of which of the following government has signed an MoU with the British Council to enhance quality of education in the state?
Answer: Sikkim

Q4. World Day Against Child Labor was observed across the world on ___________.
Answer: 12 June

Q5. Group of Seven (G7) Environment Ministers Meeting was held recently in ___________.
Answer: Italy

Q6. Name the 38-year-old Indian-origin doctor who has scripted history by becoming Ireland’s youngest Prime Minister.
Answer: Leo Varadkar

Q7. The World Bank has approved financing worth more than 500 million dollars for Afghanistan to support a string of projects to boost the economy. Who is the present President of World Bank?
Answer: Jim Yong Kim

Q8. India and Australia have started second Maritime Joint Exercise together. It is named as ___________.
Answer: AUSINDEX 17

Q9. Railway Ministry has recently launched a Mission named _____________ to enhance the passenger experience.
Answer: Mission Retro-Fitment

Q10. The Cabinet has recently approved a scheme called ISS for farmers for the year 2017-18 that will help farmers getting short term crop loan up to Rs. 3 lakh payable within one year at only 4% per annum. ISS is abbreviated as ____________.
Answer: Interest Subvention Scheme

Q11. Which country has claimed the top spot among the remittance-receiving nations, surpassing China in 2016?
Answer: India

Q12. The Fifth Bhupen Hazarika National Award, 2017 has been conferred recently to Yeshe Dorjee Thongshi. He is an eminent writer from which state?
Answer: Arunachal Pradesh

Q13. Name the Indian who has become the first Indian Woman to be elected as the Member of International Tribunal for the Law of the Sea (ITLOS).
Answer: Neeru Chadha

Q14. The International Tribunal for the Law of the Sea (ITLOS) is headquartered in ________________.
Answer: Hamburg, Germany

Q15. The Ministry of Health and Family Welfare has launched an initiative named IDCF in order to intensify efforts to reduce child deaths due to diarrhoea. What does 'F' stands for in IDFC?
Answer: Fortnight



CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment