Friday, 18 August 2017

Test of the Day for IBPS RRB Exam 2017

Dear Readers,

Test-of-the-Day-for-IBPS-RRB-Exam-2017

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like IBPS RRB, etc. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed.


00:00:00

Q1. Name the state which has recently launched a campaign named 'Operation Durga' to ensure safety towards women.
Uttar Pradesh
Bihar
Haryana
Andhra Pradesh
Jharkhand
Solution:
The Haryana government has launched ‘Operation Durga’ to ensure women safety in the state. Under this operation, the 'Flying Squad' is patrolling those areas where anti-social elements are committing crimes against women. The team is formed by Chief Minister of Haryana Mr. Manohar Lal Khattar.

Q2. A book on Draupadi named 'the Flaming Tresses of Draupadi' was released recently by President Pranab Mukherjee at Rashtrapati Bhavan, New Delhi. Who is the author of this book?
Yashwant Sinha
L K Adwani
Manmohan Singh
M Veerappa Moily
Murli Manohar Joshi
Solution:
A book on Draupadi named 'the Flaming Tresses of Draupadi' written by senior Congress leader M Veerappa Moily was released by President Pranab Mukherjee at Rashtrapati Bhavan, New Delhi.

Q3. US-based tech giant Cisco launched its fifth global cyber range lab in __________ with an aim to train Indian firms and government agencies on real-world cyber-attacks.
Gurugram
Noida
New Delhi
Bengaluru
Thrissur
Solution:
US-based tech giant Cisco launched its fifth global cyber range lab in Gurugram, Haryana with an aim to train Indian firms and government agencies on real-world cyber-attacks.

Q4. Income tax department's Central Processing Centre (CPC) in which of the following Indian cities has recently got a new unique pin code for taxpayers benefit.
Mumbai
Bengaluru
Vizag
Chennai
Kolkata
Solution:
Taxpayers wanting to send their paper Income Tax Return (ITR) acknowledgement forms or documents related to refunds and others to the I-T department's CPC in Bengaluru can now send it to a unique pin code '560500'.

Q5. cheque which is truncated during the course of clearing cycle is called __________.
Stale Cheque
Mutilated Cheque
Self Cheque
Truncated Cheque
None of the given options is true
Solution:
A truncated cheque means a cheque which is truncated during the course of clearing cycle either by the clearing house or by the bank.

Directions (6-10): Study the following information carefully to answer the given questions. 
 In a certain code language:- 
“will encourage them to” is written as “ S@X M@U N#F T@U”
“help advance the common” is written as “ W@I X#B T#U M@D”
“roll out the corporate” is written as “M@S M#D G#P T#U”

 Q6. What is the code for “terrorism”?
W#U
W#V
W@U
X#U
None of these
Solution:
(6-10)

Q7. What is the code for “promoting”?
J#Q
J#B
J@Q
T#Q
None of these

Q8. What is the code of ‘senior”?
W@V
W@T
W#T
X@T
None of these

Q9. Which will be the code for ‘relation’?
W@T
W@S
W#S
Y@S
None of these

Q10. What is the code of ‘agenda’?
U@C
V@B
U@B
U#B
None of these

Q11.A person was asked to state his age. His reply was____ “Take my age 3 years hence, multiply it by 3, subtract the triple of my age 3 years ago and you will know how old I am.” What is the present age of the person (in years)?
24
20
32
18
None of these
Solution:

Q12.In a family, the average age of 6 sons is 8 years. The average age of the family including sons, mother and father is 22 years. If the father is 8 years older than the mother, then what is the present age of the mother (in years)?
44
52
60
68
None of these
Solution:

Q13.The sum of present ages of A and B is 7 times the difference of their ages. 5 years hence, their total ages will be 9 times the difference of their ages. What is the present age of elder one (in years)?
25
20
15
18
None of these
Solution:

Q14.The present age of the father is 3 years less than thrice the age of his son. Three years later father’s age will be 10 years more than twice the age of his son. What is the present age of father (In years)?
27
39
45
40
None of these
Solution:

Q15.16 years ago, my grandfather was 8 times older than me. After 8 years from today, my grandfather will be thrice as old as I will be at that time. Eight years ago, what was the ratio of my age and my grandfather’s age?
3 : 8
1 : 5
11 : 53
22 : 15
None of these
Solution:

Directions (16-20): Each question below has two blanks. There are five pairs of words below the sentence. Each pair is numbered. Choose the pair of words which can be filled up in the blanks in the sentence in the same order so as to complete the sentence meaningfully. 

 Q16. This book is readable, clear and__________researched with__________ detailed references.
fabulously, intricate
meticulously, extensive
leisurely, complete
hardly, notional
closely, scattered
Solution:
Option B is the correct choice. Options A, C, Dand E are incorrect as they don't give a sensible meaning to the sentence. Meticulously-in a way that shows great attention to detail; very thoroughly.
extensive-covering or affecting a large area.

Q17. The interest has___________ innovation related to several sectors of ______ pharmaceutical business and industry.
accepted, skeletal
insured, fateful
affected, plummeting
restricted, grown
accelerated, burgeoning
Solution:
Option E is the appropriate choice.
 accelerated means increase in rate, amount, or extent . burgeoning-begin to grow or increase rapidly;flourish.Hence, they provide a coherent meaning to the statement.
plummeting-fall or drop straight down at high speed.

Q18. The Indian hospitality industry which has been______a prolonged slump is now entering a new__________phase ready to enhance profitability.
witnessing, ambitious
observing, listless
demonstrating, efficient
recovering, debt
succumbing, lean
Solution:
Witnessing-have knowledge of (a development) from observation or experience
A prolonged slump indicates that Indian hospitality faced a downfall and is now working to enhance the loss.Hence option A gives a coherent meaning.

Q19. The new policy seeks to _______ a process of widespread participation of people ___________ the way for more effective implementation.
amend, opening
halt, propelling
generate, paving
diagnose, resulting
identify, dithering
Solution:
Option C is the right choice.

Q20. Journalism is a ___________ for truth, a crusade to ___________ injustice and wrong doing.
product, limit
boon, justify
travesty, attack
quest, expose
search, optimize
Solution:
crusade- a vigorous campaign for political, social, or religious change.
Expose-make (something) visible by uncovering it.

                                       

You may also like to Read:


CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment