Friday, 21 July 2017

Test of the Day for IBPS RRB Exam 2017

Dear Readers,

Test-of-the-Day-for-IBPS-RRB-Exam-2017

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like Dena PGDBF, IBPS RRB, etc. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed.


00:00:00

Q1. When more than one bank is allowing credit facilities to one party in coordination with each other under a formal arrangement, the arrangement is generally known as___________
Consortium
Syndication
Multiple Banking
Participation
None of the given options is true
Solution:
In the financial or banking world, a consortium refers to several lending institutions that group together to jointly finance a single borrower.

Q2. What is the minimum amount of deposit into/withdrawal from currency chest?
Rs.5,00,000
Rs.1,50,000
Rs.2,00,000
Rs.3,00,000
Rs.1,00,000
Solution:
The minimum amount of deposit into/withdrawal from currency chest will be Rs.1,00,000/- and thereafter, in multiples of Rs.50,000.

Q3. R&D Institute of which one of the following company filed the maximum number of patent applications in the IT sector in 2015-16, according to Indian Patent Office survey?
Samsung
WIPRO
TCS
Google
Microsoft
Solution:
Samsung R&D Institute India filed the maximum number of patent applications in the IT sector in 2015-16, followed by home-grown TCS and Wipro according to Indian Patent Office survey. Indian Patent Office comes under the Commerce and Industry Ministry.

Q4. World Homeopathy Day is observed globally on ___________.
15 April
13 April
17 March
10 April
16 March
Solution:
World Homeopathy Day is observed globally on 10th of April.

Q5. Union Home Minister Rajnath Singh launched the website and app named ____________, to facilitate the monetary contribution to the kin of soldier personnel killed in action.
Veer Jawan Of India
Amar Jawan
Bharat Ke Veer
We Respect Them
Shaheedo ko Salam
Solution:
Union Home Minister Rajnath Singh launched the website and app named 'Bharat Ke Veer', to facilitate the monetary contribution to the kin of soldier personnel killed in action. The Home Minister launched the website on the occasion of the 'Shaurya Diwas'.

Directions (6-10): Read the following information carefully and answer the questions given below: 
Six students A, B, C, D, E and F are sitting around a circular table facing towards the center of the table in a library. They read different comics like Indrajal, Raj, King, Nutan, Champak and Tulsi but not necessarily in the same order. They are wearing T-shirts of different colours, i.e. white, violet, green, red, yellow and blue but not necessarily in the same order. The students, who read Indrajal, King and Champak are neither in white T-shirt nor in Violet. The students who are in green and yellow T-shirts have neither read Indrajal nor King comics. A is neither in white T-shirt nor on the immediate left of the one who reads Nutan comics. The only student who is between E and F reads Raj comics. The one who is on the immediate left side of the student who is in white T-shirt does not read Tulsi comics. D reads Nutan comics and the colour of his T-shirt is green, he is facing the student who reads Raj comics. The One who reads Indrajal comics is seated opposite to the student wearing blue T-shirt, while the student whose T-shirt is of green colour is on the immediate left of the student who reads Champak comics. One who reads Tulsi comics is on the immediate right of the student in white T-shirt but on the immediate left of the student who reads King comics. C does not read King comics while F does not read Indrajal comics. 

 Q6. Who among the following is in white T-shirt?
A
B
C
E
None of these
Solution:
(6-10)

Q7. The only student, who is between E and D, is wearing T-shirt of the colour?
red
blue
violet
yellow
None of these

Q8. Who among the following has read Champak comics?
A
B
C
E
None of these

Q9. Which of the following is correctly matched?
A-Yellow-Nutan
B-Red-King
E-Red-Indrajal
F-Violet-Champak
None of these

Q10. The colour of the T-shirt of the student, who reads Tulsi comics, is-
red
yellow
blue
violet
None of these

Directions (11-15): What approximate value should come in place of question marks (?) in the following questions?

Q11.   


72
75
77
79
81
Solution:
≈77
Q12.  

103
106
109
112
115
Solution:
≈106

Q13. 2.55% of 440 + 0.366% of 4880 =?
23
25
27
29
31
Solution:
11.22+17.86≈29

Q14. (3537.988 ÷ 18.005) × 1.999 = ?
389
393
397
401
407
Solution:
≈196.5×2
 ≈393

Q15.    
8500
8510
8520
8530
8540
Solution:

Directions (16-20): Read each sentence to find out whether ere is any error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is (E). (Ignore errors of punctuation, if any.) 

 Q16. The economical condition (A)/of our country is bad (B)/and unlikely to improve(C)/ in near future (D) no error(E).
A
B
C
D
E
Solution:
Replace ‘economical’ with ‘economic’ because economical mean inexpensive or cheap, which is not appropriate according to the meaning of the sentence.

Q17. Such inequalities can be (A)/ founded enshrined in the(B)/ constitution of other (C)/countries also. (D)/ no error(E).
A
B
C
D
E
Solution:
Replace founded with found. Found means discovered/ seen and founded means established.

Q18. Come and sit down(A)/for a while,(B)/ you are digging (C)/since lunch time(D)/ no error(E).
A
B
C
D
E
Solution:
Replace ‘are’ with have been because the rule is that since /for+point of time/period of time requires the perfect progressive tense.

Q19.We do not know (A)/whom we should blame (B)/for all the lapses observed(C)/in the procedure(D)/ no error(E).
A
B
C
D
E
Solution:
No error

Q20. Most of the industrialists (A)/ have come forward (B)/to fund the rescue operations (C)/carrying in the cyclone-hit areas(D)/ no error(E).
A
B
C
D
E
Solution:
Part ‘d’ of the sentence is in the passive form, so we should replace ‘carrying' with 'being carried'. [S+is/are/am+being+v3]

                                       

You may also like to Read:



CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment