Thursday, 20 July 2017

Test of the Day for IBPS RRB Exam 2017

Dear Readers,

Test-of-the-Day-for-IBPS-RRB-Exam-2017

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like Dena PGDBF, IBPS RRB, etc. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed.

00:00:00

Q1. Saraswat Bank, the largest lender in the co-operative space has appointed ______________ as its Managing Director (MD), recently.
Shikha Pandey
Kavitha Chander
Laxmi Sadhana
Smita Sandhane
Sushma Nandan
Solution:
Saraswat Bank, the largest lender in the co-operative space, has appointed Smita Sandhane as its Managing Director (MD). She is the first woman chief of India's largest urban co-operative bank.

Q2. National Mission for Clean Ganga (NMCG) has recently approved 26 projects worth Rs 2,154.28 crore under the Centre’s ‘Namami Gange’ programme. Who is the cabinet minister for water resources, river development and Ganga rejuvenation?
Shasikala
Uma Bharti
Mamta Bannerjee
Nitin Gadkari
Rajnath Singh
Solution:
National Mission for Clean Ganga (NMCG) has recently approved 26 projects worth Rs 2,154.28 crore under the Centre’s ‘Namami Gange’ programme. Uma Bharti is the cabinet minister for water resources, river development and Ganga rejuvenation.

Q3. Name the Formula One racer who defeated four-time Formula One World Champion to lift his fifth title at the Chinese Grand Prix.
Nick Roseburg
Sebastian Vettel
Lewis Hamilton
Michael Schumacher
Valtteri Bottas
Solution:
Mercedes' British Formula One racer Lewis Hamilton defeated Ferrari's four-time Formula One World Champion Sebastian Vettel to lift his fifth title at the Chinese Grand Prix.

Q4. India has signed a joint declaration with Russia to promote innovation and the R&D ecosystem between the two countries. What is the Capital and currency of Russia?
Muscat, Russian Dinar
Moscow, Russian Ruble
Marina, Dollar
Saint Petersburg, Russian Pound
Barnaul, Russian Bits
Solution:
India has signed a joint declaration with Russia to promote innovation and the R&D ecosystem between the two countries. Moscow is capital city of Russia and Russian Ruble is currency of Russia.

Q5. Cash kept in the currency chest is owned by-
Currency Chest branch bank
State Bank of India
Central Government
Reserve Bank of India
Finance Ministry
Solution:
To facilitate the distribution of banknotes and rupee coins, the Reserve Bank has authorised select branches of scheduled banks to establish currency chests. These are actually storehouses where banknotes and rupee coins are stocked on behalf of the Reserve Bank.

Directions (6-10): In each of the questions below is given four statements followed by three conclusions numbered I, II and III. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts. 
Q6. Statements: 
Some pen are book.
All book are table.
Some table are cat.
All cat are dog. 
Conclusions: 
I. Some dog are pen.
II. Some cat are pen.
III. Some dog are book.
IV. Some table are pen.
None follows
Only II follows
Only IV follows
III and IV follow
Only III follows
Solution:

Q7. Statements: 
Some bat are mat.
Some mat are desk.
Some desk are chair.
Some chair are pins. 
Conclusions: 
I. Some pins are desk.
II. Some chair are bat.
III. Some chair are mat.
IV. Some desk are bat.
None follows
Only I follows
Only II follows
Only III follows
Only IV follows
Solution:

Q8. Statements: 
 All coin are note.
 No note is euro.
 Some euro are dinar.
 All dinar are dollor.
Conclusions: 
I. Some dollorare note.
II. Some dinar are euro.
III. No dollor is note.
IV. Some dollorare coin.
Only I follows
Only II follows
Only III follows
Either I or III follows
Either I or III and II follow
Solution:

Q9. Statements: 
 All gold are silver.
 Some silver are iron.
 All iron are gun.
 Some gun are watch. 
Conclusions: 
I. Some watch are iron.
II. Some gun are silver.
III. Some silver are gold.
IV. Some gun are gold.
I and II follow
II and III follow
I, II and III follow
All, I, II, III and IV follow
None of the above
Solution:

Q10. Statements: 
 Some grass are field.
 Some field are green.
All green are tree.
 All tree are village. 
Conclusions: 
I. Some village are field.
II. Some village are grass.
III. Some tree are grass.
IV. Some tree are field.
I and II follow
II and III follow
I, II and III follow
All I, II, III and IV follow
None of the above
Solution:

Q11. Twenty-four men can complete a work in sixteen days. Thirty-two women can complete the same work in twenty-four days. Sixteen men and sixteen women started working and worked for twelve days. How many more men are to be added to complete the remaining work in 2 days?
48
24
36
30
None of these
Solution:

Q12. A shopkeeper gave an additional 20 per cent concession on the reduced price after giving 30 per cent standard concession on an article. If Arun bought that article for Rs. 1120, what was the original price?
Rs. 3000
Rs. 2400
Rs. 2400
Rs. 2000
None of these
Solution:

Directions (13-15): Find out the wrong number in the following number series. 
Q13. 12, 25, 52, 55, 57, 115, 117
55
117
25
52
None of these
Solution:

Q14. 2478, 819, 257, 84, 24, 5
257
24
5
819
1
Solution:

Q15. 2 3, 6, 15, 45, 160, 630,
45
630
6
3
160
Solution:

Directions (16-20): In the following passage there are blanks each of which has been numbered. The numbers are printed below the passage and against each five words are suggested one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case. The impact of education on rural life has remained consistent _______(16) colonial days. When a village boy did well at school, __________(17)to shift to a nearby town. That is where he could expect his talent to________(18). Gradually, villages became the supplier of talent to the city. Only those __________(19) on land stayed back. With the passage of time, land got sub-divided into smaller pieces, making agriculture unattractive. In recent times, investments made land more productive, but ________(20). Work opportunities in villages in non-agricultural pursuits remained scarce, and, in the recent past, job growth has come to a standstill.
Q16. Which of these words appropriately fits blank?

for
since
starting
past the
none of these
Solution:
Use since to indicate the beginning of a time period until the present. Since is used for the starting point of actions, events or states of being. Since can only be used with the perfect tenses.

Q17. Which of these words appropriately fits blank?
he were expected
they were made
he was thinking
he was expected
None of these
Solution:
he was expected is the correct option. Other options are grammatically incorrect.

Q18. Which of these words appropriately fits ?
being recognise
be recognised.
be recognise
shall be recognised
None of these
Solution:
be recognized is the correct choice.

Q19. Which of these words appropriately fits blank?
they were dependent
which was dependent
who were dependent
who was dependent
None of these
Solution:
who were dependent gives the coherent meaning. Other options are grammatically incorrect.

Q20. Which of these words appropriately fits blank?
real income declined.
increased
actual income depraved
real income shooted
none of these
Solution:
“Real income declined” is the right option because of the usage of ‘but’, which indicates a contradiction. Hence Option A is the only correct choice.

                                       


You may also like to Read:



CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment