Wednesday, 19 July 2017

Test of the Day for IBPS RRB Exam 2017

Dear Readers,

Test-of-the-Day-for-IBPS-RRB-Exam-2017

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like Dena PGDBF, IBPS RRB, etc. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed.


00:00:00

Q1. Indian boxer K Shyam Kumar won a gold medal in the 49- kilogram category at the Thailand International Tournament. What is the capital of Thailand?
Muscat
Pattaya
Bangkok
Chiang Rai
Chiang Mai
Solution:
Indian boxer K Shyam Kumar won a gold medal in the 49- kilogram category at the Thailand International Tournament. Bangkok is capital of Thailand.

Q2. National Youth Day is celebrated in India on which of the following day on the birthday of Swami Vivekananda?
January 26
January 12
February 26
January 20
None of the given options is true
Solution:
National Youth Day (Yuva Diwas or Swami Vivekananda Birthday) is celebrated with the great joy and enthusiasm in India every year on 12th of January.

Q3. Netaji Subhas Chandra Bose International Airport is an international airport located in-
Kolkata
New Delhi
 Chennai
Patna
Mumbai
Solution:
Netaji Subhas Chandra Bose International Airport is an international airport located in Kolkata, West Bengal, India, serving the Kolkata metropolitan area. It is located approximately 17 km from the city center.

Q4. Croatia is an Eastern European country with long coastlines on the Adriatic Sea. What is currency of Croatia?
Euro
Ruble
Kuna
Yen
None of the given options is true
Solution:
Croatia officially the Republic of Croatia is a sovereign state between Central Europe, Southeast Europe, and the Mediterranean. Its capital city is Zagreb, which forms one of the country's primary subdivisions, along with its twenty counties. Croatian kuna is currency of Croatia.

Q5. Which of the following bank is not a private sector bank in India?
Federal Bank
Yes Bank
IndusInd Bank
UCO Bank
None of the given options is true
Solution:
Founded in 1943, UCO Bank is a commercial bank and a Government of India Undertaking.

Directions (6-7): In each question below is given a statement followed by two assumptions numbered I and II. An assumption is something supposed or taken for granted. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement. Given answer Q6. Statement: The Principal instructed all the teachers to be careful in class because some students may disturb other students. Assumptions: I. The teachers will handle the situation properly and they will point out the naughty students. II. The students will welcome the decision of the Principal.
if only Assumption I is implicit.
if only Assumption II is implicit.
if either assumption I or Assumption II is implicit.
if neither Assumption I nor Assumption II is implicit.
if both Assumptions I and II are implicit.
Solution:
Assumption I is implicit because it is positively assumed and directly follows from the given statement. Assumption II is implicit because it is assumed that the decision may be welcomed.

Q7. Statement: To investigate the murder of the lone resident of a flat, the police interrogated the domestic servant, the watchman of the multi-storeyed buildings and the liftman. Assumptions: I. The domestic servant, watchman and the liftman can give a clue about the suspected murder. II. Generally in such cases the persons known to the resident are directly or indirectly involved in the murder.
if only Assumption I is implicit.
if only Assumption II is implicit.
if either assumption I or Assumption II is implicit.
if neither Assumption I nor Assumption II is implicit.
if both Assumptions I and II are implicit.
Solution:
Assumption I is implicit because it is positively assumed and directly follows from the given statement. Assumption II is not implicit because it is wrongly assumed.

Directions (8-10): Below in each question are given two statements I and II. These statements may be either independent causes or may be effects of independent causes. One of these statements may be the effect of the other statements. Read both the statements and decide which of the following answer choice correctly depicts the relationship between these two statements. Q8.I. Frequent robberies in Jewellery shops were recorded in distant suburbs of the city. II. Shop owners in the city and suburbs demanded improvement in security situation from the police authorities.
if statements I is the cause and statements II is the effect.
if statements II is the cause and statements I is its effect.
if both the statements I and II are independent causes
if both the statements I and II are effects of independent causes.
if both the statements are effects of some common cause.
Solution:
From the given two statements I and II, it is clear that frequent robberies have led to a demand of improvement in security situation. Therefore, statement I is the cause and statement II is its effect.

Q9. I. The prices of cement have increased manifold during the past few years. II. Government has decided to provide tax break for five years to the new cement manufacturing factories to be set up in near future.
if statements I is the cause and statements II is the effect.
if statements II is the cause and statements I is its effect.
if both the statements I and II are independent causes
if both the statements I and II are effects of independent causes.
 if both the statements are effects of some common cause.
Solution:
From the given two statements I and II, it is clear that the government has decided to provide tax break to encourage the businessmen to venture in cement industry since the prices of cement have increased. Therefore, statement I is the cause and statement II is its effect.

Q10. I. The university authority has decided to conduct all terminal examination in March/April every year to enable them to declare results in time. II. There has been considerable delay in declaring results in the past due to shortage of teachers evaluating the answer sheets of the examination conducted by the university.
if statements I is the cause and statements II is the effect.
if statements II is the cause and statements I is its effect.
if both the statements I and II are independent causes
if both the statements I and II are effects of independent causes.
if both the statements are effects of some common cause.
Solution:
From the given two statements I and II, it is clear that II is the cause i.e. delay in the declaration of the result due to which exams are being conducted on March/April.

Q11. A man lends a certain sum of money at simple interest. Rate of interest for first one and half years is 6% per annum, for next 9 months is 5% per annum and after that 4% per annum. If he received Rs. 11496 at the end of 4 years, what was his capital?
Rs. 9600
Rs. 9400
Rs. 9000
Rs. 8500
None of these
Solution:

Q12.Simple interest on a sum of money is 1/9th of the principle and the number of years is equal to the rate per annum. What is the rate percent per annum?
5%
7%
3%
3.33%
None of these
Solution:

Q13. If a sum of money placed at compound interest, compounded annually, doubles itself in 5 years, then when will the same amount of money be 8 times of itself?
8 years
10 years
20 years
25 years
15 years
Solution:
Since, it is Double in 5 yrs
∴ It will be 8 times (23) in 5 × 3 = 15 yrs

Q14. A sum of money lent at compound interest amounts to Rs. 1460 in 2 years and to Rs. 1606 in 3 years. Find the rate of interest per annum?
15%
12%
5%
4%
10%
Solution:

Q15. The simple interest accrued on an amount of Rs. 22,500 at the end of four years is Rs. 10,800. What should be the compound interest accrued on the same amount at the same rate of interest at the end of two years?
Rs 5600
Rs 5544
Rs 5724
Rs 5736
None of these
Solution:

Directions (16-20): In the following questions, two sentences are given. There may be an error in the sentence(s). Mark your answer accordingly from the given options. Q16. I. He is very rich. II. The match became much interesting.
if there is an error only in the first sentence;
if there is an error only in the second sentence;
if there are errors in both sentences; and
if there is no error in either of the sentences.
If there are more than two errors in either of the sentence.
Solution:
if there is an error only in the second sentence. Correct: The match became very interesting Rule: Much is used with past participles used as adjectives, not with present participles.

Q17. I. The hare ran more fast than the dog. II. He wrote last year a book.
if there is an error only in the first sentence;
if there is an error only in the second sentence;
if there are errors in both sentences; and
if there is no error in either of the sentences.
If there are more than two errors in either of the sentence.
Solution:
Correct: The hare ran faster than the dog. Rule: If the adverb is of one syllable, the comparative is formed by adding-er and the superlative by adding-est to the positive. Correct: He wrote a book last year. Rule: Adverbs of manner, place and time are generally placed after the verb or after the object if there is one.

Q18. I. The peasantry have always stood as rock stars for the development of a country. II. He gave me a five-rupees note and asked me to get him a few cigarettes.
if there is an error only in the first sentence;
if there is an error only in the second sentence;
if there are errors in both sentences;
if there is no error in either of the sentences.
If there are more than two errors in either of the sentence.
Solution:
if there is an error only in the second sentence He gave me a five rupees note and asked me to get him a few cigarettes

Q19. I. School authorities are encouraging its students to drink soya milk. II. Children are quick to pick up a new language.
if there is an error only in the first sentence;
if there is an error only in the second sentence;
if there are errors in both sentences; and
if there is no error in either of the sentences.
If there are more than two errors in either of the sentence.
Solution:
‘School authorities are encouraging their students to drink soya milk.’ Is the correct sentence.

Q20. I. The prime minister along with his attendants are coming tomorrow to address the sensational and controversial issues of terrorism. II. If a customer buys a burger, they have to buy a parking ticket.
if there is an error only in the first sentence;
if there is an error only in the second sentence;
if there are errors in both sentences; and
if there is no error in either of the sentences.
If there are more than two errors in either of the sentence
Solution:
if there are errors in both sentences; The prime minister along with ‘his’ attendants is coming tomorrow to address the sensational and controversial issues of terrorism. If a customer buys a burger, he or she has to pay service tax.

                                       


You may also like to Read:


CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment