Thursday, 13 July 2017

Test of the Day for IBPS RRB Exam 2017

Dear Readers,

Test-of-the-Day-for-IBPS-RRB-Exam-2017

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like Dena PGDBF, IBPS RRB, etc. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed.


00:00:00

Q1. As per the new report of the World Travel and Tourism Council (WTTC) 2016 which country has topped in the world in terms of its total contribution to the country's Gross Domestic Product (GDP)?
Norway
Sweden
USA
Switzerland
Denmark
Solution:
As per the new report of the World Travel and Tourism Council (WTTC) 2016 United States of America has topped in the world in terms of its total contribution to the country's Gross Domestic Product (GDP).

Q2. International Literacy Day is observed on which one of the following days every year?
8th September
18th March
28th March
18th September
28th September
Solution:
September 8 was proclaimed International Literacy Day by UNESCO on November 17, 1965. Its aim is to highlight the importance of literacy to individuals, communities and societies. On International Literacy Day each year, UNESCO reminds the international community of the status of literacy and adult learning globally.

Q3. The India Post Payments Bank (IPPB) has been recently incorporated as a Public Limited Company under the Department of Posts with ________ GOI equity.
50%
100%
74%
25%
49%
Solution:
Incorporated as a Public Sector Bank under the Department of Posts with 100% GOI equity, IPPB has launched on January 30th, 2017 in Ranchi and Raipur with the objective of being present in all corners of India by the end of the year. For now, IPPB is offering Savings account up to a balance of Rs 1 Lakh, along with digitally enabled payments and remittance services of all kinds between individuals. In due course, IPPB will also provide current accounts and access to third party financial services like insurance, mutual funds, pension, credit products, forex, and more.

Q4. Who is the author of the book Long Walk to Freedom?
Nelson Mandela
Louis Fischer
Aung Sang Su Kyi
Mao Tse Tung
Mahatma Gandhi
Solution:
Long Walk to Freedom is an autobiographical work written by South African President Nelson Mandela, and published in 1995 by Little Brown & Co. The book profiles his early life, coming of age, education and 27 years in prison.

Q5. IBA adopts a consultative approach to give its views on any issue pertaining to banking sector. What is the meaning of "I" in IBA?
International
Institute
Investment
Indian
Increase
Solution:
Indian Banks' Association (IBA) set up in 1946 with 22 members to discuss issues of common interests. Over the years, IBA emerged as the Voice of Indian Banking Industry.

Directions (6-10): Read the following information carefully and answer the questions given below: 
 Nine friends A, B, C, D, E, F, G, H, and I are living in a same building of nine floor counting from one to nine. Ground floor is numbered 1 and so on. They all are working in different MNCi.eSafeco, Ryder, Xerox, Netfix, Costco, Aleris, Humana, Fiserv, and Exelon but not necessarily in the same order. There are three floors between A and I, who works inCostco company. H works inXeroxcompany and lives immediately above the floor on which A lives. There is only one floor between H and G, who works inNetfixcompany. F worksin Rydercompanyand lives below the floor on which G lives. F does not live on even number floor. There is only two floors between F and E, who works inSafecocompany. B works in Fiserv company and lives below the floor on which F lives. G does not live on ninth floor. B lives on even number floor. There is as many as floor between B and one, who works inAleriscompany and as between A and C . A does not work in the Human company.  
Q6. A works which of the following company?
Xerox
Exelon
Netfix
Safeco
Costco
Solution:
(6-10)

Q7. D lives on which of the following floor?
First
Second
Third
Fourth
Fifth

Q8. H is related to Netfix and C is related to Ryder, in the same way F is related to?
Humana
Fiserv
Costco
Aleris
None of these

Q9. Who among following lives on the seventh floor?
G
H
E
A
C

Q10. How many floors are there between the E and the floor on which B lives?
Two
Three
Four
One
None of these

Q11. Two guns were fired form the same place at an interval of 10 minutes and 30 seconds, but a person in the train approaching the place hears the second shot 10 minutes after the first. The speed of the train (in km/hr), supposing that speed of sound travels at 330 metres per second, is
19.8
58.6
59.4
111.80
None of these
Solution:


Q12. Four identical coins are placed in a square. For each coin, the ratio of area to circumference is same as the ratio of circumference to area. 

 

Then, find the area of the square that is not covered by the coins
None of these
Solution:

Q13. The figure shows a circle of diameter AB and radius 6.5 cm. If chord CA is 5 cm. long, find the area of ∆ ABC
60 sq. cm
30 sq. cm
40 sq. cm
52 sq. cm
None of these
Solution:

Q14. Ram and Shyam appear for an interview for two vacancies in an organization for the same post. The probabilities of their selection are 1/6 and 2/5 respectively. What is the probability that at least one of them will be selected?
5/6
1/5
1/2
3/5
None of these
Solution:

Q15. Three groups of children contain respectively 3 girls and 1 boy, 2 girls and 2 boys and 1 girl and 3 boys. One child is selected at random from each group. The probability that the three selected consists of 1 girl and 2 boys is
13/32
12/32
15/32
11/32
None of these
Solution:

Directions (16-20): Four sentences are given with a blank in each. Five words are also given. The blank in each sentence can be filled by one or more of the four words given. Similarly, each word given in the choices can go into any number of sentences. Identify the number of sentences each word can go into and mark as your answer the maximum number of sentences any word can go into. 


 Q16. A. India and Russia __________ an excellent bilateral relationship. 

B. Due to a crash in the overseas market, __________ market in India was also badly affected. 
C. According to the law, women are also entitled to a __________ in the ancestral property. 
D. Every job has its own __________ of problems.
stock
portion
posses
share
claim
Solution:
In A, share fits correctly, in B, share market is correct usage. In C, share is used in the sense of ‘a part in the ancestral property.’ Which is correct usage. In D, ‘share of problems’ is correct usage. Hence, Share is the correct word.

Q17. A. The Government has introduced several __________ recovery schemes to make sick industrial units pay. 
B. The Indian cricket team has organized an __________ match for earthquake victims. 
C. Being located in a backward area the college receives a/an __________ from the Education Department. 
D. The Research Scholars received a/an __________ from the University to develop their project.
benefit
aid
grant
loan
help
Solution:
aid-help or support (someone or something) in the achievement of something. In C and D, ‘aid’ is correct usage, which means financial help. In B, an aid match means to play to collect money for the charity. Hence correct usage in B. in A, loan fits correctly. Hence, ‘aid’ fits correctly in three sentences out of four, hence is the answer.

Q18. A. The innocent lady could not see through his evil __________. 
B. The intricate __________ on this fabric, makes it more attractive. 
C. He employed a famous architect to __________ his house. 
D. The psychologist observed a change in the child’s behaviour __________.
intention
pattern
design
model
build
Solution:
In A, intention fits correctly. In B, (the intricate ‘design’ on this fabric) is corrects usage. In C, ‘to design his house’. Is correct usage. In D, behavior pattern is correct usage. So, the word ‘design’ fits maximum two times in the B and C. hence, design is correct word.

Q19. A. If the company has made a project, it is entirely __________ to the sincere efforts of the recovery team. 
B. The train is __________ to arrive early in the morning. 
C. Based on his appraisal, he is __________ for a promotion shortly. 
D. The advance, which was __________ to me, was paid well on time.
expected
due
credited
scheduled
offered
Solution:
‘due ‘ fits in the all the sentences correctly and explain the idea completely. In A, ‘due to the sincere efforts’ here due to is used in the sense of ‘because’. Hence correct usage. In B also, “due” correctly fits which means ‘train is scheduled to arrive early in the morning’. In C, also the word ‘due’ is correctly used.

Q20. A. The __________ of interest on Public Provident Fund has been lowered in the recent budget. 
B. We can __________ him as a good orator. 
C. The __________ of every commodity at the Super Market, is fixed. 
D. He had to pay a heavy __________ for his mistake.
price
rate
rank
sum
fine
Solution:
In the first sentence, the word ‘rate’ is correct usage, in the B, the rating is given to him (judgement). In C, the word ‘rate’ is used in the sense of ‘price’. In D, the word ‘price’ fits correctly. Hence, as you can see, the word ‘rate’ is used three maximum times correctly, hence the officially answer.

                                       

You may also like to Read:


CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment