Friday, 14 July 2017

Test of the Day for IBPS RRB Exam 2017

Dear Readers,

Test-of-the-Day-for-IBPS-RRB-Exam-2017

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like Dena PGDBF, IBPS RRB, etc. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed.

00:00:00

Q1. The FMCG industry has emerged as the highest paying industry in India with an average annual cost to company (CTC) of Rs. 11.3 lakh according to Randstad survey, 2017. What does 'C' stands for in FMCG?
Customer
Costume
Consumer
Custom
Conference
Solution:
The Fast-moving consumer goods (FMCG) industry has emerged as the highest paying industry in India with an average annual cost to company (CTC) of Rs. 11.3 lakh across all levels and functions according to Randstad survey, 2017.

Q2. World Health Day is celebrated on _____________ every year to mark the anniversary of the founding of the World Health Organization.World Health Day is celebrated on 7th of April every year to mark the anniversary of the founding of the World Health Organization.
17 April
7 April
17 March
27 March
10 April
Solution:
World Health Day is celebrated on 7th of April every year to mark the anniversary of the founding of the World Health Organization.

Q3. The Reserve Bank of India (RBI) has decided to slash clearance time for which one of the following nation-wide payment system in an attempt to enhance the efficiency of the electronic payment system and add to customer convenience?
National Electronic Funds Transfer (NEFT)
Real-time gross settlement systems (RTGS)
Immediate Payment Service (IMPS)
Airpay
CCAvenue
Solution:
The Reserve Bank of India (RBI) has decided to slash clearance time for National Electronic Funds Transfer (NEFT) in an attempt to enhance the efficiency of the electronic payment system and add to customer convenience.

Q4. Union Minister for Information and Broadcasting and Urban Development M Venkaiah Naidu was inaugurated three-day National Children’s Film Festival in which of the following Indian States?
Telangana
Karnataka
Bihar
Andhra Pradesh
Maharashtra
Solution:
Union Minister for Information and Broadcasting and Urban Development M Venkaiah Naidu was inaugurated a three-day National Children’s Film Festival in Vishakhapatnam, Andhra Pradesh. It is the largest film festival for children in the country giving the audience quality and wholesome entertainment.

Q5. Which committee has recommended the setting up of Special Tribunals to reduce the time required for settling cases and accepting the recommendations DRTs were established?
Kelkar committee
Justice Reddy committee
Rangarajan Committee
Sivaraman Committee
Narasimham Committee
Solution:
Narasimham Committee Report I (1991) recommended the setting up of Special Tribunals to reduce the time required for settling cases. Accepting the recommendations, Debt Recovery Tribunals (DRTs) were established.

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the question given below: 
 Eight employee Q, R, S, T, W, X, Y and Z of the multinational company (MNC) will have to attend the meeting in the months of August and December but not necessarily in the same order. In each month, the meeting will conduct on dates 21st, 23th, 27th and 31st of the given month. Only one person will attend the meeting on these given dates.
 Q will attend the meeting on either 27th August or 27th December. There is only one person will attend the meeting between Q and T. There are two persons will attend the meeting between the T and R. There is one person will attend the meeting between the R and S. S will attend the meeting on 23th of any month either December or August. Only one person will attend the meeting between S and W. There are as many as the person will attend the meeting between W and Y as between Y and Z. X will not attend the meeting on 21st of August. 

 Q6.Who among following will attend the meeting on 27th August?
Z
Q
R
Y
S
Solution:
(6-10)

Q7. How many persons will attend the meeting between R and W?
One
Two
Three
More than three
None of these

Q8. Who among following will attend the meeting on 31st December?
R
Y
S
X
W

Q9. If T is related to Q and R is related to S, in the same way Y is related to?
X
T
Z
Q
R

Q10. X will attend the meeting on which of the following dates?
23th August
31st December
27th August
31st August
None of these

Q11. In a public library, there are 110,000 books, 40% of which are science books. It was decided to add 20,000 new books to the library. How many of the new books should be science books in order to bring the percentage of science books in the library up to 45%?
15000
1500
1450
14500
None of these
Solution:

Q12. An inspector rejects 0.08% of the metres as defective. How many meters will he examine to reject 2 metres?
200m
250m
2500m
3000m
None of these
Solution:

Q13. Vijay decides to leave 100 acres of his land to his three daughters Vijaya, Sunanda and Ansuya in the proportion of one-third, one-fourth, and one-fifth respectively. But Vijay suddenly expires. Now how should Vijay divide the land between Sunanda and Anusuya?
500/9, 400/9
320/7, 381/7
60, 40
450/8, 350/8
None of these
Solution:

Q14. Given that 24 carat gold is pure gold. 18 carat gold is 3/4 pure gold and 20 carat gold is 5/6 pure gold. What will be The ratio of the pure gold in 18 carat gold to the pure gold in 20 carat gold
3 : 8
9 : 10
15 : 24
8 : 5
None of these
Solution:

Q15. 10 horses and 15 cows eat grass of 5 acres in a certain time. How many acres will feed 15 horses and 10 cows for the same time, supposing a horse eats as much as 2cows?
40/7 acres
39/8 acres
40/11 acres
25/9 acres
None of these
Solution:

Directions (16-20): Four sentences are given with a blank in each. Five words are also given. The blank in each sentence can be filled by one or more of the four words given. Similarly, each word given in the choices can go into any number of sentences. Identify the number of sentences each word can go into and mark as your answer the maximum number of sentences any word can go into. 

 Q16. A. The rich miser had never any money to __________ for the poor. 
B. I like to play badminton during my __________ time. 
C. The government has decided to __________ the physically handicapped people from paying tax. 
D. You should __________ no effort, in order to achieve your target.
free
offer
exempt
spare
leave
Solution:
In B, spare time means free time. In C, the government has spared (exempted) the physically handicapped people from paying tax. The word ‘spare’ can fit correctly in B and C, hence it is correct choice.

Q17. A. He built a palatial house with his __________ gotten wealth. 
B. Many children were taken __________ after consuming adulterated sweets. 
C. The __________ feeling, which developed over the years, between the couple, culminated in a divorce. 
D. The superstitious villagers considered the poor widow as a/an __________ omen.
bad
sick
ill
evil
negative
Solution:
In A, ill-gotten wealth is correct usage which implies ‘money obtained from false means’. In B, children got ‘ill’ by taking adulterated sweets. Which is correct usage. In C also, ill feeling led to the divorce. In D, ‘bad omen’ is correct expression. Hence, the word ‘ill’ fits correctly in A, B, C maximum times, hence correct answer choice.

Q18. A. Hunting of __________ animals is prohibited by the forest department. 
B. The participating teams were asked to abide by the rules of the __________. 
C. The trickster felt snubbed when he was beaten at his own __________. 
D. All the actors who enacted the __________ were felicitated by the chief guest.
game
play
wild
performance
trick
Solution:
In A, ‘wild animals’ is correct usage, in B, “rules of the game” is correct usage. In C, at his own game is correct usage of the word ‘game’. In D, performance fits correctly. So overall, the word ‘game’ fits correctly in the 3 maximum sentences, hence the obvious choice.

Q19. A. The mango tree did not __________ any fruit this year. 
B. The students were asked to __________ in mind the instructions given by the examiner. 
C. The two sisters, do not __________ any resemblance to each other. 
D. Unable to __________ the stress and strain involved in his profession, he decided to take a long holiday.
endure
keep
yield
bear
withstand
Solution:
In A, yield any fruit means didn’t produce any fruit. In B, ‘to bear in mind’ is to keep in mind, in C, bear any resemblance means ‘do not look same’. In D, ‘unable to bear the stress means ‘not able to face the difficult times’. Hence the word, ‘bear’ fits correctly in B, C , D. and maximum times. Hence, the word ‘bear’ is correct answer choice.

Q20. A. West Indies is one of the few cricketing nations which was able to __________ genuine fast bowlers. 
B. The farmer made a lot of profit by selling his __________ at the market. 
C. Apart from all his other talents, he could also __________ a few documentaries pertaining to Indian Culture. 
D. The traffic Police asked him to __________ his driving license.
yield
produce
make
procure
show
Solution:
In A, produce fits correctly. In B also produce fits correctly, in D, the word ‘show’ fits correctly. Produce is the answer choice.

                                       


You may also like to Read:



CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment