Monday, 24 July 2017

Test of the Day for IBPS RRB Exam 2017

Dear Readers,

Test-of-the-Day-for-IBPS-RRB-Exam-2017

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like Dena PGDBF, IBPS RRB, etc. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed.


00:00:00

Q1. Name the Indian-origin woman who was named 'Asian Businesswoman of the Year' at an event in Birmingham, England.
Asha Khemka
Kiran Khelkar
Vibha Bedi
Aruna Chanda
Shikha Singh
Solution:
Indian-origin Asha Khemka was named 'Asian Businesswoman of the Year' at an event in Birmingham, England. Khemka was also honored with one of the UK’s top civilian awards Dame, the female equivalent of knighthood in 2014 and has since won several accolades for her work in education in Nottingham.

Q2. The Reserve Bank of India has recently allowed banks to invest in REITs and InvITs, a move that will help revive the cash-starved infrastructure sector. RIET stands for _____________.
Real Estate Interest Transportation
Real Estate Income Trust
Real Estate Infrastructure Trust
Real Estate Investment Trust
None of the given options are true
Solution:
The Reserve Bank of India has allowed banks to invest in Real Estate Investment Trust (REITs) and Infrastructure Investment Trusts (InvITs), a move that will help revive the cash-starved infrastructure sector.

Q3. Which of the following State government kick-started its ambitious ‘Deendayal Rasoi Yojana’ under which subsidised meals that will be available at Rs 5 per plate to people, especially the economically disadvantaged sections of society?
Jharkhand
Uttar Pradesh
Madhya Pradesh
Bihar
Assam
Solution:
Madhya Pradesh government kick-started its ambitious ‘Deendayal Rasoi Yojana’ under which subsidized meals will be available at Rs 5 per plate to people, especially the economically disadvantaged sections of society.

Q4. India's largest e-commerce player Flipkart recently bought eBay's India business, and closing a $1.4 billion fund-raising round from Tencent, eBay and Microsoft. Name the Chief Executive Officer of Flipkart.
Samuel bazz
Jeff Bejos
Devin Wenig
Satya Nadella
Kalyan Krishnamurthy
Solution:
India's largest e-commerce player Flipkart buys eBay's India business, and closing a $1.4 billion fund-raising round from Tencent, eBay and Microsoft. Mr. Kalyan Krishnamurthy is the CEO of Flipkart.

Q5. Which of the following institutions do not hold a banking license?
Small Banks
Foreign Banks
Commercial Banks
NBFCs
Private Banks
Solution:
Non-banking financial companies, or NBFCs, are financial institutions that provide banking services, but do not hold a banking license. These institutions are not allowed to take deposits from the public.

Directions (6-10) : Study the following information carefully and answer the questions which follow– 
 Mr. X, who lives in Bihar has five sons i.e. A, B, C, D and E and they are working in five different organizations-Google, Bank of America, HSBC Holdings, Bank of China and NetApp but not necessary in that order. Mr. Y who lives in Punjab has five daughters i.e. P, Q, R, S and T and they are working in five different organizations-Barclays, Microsoft, Goldman Sachs, Deutsche Bank and Cisco but not necessary in that order. These five boys are married to these five girls but not necessary in given order.
 S is either working in Barclays or Cisco but does not married to one who works in Bank of America. A does not work in Bank of America or Google but married to one who works in Cisco. The one who works in Goldman Sachs is married to E who does not work in Google and Bank of America.
 The boy who works in Google is either married to S or T. E is not married to P, who works either in Goldman Sachs or Deutsche Bank. A is working in Netapp and married to S. D does not work in HSBC Holdings or Bank of America but married to one who works in Microsoft. C is married to R but does not work with NetApp or Bank of America. R does not married to one who works in Bank of America.

Q is married to one who works in HSBC Holdings. Q6.Who is married to T?
A
B
C
D
E
Solution:
(6-10)

Q7.Who is the employee of Bank of China?
A
B
C
D
E

Q8.In which of the following bank the wife of E is working?
Goldman Sachs
Cisco
Barclays
Microsoft
Deutsche Bank

Q9.Who works with Microsoft?
Wife of C
P
Q
T
Wife of one who works in Bank of America

Q10.Who is married to one who works with NetApp?
The one who works with Deutsche Bank
The one who works with Barclays
The one who works with Goldman Sachs
The one who works with Cisco
Cannot be determined

Q11. A person takes a loan of Rs. 200 at 5% simple interest. He returns Rs. 100 at the end of one year. In order to clear his dues at the end of 2 years, he would pay:
125.50
110
115.50
115
None of these
Solution:

Q12. The difference between simple and compound interest on Rs. 6000 for 1 year at 20% per annum reckoned half yearly is:
120
60
180
72
None of these
Solution:

Q13. The simple interest on certain sum at 5% for 9 month is Rs. 10 greater than the simple interest on the same sum @ 3% for 14 months. What is the sum of interest in both the cases (i.e., total sum of interest)?
Rs. 130
Rs. 290
Rs. 120
Rs. 330
None of these
Solution:

Q14. The population of vultures in a particular locality decreases by a certain rate of interest (compounded annually). If the current population of vultures be 29160 and the ratio of decrease in population for second year and 3rd year be 10 : 9. What was the population of vultures 3 years ago?
30000
35000
40000
50000
None of these
Solution:

Q15. Mr. Lala Ram has lent some money to Aaju at 6% p.a. and the Baaju at 8% p.a. At the end of the year he has gain the overall interest at 7% per annum. In what ratio has he lent money to Aaju and Baaju?
2 : 3
1 : 1
5 : 6
4 : 3
None of these
Solution:

Directions (16-20): In each of the following questions five options are given, of which one word is most nearly the same or opposite in meaning to the given word in the question. Find the correct option having either same or opposite meaning. 

 Q16. Histrionic
fleece
historian
Theatrical
frugal
none of these
Solution:
Histrionic is totally unrelated to history. It comes from the Latin for actor. To be histrionic means overly theatrical. Hence option C is the answer.

Q17.Prevaricate
Peccadillo
Archetype
fabricate
Mercenary
none of these
Solution:
To prevaricate is to speak in an evasive way. A good synonym for prevaricate is fabricate. Hence is the answer.
Archetype-classic example of
 Peccadillo-minor weakness; trivial offence
Mercenary-concerned only with money

Q18.Beatific
Sparse
devilish
Clientele
Veneer
none of these
Solution:
A beatific person is one who radiates bliss. This person is so happy, they almost seem blessed and holy (think of a saint, or the Buddha).Devilish is the antonym, hence the answer. Other options are not related with beastific.
Sparse-spare; bare; meager
Veneer-surface coating
Clientele-customers

Q19.Arrant
errant
absolute
Speckled
errand
none of these
Solution:
Arrant means complete and utter. Synonym is absolute.
Speckled-spotted; freckled; dotted
Errant- To be errant is to be wandering, not sticking to a circumscribed path.
An errand is a small chore.

Q20.Expend
Purloin
Inscrutable
Diurnal
hoard
none of these
Solution:
Expend-to hand over or use up in payment. Hoard is the antonym.
Diurnal-active in daytime
Inscrutable-mysterious; impenetrable
Purloin-steal

                                       

You may also like to Read:



CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment