Tuesday, 18 July 2017

Test of the Day for IBPS RRB Exam 2017

Dear Readers,

Test-of-the-Day-for-IBPS-RRB-Exam-2017

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like Dena PGDBF, IBPS RRB, etc. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed.


00:00:00

Q1. DICGC stands for-
Deposit Investment and Credit Guarantee Corporation
Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation
Deposit Insurance and Credit Guarantee Company
Demand Insurance and Credit Guarantee Corporation
Deposit Installment and Credit Guarantee Corporation
Solution:
DICGC stands for Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation.

Q2. DICGC was came into existence on-
15th July 1949
15th July 1961
15th July 1982
15th July 1972
15th July 1978
Solution:
Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation (DICGC) was came into existence on July 15, 1978. Consequently, the title of Deposit Insurance Act, 1961 was changed to 'The Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation Act, 1961'.

Q3. Name the public sector bank that has embarked upon an ambitious project of upgrading the bandwidth at all its branches to 2 Mbps in partnership with BSNL.
South Indian Bank
Canara Bank
SBI
UCO Bank
IDFC Bank
Solution:
Canara Bank, a public sector bank, has embarked upon an ambitious project of upgrading the bandwidth at all its branches to 2 Mbps in partnership with BSNL.

Q4. National Payments Corporation of India (NPCI), the umbrella organization for all retail payment systems in the country, has disbursed ________ prize money to about 18 lakh winners under the NITI Aayog’s Lucky Draw schemes for consumers and merchants.
Rs 245 crore
Rs 230 crore
Rs 225 crore
Rs 220 crore
Rs 215 crore
Solution:
National Payments Corporation of India (NPCI), the umbrella organization for all retail payment systems in the country, has disbursed over Rs. 245 crore worth of prize money to about 18 lakh winners under the NITI Aayog’s Lucky Draw schemes for consumers and merchants which are Lucky Grahak Yojna (LGY) and Digi-Dhan Vyapar Yojna (DVY).

Q5. India has ranked ______ globally in total 136 countries in Travel and Tourism Competitiveness report 2017 by World Economic Forum.
35th
45th
25th
40th
48th
Solution:
India has jumped 12 places to 40th rank globally in total 136 countries in Travel and Tourism Competitiveness report 2017 by World Economic Forum.

Directions (6-10): Read the following information carefully and answer the questions given below. 
 Eight family members P,Q,R,S,T,U, V and W are seated in a straight line at an equal distance between each other, but not necessarily in the same order. There are three generation in the family. Some of them are facing north and some are facing south. R’s daughter is an immediate neighbour of one who is sitting at an extreme end of the line. Only three people sit between V and his wife. Q’s daughter sits second to the right of P’s brother-in-law. R’s granddaughter does not sit at an extreme end of the line. P’s mother sits on the immediate left of her son. R’s wife is not an immediate neighbour of T’s husband. The immediate neighbour of T’s brother faces opposite directions.(i.e. If one neighbour faces north then other faces south and vice versa.) The persons sitting at the extreme ends faces opposite directions.(i.e. If one person faces north then other faces south and vice versa.) W’s daughter-in-law sits second to the left of T’s father-in-law. U faces north. U is not an immediate neighbour of S’s aunt. The immediate neighbours of U faces same directions.(i.e. If one neighbour faces north then other also faces north and if one neighbour faces south then other also faces south).Both T and Q face a direction opposite to that of S.(i.e. If S faces north then T and Q faces south and vice-versa.) T is the only daughter of R. W is female member and U is male member.

 Q6. As per the following arrangements, which of the following statements is not true with respect to P?
P faces south.
P is fourth to the right of Q.
P is 2nd to left of T.
P is between V and W.
None of these
Solution:
(6-10)

Q7. How many people sit on the left of Q ?
One
Two
Three
Four
None of these

Q8. What is the position of S with respect to P ?
Immediate left
Third to left
Third to right
Fourth to left
None of these

Q9. Who among following is grand-mother of S?
T
S
W
R
None of these

Q10. Four of the given five are alike in a certain way based on the given arrangement and hence form a group. Which of them does not belong to that group .?
R
S
P
U
V

Q11. The company A earned 40% more profit in the year 2003 than that in the year 2001. The company A earned a total profit of Rs. 22000 in the year 2001 and 2002 together. While in the year 2003, the company A earned 80% profit of that in 2002. How much profit did the company earn in the year 2002?
12500
14000
10400
12000
14500
Solution:

Q12. What is the area of the hall if the Material cost of flooring per m² is Rs. 250 while Labour cost of flooring the hall is Rs. 3500 and the total cost of flooring the hall is Rs. 14500?
40
48
45
44
50
Solution:

Q13.30% of the graduates in the college can speak French while 560 graduates can speak the language other than French. How many graduates are there in the institution?
780
800
700
820
900
Solution:

Q14. A starts working on a job and continues for 12 days completing 40% of the work. To complete the work, he employs C. Together they work for another 12 days and completed it. How much more efficient is A than C ?
75
150
100
50
Both are equally efficient
Solution:
In 12 days A done 40% of work
 ∴ In another 12 days A’ll do another 40% of the work which C ll do remaining 20% of the work
 Hence A is 100% more efficient than C.

Q15. Navya borrowed a total amount of Rs. 30,000, a part of it on simple interest rate of 12% per annum and remaining on simple interest rate of 10% per annum. If at the end of 2 yr, he paid in all Rs. 36480 to settle the loan amount, then what was the amount borrowed at 12% per annum?
12000
18000
14000
20000
None of the above
Solution:

Directions (16-20): In the following questions, two sentences are given. There may be an error in the sentence(s). Mark your answer accordingly from the given options. 

 Q16. I. When he returned from America, he informed me that he had come here to do urgent work. 
 II. I bought a pair of trousers yesterday.
if there is an error only in the first sentence;
if there is an error only in the second sentence;
if there are errors in both sentences; and
if there is no error in either of the sentences.
If there are more than two errors in either of the sentence.
Solution:
if there is no error in either of the sentences.

Q17. I. It is nothing else but fatigue. 
II. She seldom or ever has sweet talks with her son.
if there is an error only in the first sentence;
if there is an error only in the second sentence;
if there are errors in both sentences; and
if there is no error in either of the sentences.
If there are more than two errors in either of the sentence.
Solution:
Rule: Ever should not be used for never. Hence,
Correct: She seldom or never has sweet talks with her son.

Q18. I .I read the proof yesterday meticulously at home. 
II. The petrol price hike issue has been debated more hotly than the urea scam.
if there is an error only in the first sentence;
if there is an error only in the second sentence;
if there are errors in both sentences; and
if there is no error in either of the sentences.
If there are more than two errors in either of the sentence.
Solution:
Rule: When there are two or more adverbs after a verb (and its object), the normal order is; adverb of manner, adverb of place, adverb of time. Hence, Correct: I read the proof meticulously at home yesterday

Q19. I. You will not be allowed to go anywhere else to play outdoor games. 
II. She behaved in a cowardly manner before the headmaster and hesitated to do the work
if there is an error only in the first sentence;
if there is an error only in the second sentence;
if there are errors in both sentences; and
if there is no error in either of the sentences.
If there are more than two errors in either of the sentence.
Solution:
If there is no error in either of the sentences.

Q20. I. The slaughter of pandas for their pelts have caused panda population to decline Drastically. 
 II. Neither she nor I am going to the festival
if there is an error only in the first sentence;
if there is an error only in the second sentence;
if there are errors in both sentences; and
if there is no error in either of the sentences.
If there are more than two errors in either of the sentence.
Solution:
If there is an error only in the first sentence
The slaughter of pandas for their pelts has caused the panda population to decline drastically.

                                       


You may also like to Read:



CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment