Featured post

All India Seminar on How to Crack IBPS RRB 2017

Tuesday, 11 July 2017

Test of the Day for IBPS RRB Exam 2017

Dear Readers,

Test-of-the-Day-for-IBPS-RRB-Exam-2017

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like Dena PGDBF, IBPS RRB, etc. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed.

00:00:00

Q1. Name the cricketer who has recently become an acting Chief Executive Officer (CEO) of Gulf Oil India just for a day.
Virat Kohli
Virender Sehwag
Sachin Tendulkar
Rahul Dravid
M S Dhoni
Solution:
The former Indian cricket team skipper MS Dhoni became an acting Chief Executive Officer (CEO) of Gulf Oil India just for a day.

Q2. Name the company that has recently become the seventh entity to receive a final licence from the Reserve Bank of India (RBI) to set up a payments bank.
Vodafon M-Pesa
Aditya Birla Idea Payments Bank Ltd
Bharti Airtel Payment System
Reliance Payment System
None of the given options are true
Solution:
Aditya Birla Idea Payments Bank Ltd becomes the seventh entity to receive a final licence from the Reserve Bank of India (RBI) to set up a payments bank.

Q3. Cabinet has recently signed an MoU on Cooperation in the field of Mass Media between India and __________________.
Bangladesh
Malaysia
Japan
Bhutan
Myanmar
Solution:
Cabinet has recently signed an MoU on Cooperation in the field of Mass Media between India and Bangladesh.

Q4. According to the new report of the World Travel and Tourism Council (WTTC), 2016 India's travel and tourism sector ranks ____________ in the world in terms of its total contribution to the country's Gross Domestic Product (GDP).
3rd
5th
9th
7th
6th
Solution:
India's travel and tourism sector ranks 7th in the world in terms of its total contribution to the country's Gross Domestic Product (GDP), according to a new report of the World Travel and Tourism Council (WTTC), 2016.

Q5. ___________ is vested with the responsibility of conducting monetary policy.
RBI
SBI
NABARD
SIDBI
Finance Ministry
Solution:
Monetary policy refers to the policy of the central bank with regard to the use of monetary instruments under its control to achieve the goals specified in the Act. The Reserve Bank of India (RBI) is vested with the responsibility of conducting monetary policy. This responsibility is explicitly mandated under the Reserve Bank of India Act, 1934.

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the given questions.
 Eight people J, K, L, M, N, O, P and Q are the member of the family. Among them four are males and four are females. There are three husbands, three wives, two daughters, and two sons in the family. Each member of the family likes different colour i.e. Red, Black, White, Yellow, Blue, Pink, Violet and Orange. They all are sitting around a circular table facing the center. 
 No male like White. Q likes Blue and married to the one who likes Pink. J is the father of L and O, who is a male and likes Pink. J and K cannot sit adjacent to each other. All females sit together. M likes Orange and is sitting second to the left of her father. M is the daughter of L, who is second to the right of her son. The one who likes Violet is married to the one who like Yellow and neither J nor K likes Yellow. N likes White and is sitting between the one who likes Black and the one who like Violet. P is the father of K and is sitting between two male members. 

 Q6. How is O related to K?
Uncle
Father
Maternal Uncle
Grandfather
None of these
Solution:
(6-10)

Q7. J likes which of the following colour?
Orange
Pink
Black
Red
None of these

Q8. Which of the following pairs is not correctly matched?
P – Yellow
K – Black
N – White
J – Violet
None of these

Q9. Four of the following five are alike in a certain way and hence they form a group. Which one of the following does not belong to that group?
White
Violet
Blue
Black
Orange

Q10. Who likes Yellow?
J
K
L
P
None of these

Directions (11-15): What should come in place of the question mark (?) in the following question? 

 Q11. 200.1 × 9.9 – 25 × 62.5 + 12 × 144 = ? – 26.49
1627.98
1842.28
1958.8
1972.88
2172.98
Solution:
1981-1562.5+1728=?-26.49
?=2172.98

Q12.   
 
  
  
  
  
Solution:

Q13. 1265 ÷ 25.3 + 102 × 98 – (23)²= ?
8517
9517
8717
7087
9087
Solution:
50+9996-529=9517

Q14.  
41.56
51.46
51.56
65.56
None of these
Solution:
Q15. 


1853.78
3259.55
2467.59
2650.29
2493.13
Solution:

Directions (16-20): Four sentences are given with a blank in each. Five words are also given. The blank in each sentence can be filled by one or more of the four words given. Similarly, each word given in the choices can go into any number of sentences. Identify the number of sentences each word can go into and mark as your answer the maximum number of sentences any word can go into. 

 Q16. A. In the scuffle, the innocent man received a hard __________. 
B. It is immodest for a man to __________ his own trumpet. 
C. His sudden death came as a hard __________ to his family. 
D. The garden was in full __________ during spring.
bloom
shock
blow
jolt
time
Solution:
blow -fits in the all the sentences correctly and explain the idea completely. In sentence B, it is used as idiomatic expression ‘blow one's own trumpet” which means ‘to talk about oneself or one's achievements especially in a way that shows that one is proud or too proud.’

Q17. A. The weather being unconducive, we had to __________ the journey. 
B. He decided to __________ from his partner and set up his own establishment. 
C. Being an early riser, he wakes up at the __________ of dawn. 
D. There is a __________ on the bottle.
break
crack
half
separate
stop
Solution:
‘break ‘fits in the all the sentences correctly and explain the idea completely. break the journey means 'to stop the journey'. 'to break from his partner' is correct expression. "at the break of dawn" is correct idiomatic expression which means ' at the earliest light of the day'

Q18. A. The little girl has a __________ face. 
B. It is __________ obvious that he was lying.
 C. He was sitting __________ on his illegal earnings, while his colleagues were struggling to make both ends meet. 
D. He did not have a __________ idea about the matter.
lovely
clear
fair
faint
pretty
Solution:
‘pretty’ fits in the all the sentences correctly except D. and explain the idea completely. Hence ‘pretty’ is correct answer.

Q19. A. He does not __________ any ill feelings against anyone. 
B. A __________ was appointed to take care of his ailing mother. 
C. The foster mother tried to __________ the infant with great care. 
D. A lot of patience is required to __________ an aged person.
nature
maid
bear
nurse
feed
Solution:
nurse- a person trained to care for the sick or infirm, especially in a hospital., In sentence B, nurse fits correctly, In C also fits corrects as foster mother nursed the baby with great care. In D also ‘nurse’ the meaning correctly.

Q20. A. The policeman on __________ nabbed the thieves. 
B. I cannot argue with you any more, I am dead __________. 
C. The mother had to __________ the stubborn child. 
D. He is so invincible that none can __________ him.
convinced
beat
duty
knock
console
Solution:
In A, beat means ‘The area regularly covered by a reporter, a police officer, or a sentry’. Which is correct usage. In C, beat means ‘to punish by hitting or whipping’. Hence, correct usage. In D, beat means ‘to defeat’. Hence, ‘beat’ fits in three sentences hence the answer.

                                       


You may also like to Read:



CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment