Tuesday, 1 August 2017

Test of the Day for IBPS RRB Exam 2017

Dear Readers,

Test-of-the-Day-for-IBPS-RRB-Exam-2017

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like Dena PGDBF, IBPS RRB, etc. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed.


00:00:00

Q1. Rajnath Singh is an Indian politician belonging to the Bharatiya Janata Party who currently serves as the Home Minister of India. His present constituency is?
Lucknow, Uttar Pradesh
Darbhanga, Bihar
Bhopal, Madhya Pradesh
Ghaziabad, Uttar Pradesh
Gurugram, Haryana
Solution:
Rajnath Ram Badan Singh is an Indian politician belonging to the Bharatiya Janata Party who currently serves as the Home Minister. He previously served as the Chief Minister of Uttar Pradesh and as a Cabinet Minister in the Vajpayee Government.

Q2. 'Anything But Khamosh'; The Shatrughan Sinha's Biography is authored by?
Bharathi S Pradhan
Pramod Kapoor
Amar Chitra Katha
Govind Pansare
Shantanu Guha Ray
Solution:
Anything But Khamosh, Shatrughan Sinha’s biography had been released by BJP veteran LK Advani and Author by Bharathi S. Pradhan.

Q3. The United Nations World Tourism Organization (UNWTO) is the United Nations agency responsible for the promotion of responsible, sustainable and universally accessible tourism. The Headquaters of UNWTO is situated at?
London, United Kingdom
Vienna, Austria
Rome, Italy
Geneva, Switzerland
Madrid, Spain
Solution:
The World Tourism Organization (UNWTO) is the United Nations agency responsible for the promotion of responsible, sustainable and universally accessible tourism. As the leading international organization in the field of tourism, UNWTO promotes tourism as a driver of economic growth, inclusive development and environmental sustainability and offers leadership and support to the sector in advancing knowledge and tourism policies worldwide. Headquarter of UNWTO is in Madrid, Spain.

Q4. India's largest LNG importer Petronet has signed an agreement to set up a $950 million liquefied natural gas import project in which country?
Bangladesh
China
Bhutan
Sri Lanka
Russia
Solution:
India's largest LNG importer Petronet has signed an agreement to set up a $950 million liquefied natural gas import project in Bangladesh. Petronet signed a MoU with with Petrobangla to set up a 7.5 million tonnes a year project to receive and regasify LNG on Kutubdia Island in Cox's Bazar and lay a 26-km pipline to connect it to the consumption markets.

Q5. Under a scheme for pregnant women, the would-be mothers will get how much amount for their delivery, vaccination, and nutritious meals directly in their accounts?
Rs 2,000
Rs 6,000
Rs 12,000
Rs 8,000
Rs 4,000
Solution:
For pregnant women, a national scheme launched. Would be Mothers will get Rs. 6,000 for their delivery, vaccination, and nutritious meals. This will be transferred straight to their account. This will help in saving lives of mothers and new born kids.

Directions (6-10): In the questions below are given some conclusions followed by five set of statements. You have to choose the correct set of statements that logically satisfies given conclusions either definitely or possibly. Assume the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. 


Q6. Conclusions: 

 Some light is not pink. No air is pink. 
Statements:
Some light is red. All red is green. No green is pink. Some pink is blue. All blue is air.
Some light is green. No green is red. Some red is blue. All blue is air. No pink is air.
Some light is pink. All pink is red. No red is green. All blue is green. No green is air.
Some light is air. All air is red. No red is pink. Some pink is green. All green is blue.
None of these
Solution:

Q7. Conclusions: 
 Some note is not book. No cover is pen.
Statements:
Some pen is cover. All cover is ink. No ink is mobile. Some mobile is note. All note is book.
Some pen is note. All note is cover. Some cover is ink. All ink is mobile. No mobile is book.
All note is mobile. Some note is cover. All cover is ink. No ink is book. All pen is book.
Some book is pen. All pen is mobile. No mobile is ink. Some ink is cover. All cover is note.
None of these
Solution:

Q8. Conclusions: 
 Some air is not tree. No tree is green.
Statements:
Some star is light. All light is air. No air is moon. Some moon is green. No green is tree.
Some star is green. No green is air. Some air is moon. All moon is light. No light is tree.
Some star is moon. No moon is air. Some air is light. All light is green. No green is tree.
Some star is tree. All tree is air. No air is moon. Some moon is green. No green is light.
None of these
Solution:

Q9. Conclusions: 
 Some 20 is 60. Some 40 is 20.
Statements:
All 10 is 60. Some 60 is 50. All 50 is 20. Some 20 is 30. All 30 is 40.
Some 10 is 60. All 60 is 50. Some 50 is 20. All 20 is 30. Some 30 is 40.
Some 10 is 40. All 40 is 20. Some 20 is 30. All 30 is 50. Some 50 is 60.
Some 10 is 60. All 60 is 50. Some 50 is 40. All 40 is 20. Some 20 is 30.
None of these
Solution:

Q10. Conclusions: 
 Some lion is mat. Some tiger is cat.
Statements:
Some cat is lion. All lion is tiger. No tiger is mat. Some mat is dog. All dog is bat.
Some cat is bat. All bat is dog. No dog is mat. Some mat is tiger. All tiger is lion.
Some cat is lion. All lion is bat. No bat is mat. Some mat is dog. All dog is tiger.
Some cat is mat. All mat is bat. No bat is lion. Some lion is dog. All dog is tiger.
None of these

Q11. If the successive discount be 20%,10% and 5% then what will be the single equivalent discount?
30%
31.6%
32.4%
25%
None of these
Solution:

Q12. A man goes to a place on bicycle at speed of 16 kmph and comes back at lower speed. If the average speed is 6.4 kmph in total, then the return speed (in kmph) is?
4
6
7
7.5
3
Solution:

Q13. The average of one hundred observations was calculated as 35. It was found later, that one of the observation was misread as 83 instead of 53. What is the correct average?
33.7
34.2
34.7
34.8
None of these
Solution:

Q14. When a bicycle manufacturer reduced its selling price by 50%, the number of bicycles sold radically increased by 600%. Initially the manufacturer was getting only 140% profit. What is the percentage increase of his profit?
20%
30%
10%
No profit no loss
None of these
Solution:

Q15. A sum of money is accumulating at compound interest at a certain rate of interest. If simple interest instead of compound were reckoned, the interest for the first two years would be diminished by Rs. 20 and that for the first three years by Rs. 61. Find the sum.
Rs. 6000
Rs. 8000
Rs. 7500
Rs. 6500
None of these
Solution:

Directions (16-20): In questions given below there are three sentences. Each sentence has a pair of words/phrases that are highlighted. From the highlighted word(s)/phrase(s), select the most appropriate words(s)/phrase(s) to form correct sentences. Then below the group of sentences 5 options are given, with each option having sequence of choices either (a) or (b) and so on. Choose the option which is giving the correct sequence of the choices. 


 Q16. A. Pesticides, climate change and loss of habitat will continue to effect[1]/affect[2] bee populations unless they learn to adapt.

B.The only sound was the rush of water at the base[1]/bass[2] of the canyon.
C.He grew boared[1]/bored[2] of the countryside.
211
122
212
222
111
Solution:
Affect-have an effect on; make a difference to; touch the feelings of; move emotionally.
Effect-a change which is a result or consequence of an action or other cause.
Base – bottom part
Bass – deep or low
Boar - pig
Bore – not interesting bore - to drill

Q17. A. Are you still in touch with any of you’re[1]/your[2] old school friends?
B. Stopping distances for cars vary[1]/very[2] with the speed they are traveling at.
C. When you're only going to work for the summer, you can't be to[1]/too[2] picky.
212
121
222
111
211
Solution:
your – belonging to you
You’re – you are
Vary - differ
Very - much
To - toward
Too - also

Q18. A. He led[1]/lead[2] her down a short hallway and opened the first door.
B. I had to carry the pail[1]/pale[2] up the hill.
C. Every year thousands of people flee[1]/flea[2] the big cities in search of the rural idyll.
211
121
222
111
212
Solution:
lead – metal
Led - was the leader
Pail - bucket
Pale – not bright
Flea – small biting insect
Flee - run

Q19. A.The species most liable to be struck are oaks, poplars and pear trees beach[1]/beech[2] trees are exceptionally safe.
B.Poll[1]/pole[2] results listed a mixed bag.
C.The western border was rendered desolate and deserted by gorilla[1]/guerrilla[2] forays throughout the war.
222
212
111
112
121
Solution:
Beach – sandy shore
Beech – type of tree
Pole - post
Poll - survey
Gorilla – big ape
Guerrilla - warrior

Q20. A.The airline's decision to cut air fair[1]/fares[2] is likely to unsettle the market.
B.The police have provided experts to counsel [1]/council[2] local people affected by the tragedy.
C.She shivered in the chilly[1]/chili[2] ocean breeze.
212
122
211
111
121
Solution:
Fair - equal
Fare - price
Council - committee
Counsel - guidance

                                       


You may also like to Read:



CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment