Featured post

All India Seminar on How to Crack IBPS RRB 2017

Monday, 3 July 2017

Test of the Day for IBPS RRB Exam 2017

Dear Readers,

Test-of-the-Day-for-NICL-AO-Mains-Exam-2017

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like Dena PGDBF, IBPS RRB, etc. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed.


00:00:00

Q1. Union Finance Minister Arun Jaitley had chaired the South Asia Subregional Economic Cooperation (SASEC) Finance Ministers meeting in New Delhi. Name the country that has joined the SASEC program as its seventh member.
Bangladesh
Bhutan
Myanmar
Maldives
Nepal
Solution:
Union Finance Minister Arun Jaitley chaired the South Asia Sub regional Economic Cooperation (SASEC) Finance Ministers meeting in New Delhi. Myanmar has joined the SASEC program as its seventh member.

Q2. Name the Bank/Banks that sold Rs.1,800 crore Ballarpur Industries loans to Edelweiss Asset Reconstruction Company.
ICICI Bank
HDFC Bank
Axis Bank
Both (a) and (c)
Both (b) and (c)
Solution:
ICICI Bank and Axis Bank sold Rs.1,800 crore of loans to paper maker Ballarpur Industries Ltd to Edelweiss Asset Reconstruction Company.

Q3. The WTO’s dispute settlement set up a panel to resolve the dispute between ___________ and India over imposition of safeguard import duty on iron and steel products.
Japan
Pakistan
China
Afghanistan
Myanmar
Solution:
The WTO’s dispute settlement set up a panel to resolve the dispute between Japan and India over imposition of safeguard import duty on iron and steel products.

Q4. The Total expenditure in Budget for 2017-18 has been placed at?
Rs. 21.47 lakh crores
Rs. 42.31 lakh crores
Rs. 75.26 lakh crores
Rs. 56.17 lakh crores
Rs. 92.86 lakh crores
Solution:
Total expenditure in Budget for 2017-18 has been placed at 21.47 lakh crores and this is expected to have multiplier effects and lead to higher growth.

Q5. TEC, an acronym was announced by the Finance Minister marking the beginning of the annual budget for the next fiscal year. What is the full form of TEC?
Transport, Energise, Comfort India
Transfer, Energise, Clean India
Transform, Essential, Clean India
Transform, Energise, Capable India
Transform, Energise, Clean India
Solution:
TEC, an acronym encapsulating the vision to "Transform, Energise, Clean India", was announced by the Finance Minister, marking the beginning of the annual budget for the next fiscal year.

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the given questions. 
 Six kids– Z, X, C, V, B and N- watch in different Cartoon serials on their TV viz. Ducktails, Doremon, Shinchain, Baloo, Chota beem and Hanuman – and they are lives on six different floors of a building, numbered 1 to 6. They like six different Cartoon Characters viz. Dholu, Sizuka, Munni, Lui, Jiyan and Pumba, in no particular order. Each Cartoon serial is cast on a different day from Monday to Saturday. X likes Jiyan and Cartoon serial likes by him is Doremon and lives on the 6th floor of the building. B and Z lives on even numbered floors who’s cartoon cast on Saturday and Monday. The one who watch Ducktails is lives on the lowest floor and it is cast on Tuesday. Baloo Cartoon serial watch by that kid who lives on the floor next to X and it is cast on Thursday. The kid who watches Hanuman likes Pumba and his cartoon is cast on Monday. N likes Lui and he lives on first floor. One of the kid who watches Cartoon serials which cast on friday lives on even numbered floors. V lives two floors below C and he likes Munni. B, who does not live immediately above or below of C, likes Dholu and his serial cast on Saturday. The kid who likes Chota beem is lives on an even numbered floor.

Q6. Who is watching Ducktails cartoon serial?
Z
N
V
X
C
Solution:
(6-10)

Q7. Which Character does B like?
Pumba
Jiyan
Dholu
Lui
Sizuka

Q8. Who among the following watch that cartoon which is cast on Thursday?
V
N
Z
X
C

Q9. If V is related to C and B is related to Z, in the same way N is related to?
X
N
Z
V
C

Q10. Which of the following combination is correct?
V – Shinchain – Sizuka
C – Baloo – Munni
Z – Chota beem – Pumba
X – Doremon – Dholu
N – Ducktails – Lui

Directions (11-15): What should come in place of the question mark (?) in the following series? 

Q11. 2, 3, 8, ?, 112, 565
36
14
27
45
None of these
Solution:
Series is × 1 + 1, × 2 + 2, × 3 + 3, × 4 + 4, × 5 + 5
∴ ? = 8 × 3 + 3 = 27

Q12. 6, 4, 8, 23, ?, 385.25
84.5
73
78.5
82
None of these
Solution:
Series is × 0.5 + 1, × 1.5 + 2, × 2.5 + 3, × 3.5 + 4, × 4.5 + 5
 ∴ ? = 23 × 3.5 + 4 = 84.5

Q13. 400, ?, 320, 192, 76.8, 15.36
360
380
375
390
None of these
Solution:

Q14. 85, 43, 15, 4.5, ?
1.5
1.6
1.7
1.8
1.9
Solution:
The pattern is (+1)÷2, (+2)÷3, (+3)÷4…………….
 ∴?=(4.5+4)÷5=1.7

Q15. 12, 30, 60, 108, 180, 282, ?
366
420
444
496
504
Solution:

Directions (16-20): In the following paragraph questions, four sentences have been given, out of these four sentences one sentence is out of the context of the paragraph. Find out the Irrelevant Sentences and mark it as your correct answer. 

 Q16. (1) It has become something of a cliché to predict that Asia will dominate the twenty-first century. 
(2) It is a safe prediction, given that Asia is already home to nearly 60% of the world’s population and accounts for roughly 25% of global economic output.
(3) Asia is also the region where many of this century’s most influential countries – including China, India, Japan, Russia, South Korea, Indonesia, and the United States – interact. 
(4) These developments both reflect and reinforce heightened nationalism throughout the region.
1
2
3
4
All sentences are relevant.
Solution:
First, option (d) is unspecific in the region it speaks of. Second, it brings up nationalism which has no continuity with the rest of the sentences’ ideas. Thus, it is the irrelevant sentence.

Q17. (1) This indicates a deep lack of concern for citizens on the part of the administrators. 
(2) Before this year will have ended, the French parliament will have enacted a comprehensive pension overhaul, which is essential not only to putting France’s public finances on a sound and sustainable footing, but also to shoring up confidence in the Eurozone in 2014 and beyond. 
(3) This effort has gained broad public acceptance because it was fair: both retirees and working people will contribute, as will companies and households. 
(4) For the first time, pension reform has been carried out in France in continuous consultation with employers’ associations and trade unions.
1
2
3
4
All sentences are relevant.
Solution:
Option (a) directly contrasts what has been said in the other options, which is appreciative and laudatory of the French parliament’s efforts at implementing a comprehensive pension overhaul. Thus, it is irrelevant in the given context.

Q18. (1) The concept of “sustainable harmony” can be promoted by publishing indices of personal well-being and environmental preservation, alongside standard GDP data. 
(2) The desire to help others without consideration for ourselves is not just a noble ideal. 
(3) Selflessness raises the quality and elevates the meaning of our lives, and that of our descendants; in fact, our very survival may even depend on it. 
(4) Studies have shown that individuals and societies can learn to be more altruistic.
1
2
3
4
All sentences are relevant.
Solution:
While option (a) does seem connected to the rest of the sentences, it is still the most irrelevant from among the options present. It is an extension of the concept of altruism in discussion in the question, in that it discusses ‘sustainable harmony’. Options (b), (c) and (d) hover around the same premise and thus constitute a consistent thought.

Q19. (1) The problem with charities is that they have little incentive to become more efficient. 
(2) Yet the real value is in training people to deliver for themselves, at a local scale – empowered rather than controlled, creative rather than rehearsed, and working by choice rather than in desperation. 
(3) There is no simple way to monitor the quality and efficiency of a charity – especially one devoted to long-term changes (that is, investments) rather than daily delivery of services. 
(4) Since starting my own non-profit organization, I look at other nonprofits with new eyes.
1
2
3
4
All sentences are relevant.4
Solution:
Option (b) is the answer because it diverges into a different direction from the one author takes in the other three sentences in his/her assessment of charities. It does not express an idea similar to these other sentences. It is thus the irrelevant sentence.

Q20. (1) Nowadays, many people seem to be more relaxed than ever about nationality, with the Internet enabling them to forge close connections with distant cultures and people. 
(2) But states remain extremely sensitive about their borders’ inviolability. 
(3) A great game is beginning among Asia’s great powers, and there are scant rules in place to manage how it will be played. 
(4) After all, territory – including land, oceans, air space, rivers, and seabeds – is central to a country’s identity, and shapes its security and foreign policy.
1
2
3
4
All sentences are relevant.
Solution:
Option (a), (b) and (d) talk of interconnectedness and territorial concerns of countries across the world, in a broad way. There is no specific mention of any particular region or country. The mention of Asia’s power games and focus on it is what makes option C the irrelevant sentence.

                                       


You may also like to Read:




CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment