Sunday, 9 July 2017

Test of the Day for IBPS RRB Exam 2017

Dear Readers,

Test-of-the-Day-for-IBPS-RRB-Exam-2017

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like Dena PGDBF, IBPS RRB, etc. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed.

00:00:00

Q1. Incorporated as a Public Sector Bank under the Department of Posts with __________ GOI equity, IPPB has launched on January 30th, 2017 in Ranchi and Raipur with the objective of being present in all corners of India by the end of the year.
26%
49%
51%
74%
100%
Solution:
Incorporated as a Public Sector Bank under the Department of Posts with 100% GOI equity, IPPB has launched on January 30th, 2017 in Ranchi and Raipur with the objective of being present in all corners of India by the end of the year. For now, IPPB is offering Savings account upto a balance of Rs 1 Lakh, along with digitally enabled payments and remittance services of all kinds between individuals. In due course, IPPB will also provide current accounts and access to third party financial services like insurance, mutual funds, pension, credit products, forex, and more.

Q2. United Nations Industrial Development Organization (UNIDO) is the specialized agency of the United Nations that promotes industrial development for poverty reduction, inclusive globalization and environmental sustainability. Where is the headquarter of UNIDO?
Paris, France
New York, USA
Vienna, Austria
London, UK
Tokyo, Japan
Solution:
On 17th November 1966, the United Nations General Assembly passes resolution 2152 (XXI) establishing the United Nations Industrial Development Organization (UNIDO) as an autonomous body within the United Nations. Its mission is to promote and accelerate the industrialization of developing countries. The United Nations Secretary-General nominates Ibrahim Helmi Abdel-Rahman (Egypt) as UNIDO's first Executive Director. Vienna, Austria is the headquarter of UNIDO.

Q3. Punjab National Bank is an Indian multinational banking and financial services company. It is a state-owned corporation based in New Delhi. Who is the present MD and CEO of PNB?
Arundhati Bhattacharya
Shikha Sharma
Rakesh Sharma
Sunil Mehta
Usha Ananthasubramanian
Solution:
Sunil Mehta is the present MD and CEO of PNB.

Q4. The LIBOR is among the most common of benchmark interest rate indexes used to make adjustments to adjustable rate mortgages. LIBOR stands for?
London Interbank Offered Rate
Labour Interbank Offered Region
London Interbank Order Rate
London International Offered Rate
None of the given options is true
Solution:
LIBOR stands for London Interbank Offered Rate.

Q5. Latvia is a country on the Baltic Sea between Lithuania and Estonia known for its strong national identity, diverse culture, modern cities and landscapes ranging from wide beaches to dense, sprawling forests. Capital city of Latvia is?
Damascus
Havana
Bandar Seri Begawan
Riga
None of the given options is true
Solution:
Riga is the capital city of Latvia.

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below: 
 T, U, V, W, X, Y and Z live on a seven-storey building but not necessarily in the same order. The lowermost floor of the building is numbered 1, and the topmost floor is numbered 7. Each of them likes a car of different brands, viz, Lexus, Bugatti, Aston-Martin, Maserati, Isuzu, Porsche and Mini.

 T lives on an odd-numbered floor but not on floor number 3. The one who likes Isuzu car lives immediately above T. Only two persons live between W and the one who likes Isuzu car. The one who likes Bugatti car lives on one of the odd-numbered floors but above W. Only three persons live between V and the one who likes Bugatti car. The one who likes Aston-Martin car lives immediately above V. The one who likes Lexus car live immediately above the one who likes Mini car. Z lives on an odd-numbered floor. Only one person lives between U and X. U lives on one of the floors above X. Neither V nor T likes Maserati car. X does not like Aston-Martin car.

Q6. Which of the following combinations is true?
Floor no. 2 – Y – Aston-Martin
Floor no. 7 – U – Maserati
Floor no. 3 – V – Porsche
Floor no. 5 – X – Lexus
None of these
Solution:
(6-10)
    

Q7. Who among the following lives on floor number 2?
Z
Y
V
W
None of these

Q8. Which of the following statements is true with respect to the given arrangement?
T likes Isuzu car.
W lives on the fourth floor.
Z lives on the topmost floor.
X likes Lexus car and lives on the second floor.
None of these

Q9. Which of the following car does T like?
Porsche car
Maserati car
Lexus car
Bugatti car
None of these

Q10. How many persons live between the person who likes Maserati car and the one who likes Mini car?
One
Two
Three
Four
None of these

Q11. If the successive discount be 20%,10% and 5% then what will be the single equivalent discount?
30%
31.6%
32.4%
25%
None of these
Solution:

Q12. A man goes to a place on bicycle at speed of 16 kmph and comes back at lower speed. If the average speed is 6.4 kmph in total, then the return speed (in kmph) is ?
4
6
7
7.5
3
Solution:

Q13. The average of one hundred observations was calculated as 35. It was found later, that one of the observation was misread as 83 instead of 53. What is the correct average?
33.7
34.2
34.7
34.8
None of these
Solution:

Q14. When a bicycle manufacturer reduced its selling price by 50%, the number of bicycles sold radically increased by 600%. Initially the manufacturer was getting only 140% profit. What is the percentage increase of his profit?
20%
30%
10%
No profit no loss
None of these
Solution:

Q15. A sum of money is accumulating at compound interest at a certain rate of interest. If simple interest instead of compound were reckoned, the interest for the first two years would be diminished by Rs. 20 and that for the first three years by Rs. 61. Find the sum.
Rs. 6000
Rs. 8000
Rs. 7500
Rs. 6500
None of these
Solution:

Directions (16-20): The passage given ahead is followed by a set of five questions. 
Choose the most appropriate answer to each question. Human Biology does nothing to structure human society. Age may enfeeble us all, but cultures vary considerably in the prestige and power they accord to the elderly. Giving birth is a necessary condition for being a mother, but it is not sufficient. We expect mothers to behave in maternal ways and to display appropriately maternal sentiments. We prescribe a clutch of norms or rules that govern the role of a mother. That the social role is independent of the biological base can be demonstrated by going back three sentences. Giving birth is certainly not sufficient to be a mother but, as adoption and fostering show, it is not even necessary!
 The fine detail of what is expected of a mother or a father or a dutiful son differs from culture to culture, but everywhere behaviour is coordinated by the reciprocal nature of roles. Husbands and wives, parents and children, employers and employees, waiters and customers, teachers and pupils, warlords and followers; each makes sense only in its relation to the other. The term ‘role’ is an appropriate one, because the metaphor of an actor in a play neatly expresses the rule-governed nature or scripted nature of much of social life and the sense that society is a joint production. Social life occurs only because people play their parts (and that is as true for war and conflicts as for peace and love) and those parts make sense only in the context of the overall show. The drama metaphor also reminds us of the artistic license available to the players. We can play a part straight or, as the following from J.P. Sartre conveys, we can ham it up.
 Let us consider this waiter in the cafe. His movement is quick and forward, a little too precise, a little too rapid. He comes towards the patrons with a step a little too quick. He bends forward a little too eagerly; his voice, his eyes express an interest a little too solicitous for the order of the customer. Finally, there he returns, trying to imitate in his walk the inflexible stiffness of some kind of automaton while carrying his tray with the recklessness of a tight-rope-walker....All his behaviour seems to us a game....But what is he playing? We need not watch long before we can explain it: he is playing at being a waiter in a cafe.
 The American sociologist Erving Goffman built an influential body of social analysis on elaborations of the metaphor of social life as drama. Perhaps his most telling point was that it is only through acting out a part that we express character. It is not enough to be evil or virtuous; we have to be seen to be evil or virtuous.
 There is distinction between the roles we play and some underlying self. Here we might note that some roles are more absorbing than others. We would not be surprised by the waitress who plays the part in such a way as to signal to us that she is much more than her occupation. We would be surprised and offended by the father who played his part ‘tongue in cheek’. Some roles are broader and more far-reaching than others. Describing someone as a clergyman or faith healer would say far more about that person than describing someone as a bus driver.

 Q16. What is the thematic highlight of this passage?
Human behaviour depends on biological linkages and reciprocal roles.
In the absence of reciprocal roles, biological linkages provide the mechanism for coordinating human behaviour.
Human behaviour is independent of biological linkages and reciprocal roles.
In the absence of strong biological linkages, reciprocal roles provide the mechanism for coordinating human behaviour.
None of these
Solution:
The author has stated throughout the passage what defines behaviour in society and has also given a direct clue in the second paragraph. The rest of the options are negated in the passage.

Q17. Which of the following would have been true if biological linkages structured human society?
The role of mother would have been defined through her reciprocal relationship with her children.
We would not have been offended by the father playing his role ‘tongue in cheek’.
Women would have adopted and fostered children rather than giving birth to them.
Even if warlords were physically weaker than their followers, they would still dominate them.
None of these
Solution:
As clearly stated in the para mentioning roles, the opposite of how we would react if a father acted in a such a manner.

Q18. It has been claimed in the passage that “some roles are more absorbing than others”. According to the passage, which of the following seem(s) appropriate reason(s) for such a claim? A. Some roles carry great expectations from the society preventing manifestation of the true self. B. Society ascribes so much importance to some roles that the conception of self may get aligned with the roles being performed. C. Some roles require development of skill and expertise leaving little time for manifestation of self.
A only
B only
C only
A and B
None of these
Solution:
The complete tone of the passage is about the same phrase, according to which the “self” of a person gets so mixed or aligned with the occupation that the occupation becomes the “self”. The examples of clergy man/bus driver represent the same idea and hence the right answer is: B only.

Q19. What is the meaning of the word ‘reciprocal’?
to be in the same league
to be opposite of something
mutually dislike
mutually corresponding
None of these
Solution:
reciprocal -given, felt, or done in return., mutually corresponding
Other options are irrelevant.

Q20. Which word is the closest in the meaning to the word ‘virtuous’?
sagacious
scrupulous
promiscuous
sartorial
None of these
Solution:
promiscuous-having or characterized by many transient sexual relationships., demonstrating or implying an unselective approach; indiscriminate or casual.
virtuous-having or showing high moral standards.
scrupulous-(of a person or process) careful, thorough, and extremely attentive to details., very concerned to avoid doing wrong. hence, virtuous and scrupulous are synonyms.

                                       

You may also like to Read:






CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment