Tuesday, 4 July 2017

Test of the Day for IBPS RRB Exam 2017

Dear Readers,

Test-of-the-Day-for-NICL-AO-Mains-Exam-2017

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like Dena PGDBF, IBPS RRB, etc. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed.


00:00:00

Q1. Name the mobile maker company that has become the first brand ever to sponsor front jerseys of two IPL teams in the same edition and its logo feature on the front jersey of both the teams.
Oppo
Vivo
Lava
Gionee
Xiomi
Solution:
Gionee has become the first brand ever to sponsor front jerseys of two IPL teams in the same edition and will have its logo feature on the front jersey of both the teams.

Q2. Which among the following states, the famous Berhampur Thakurani Yatra festival has celebrated (in April 2017)?
Karnataka
Odisha
West Bengal
Kerala
Gujarat
Solution:
The famous Berhampur Thakurani Yatra festival is one of the biggest festivals of southern Odisha, has been celebrated in April 2017.

Q3. Dharmendra Pradhan, Minister of State for Petroleum and Natural Gas officially has launched the low emission Bharat stage (BS)-IV Grade fuel in Odisha, recently. The foundation Day of Odisha is commonly known as __________
Nisakal Diwas
Adhar Diwas
Utkal Diwas
Parvan Diwas
Gotham Diwas
Solution:
Dharmendra Pradhan, Minister of State (I/C) for Petroleum and Natural Gas officially launched the low emission Bharat stage (BS)-IV Grade fuel in Bhubaneswar. The launch was made on the special occasion of Utkal Diwas which is the foundation day of Odisha.

Q4. Prime Minister Narendra Modi has recently announced to lay the foundation stone of a multi-modal terminal on River Ganga at Sahebganj in which of the following State?
Uttarakhand
Jharkhand
Uttar Pradesh
Bihar
Haryana
Solution:
Prime Minister Narendra Modi lay the foundation stone of a multi-modal terminal on River Ganga at Sahebganj in Jharkhand. The state of the art terminal, to be constructed at an estimated cost of 280 crore rupees, is an important component of the development of the National Waterway-1 from Varanasi to Haldia.

Q5. __________ An asset, including a leased asset, becomes non­ performing when it ceases to generate income for the bank.
NPA
KCC
NPV
GDP
GNP
Solution:
Non ­performing Assets (NPA) is an asset, including a leased asset, becomes non­ performing when it ceases to generate income for the bank.

Directions (6-10): Study the given information and answer the questions: A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of an input and rearrangement. Input: 18 was his 27 first 36 input 33 still 49 clear 42 Step I: was 50 18 his 27 first 36 input 33 still clear 42 Step II: still 41 was 50 18 his 27 first 36 input 33 clear Step III: input 35 still 41 was 50 18 his 27 first 33 clear Step IV: his 34 input 35 still 41 was 50 18 27 first clear Step V: first 28 his 34 input 35 still 41 was 50 18 clear Step VI: clear 17 first 28 his 34 input 35 still 41 was 50 And Step VI is the last step of the rearrangement of the above input. As per the rules followed in the above steps, find out in each of the following questions the appropriate step for the given input. Input: 59 with broad 48 smile 35 then 24 hold 76 firmly 19 Q6. In which step the elements ‘75 broad 24’ found in the same order?
Step I
Step II
Step III
Step V
Step IV
Solution:
Solution (6-10): Students let us understand the Logic behind this Question and let’s understand how to solve it. When we see the each step, then we can find that there is both number and words are arranged in each step.
1) For words arrangement- Words are arranged according to descending order given in English dictionary. In first step the words which comes last according to English dictionary arranged first to extreme left. And in second step next word are arranged to left.And this process is continued in further step.
2) For number arrangement- Number are arranged according to descending order. In first step greatest number arranged in left. And in second step next number is arranged. And this process is continued in further step( Each odd number is added by one(+1) while they are arranged and one is subtracted by each even number(-1) while they are arranged). Input: 59 with broad 48 smile 35 then 24 hold 76 firmly 19 Step I: with 75 59 broad 48 smile 35 then 24 hold firmly 19 Step II: then 60 with 75 broad 48 smile 35 24 hold firmly 19 Step III: smile 47 then 60 with 75 broad 35 24 hold firmly 19 Step IV: hold 36 smile 47 then 60 with 75 broad 24 firmly 19 Step V: firmly 23 hold 36 smile 47 then 60 with 75 broad 19 Step VI: broad 20 firmly 23 hold 36 smile 47 then 60 with 75

Q7. In step V, which of the following words would be at 3rd to the left of 6th from the right end?
23
hold
36
smile
47

Q8. How many step required completing the above arrangement?
Three
Four
Five
Seven
Six

Q9. Which of the following would be the step IV after arrangement?
hold 36 smile 47 then 60 with 75 broad 24 firmly 19
hold 36 smile 47 19 then 60 with 75 broad 24 firmly
36 hold smile 47 then 60 with 75 broad 24 firmly 19
hold 36 smile 47 then 60 with 75 broad 19 24 firmly
None of these

Q10. In step III, ‘smile’ is related to ‘60’ and ‘with’ is related to ‘35’. In the same way ‘then’ is related to?
broad 35 24 hold firmly 19
47
smile
75
None of these

Direction (11 – 15): Find out the odd number in the given series. Q11. -1 5 23 59 122 209
-1
122
23
209
None of these
Solution:

Q12. 0 15 52 105 192 315
315
0
52
192
None of these
Solution:
Pattern is (1×2×3)-(1+2+3) = 0 (2×3×4)-(2+3+4)=15 (3×4×5)-(3+4+5)=48& So on ∴ Replace 52 by 48.

Q13. 12 33 72 135 221 357
12
221
72
135
357
Solution:
Pattern is (1×2×3)+(1+2+3)=12 (2×3×4)+(2+3+4)=33 (3×4×5)+(3+4+5)=72&So on ∴ Replace 221 by 228

Q14. 101 137 -79 -30 -378 -309
-378
101
-30
137
None of these
Solution:

Q15. 206 226 194 230 178 248
206
230
248
226
None of these
Solution:
Pattern is +10×1,-11×2,+12×3,-13×4,+14×5 ∴ Replace 226 → 216

Directions (16-20): In the following questions a part of the sentence is highlighted in bold. five options are given for each question, you need to find the grammatically correct replacement from the given options. 
Q16. Menlo University‘s range of graduate programmes have been developed to fulfil your needs whether you intend to pursue a career in industry, business, government, NGOs or academia, and whatever your background.
have been developed to fulfil your needs whether you intend to pursue a career in industry, business, government, NGOs or academia, and whatever
has been developed to fulfil your needs if you intend to pursue a career in industry, business, government, NGOs or academia, or whatever
have been developed for fulfilling your needs whether you intend to pursue a career in industry, business, government, NGOs or academia, and whatever
has been developed to fulfil your needs whether you intend to pursue a career in industry, business, government, NGOs or academia, and whatever
has been developed to fulfil your needs whether one intends to pursue a career in industry, business, government, NGOs or academia, or whatever
Solution:
A - Singular Range‘ will take singular has‘ and not plural have‘. B - the usage of if‘ is incorrect since if‘ should be used only while making a conditional statement and whether‘ should be used to evaluate alternatives. The usage of or‘ is also incorrect since the two events are mutually exclusive, hence we need and‘ to make the meaning clear. C - Singular Range‘ will take singular has‘ and not plural have‘. For fulfilling‘ is unidiomatic E - your‘ needs is not parallel with one‘ intends. The usage of or‘ is also incorrect.

Q17. Nutritionists suggest that we should replace chips and sweetened soft drinks with healthier raw veggies, fruits, whole-grain biscuits and low-fat cheese.
we should replace chips and sweetened soft drinks with healthier raw veggies, fruits, whole-grain biscuits and low-fat cheese.
one replaces chips and sweetened soft drinks for healthier raw veggies, fruits, whole-grain biscuits and low- fat cheese.
we replace chips and sweetened soft drinks with healthier raw veggies, fruits, whole-grain biscuits and low-fat cheese.
us replace chips and sweetened soft drinks with healthier raw veggies, fruits, whole-grain biscuits or low-fat cheese.
we replace chips as well as sweetened soft drinks with healthier raw veggies including fruits, whole-grain biscuits and low-fat cheese.
Solution:
Concepts Tested – Redundancy A - The use of suggest‘ and should‘ in the same sentence is an error of redundancy. B – Replaces‘ is incorrect since we need replace‘. Also you replace one thing with‘ another and not for‘ another. D – The use of us‘ is incorrect since the sentence needs the subject form we‘ and not the object form us‘ E – Unnecessarily wordy

Q18. Watching the TV or working on the computer leads to overeating.
Watching the TV or working on the computer leads to overeating
Watching the TV or working on the computer lead to overeating
To watch the TV and to work on the computer leads to overeating
Watching the TV and working on the computer leads to overeating
Watching the TV or to work on the computer leads to overeating
Solution:
Concepts Tested – SV Agreement, Parallelism B - Since the connector is or‘ the subject is either watching‘ or working‘ , hence the verb should be singular leads‘ and not plural lead‘. C & D are incorrect because the connector is and‘ so the subject is both watching‘ and working‘, hence the verb should be the plural lead‘ and not the singular leads‘. E - watching‘ is not parallel with to work‘.

Q19. Trend Global is a company that will give its staff a 10 per cent pay hike, allows scooter rides in campus and even a massage facility.
will give its staff a 10 per cent pay hike, allows scooter rides in campus and even a massage facility
gives its staff a 10 per cent pay hike, allows scooter rides in campus and even offers a massage facility
is giving its staff a 10 per cent pay hike in addition to allowing scooter rides in campus and is even offering a massage facility
gives its staff a 10 per cent pay hike, allow scooter rides in campus and even offer a massage facility
will give its staff a 10 per cent pay hike, allow scooter rides in campus and even offers a massage facility
Solution:
Concepts Tested – Parallelism, Wordiness In this sentence, three things need to be made parallel – pay hike, scooter rides and massage facility. B gets it right. A – ‘give‘ is not parallel with allows‘ C – Too wordy. is giving‘ is not needed since it is not an action that is ongoing at the moment. D – gives‘ is not parallel with allow‘ E – give‘ and allow‘ are not parallel with offers‘

Q20. Upset over the high-handedness of the security agencies, the Police Chief expressed his displeasure to the government.
Upset over the high-handedness of the security agencies, the Police Chief expressed his displeasure to the government.
Upset over the high-handedness of the security agencies, the displeasure of the Police Chief was expressed to the government.
Being that he was upset over the high-handedness of the security agencies, the Police Chief expressed his displeasure to the government.
Upset from the high-handedness of the security agencies, the Police Chief expressed his displeasure to the government.
The high-handedness of the security agencies upsetting him, the Police Chief expressed his displeasure to the government.
Solution:
Concepts Tested – Modification, Idiom B – The modifying phrase at the beginning of the sentence refers to the police chief and not to his displeasure‘ C – Being‘ is redundant and awkward D – Upset from‘ is unidiomatic, the correct idiom is upset over‘. E – The phrase at the beginning of the sentence has a very awkward construction

                                       


You may also like to Read:




CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment