Sunday, 20 August 2017

Test of the Day for IBPS RRB Exam 2017

Dear Readers,

Test-of-the-Day-for-IBPS-RRB-Exam-2017

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like IBPS RRB, etc. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed.


00:00:00

Q1. Person named in the instrument to whom or to whose order the money is to be paid is known as-?
Drawer
Drawee
Payer
Payee
Receivable
Solution:
A person to whom money is paid or is to be paid is called payee, especially the person to whom a cheque is made payable.

Q2. National Housing Bank (NHB), a wholly owned subsidiary of the central bank (RBI) was established in 1988 under the-
National Housing Bank Act, 1987
National Housing Bank Act, 1988
National Housing Bank Act, 1986
National Housing Bank Act, 1985
None of the given options is true
Solution:
The Hon’ble Prime Minister of India, while presenting the Union Budget for 1987-88 on February 28, 1987 announced the decision to establish the National Housing Bank (NHB) as an apex level institution for housing finance. Following that, the National Housing Bank Bill (91 of 1987) providing the legislative framework for the establishment of NHB was passed by Parliament in the winter session of 1987 and with the assent of the Hon’ble President of India on December 23, 1987, became an Act of Parliament. The National Housing Policy, 1988 envisaged the setting up of NHB as the Apex level institution for housing. In pursuance of the above, NHB was set up on July 9, 1988 under the National Housing Bank Act, 1987. NHB is wholly owned by Reserve Bank of India, which contributed the entire paid-up capital.

Q3. Name the person who recently took charge as Whole Time Member of the Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) in New Delhi.
Geetha Johri
Bimla Kumari
Mukulita Vijayawargiya
Sangeetha Kriplani
Leela Bansal
Solution:
Dr. (Ms.) Mukulita Vijayawargiya took charge as Whole Time Member of the Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) in New Delhi.

Q4. The World Bank has approved a loan of ___________ to India’s first inland water transport fairway National Waterway 1 (NW1) project on a 1,360 km-stretch of the Ganga river.
$750 Million
$650 Million
$500 Million
$375 Million
$400 Million
Solution:
The World Bank has approved a $375 million loan to India’s first inland water transport fairway National Waterway 1 (NW1) project on a 1,360 km-stretch of the Ganga river between Varanasi and the seaport of Haldia for bringing thousands of jobs in cargo logistics and transportation.

Q5. The Bank Boards Bureau (BBB) has recently evolved a GRAF for public sector banks to ensure that they have the ability to compete successfully with private sector banks, small finance and payments banks. What does 'F' stands for in GRAF?
Finances
Fiscal
Fund
Foreign
Framework
Solution:
The Bank Boards Bureau (BBB) has evolved a Governance, Reward and Accountability Framework (GRAF) for public sector banks to ensure that they have the ability to compete successfully with private sector banks, small finance and payments banks, foreign banks and non-banking finance companies.

Directions (6-7): Read the following information carefully and answer the questions given below. 
In a study of the five brands of mobile C, P, A, G and B the brands were tested and ranked against expensiveness. The following results were obtained. 
(i) P and G were equally expensive. 
(ii) B was the least expensive brand among them. 
(iii) C was less expensive than P. 
(iv) G was less expensive than A. 
(v) The expensiveness of A was more than that of P. 

Q6. If the above statements are true, which of the following must also be true?
A was the most expensive among them
C was more expensive than A
G was somewhere in the middle when they were set in descending order in terms of expensiveness.
C was the most expensive among them
None of the above
Solution:
A > P = G > C >B

Q7. If a sixth brand F is tested and found to be more expensive that A, then which of the following must be true if the findings of the study are correct?
At most three of the six brands are less expensive than F
F is the most expensive
P is more expensive than F
F is less expensive than C
None of the above
Solution:
A > P = G > C >B
F > A > P = G > C >B

Q8. A + B means A is son of B; A – B means A is wife of B; A × B means A is brother of B; A ÷ B means A is mother of B and A = B means A is the sister of B then what does P + R – Q means?
Q is the brother of P
Q is the son of P
Q is the uncle of P
Q is the father of P
None of these
Solution:

Q9. Surubhi walks 20 km north. Then she turns right and walks 30 km. Then she turns right again and walks 35km. Then she turns left and walks 15 km. Then she again turns left and walks 15 km. In which direction and how many km away is she from his original position?
15 km, West
30 km, East
30 km, West
55 km, East
45 km, East
Solution:

Q10. Romil starts walking towards East. After walking 35 m, he turns to his right and walks another 40 m. He then turns right again and walks another 35 m. Finally, he turns right and walks 20 m. In which direction and how far is he from the starting point?
20 m, North
35 m, South
35 m, North
20 m, South
None of these
Solution:

Q11. An article is sold at a loss of 10%. Had it been sold for 9 more, there would have been a gain of 12.5% on it, then what is the cost price of the article?
Rs. 40
Rs. 45
Rs. 50
Rs. 60
None of these
Solution:


Q12. A certain distance is covered by a vehicle at a certain speed. If half of this distance is covered by another vehicle in double the time, the ratio of speeds of the two vehicle is ?
2 : 1
3 : 2
4 : 1
3 : 1
None of these
Solution:

Q13. What Sum of money will amount to Rs. 520 in 5 years and Rs. 568 in 7 years at simple interest?
Rs 300
Rs 350
Rs 400
Rs 450
None of these
Solution:
5 yrs → 520
 7 year → 568
 ∴ In two years, Interest = 48
 ∴ I = 48/2 = Rs. 24 in one year
 ∴ P = 520 – 24 × 5 = Rs. 400

Q14. Four Milkmen rented a pasture. A grazed 18 cows for 4 months; B grazed 25 cows for 2 months, C grazed 28 cows for 5 months and D grazed 21 cows for 3 months. If A’s share of rent is Rs. 360, then what is the total rent of the field ?
Rs. 1600
Rs. 1625
Rs. 1525
Rs. 1800
None of these
Solution:
A : B : C : D = 18×4 : 25×2 : 28×5 : 21×3
= 72 : 50 : 140 : 63
 Acc. To question
72 → 360
 ∴ 1 → 5
Hence, Total rent (72 + 50 + 140 + 63) = 5 × 325 = Rs. 1625

Q15. Lucknow bound Shatabdi Express has a capacity of 500 seats of which 10% are in the Executive class and the rest chair cars. During one journey, the train was booked to 85% of its capacity. IF executive class was booked to 96% of its capacity, then how many chair car seats were empty during that journey?
70
71
72
73
74
Solution:


Directions (16-20): Each question below has two blanks. There are five pairs of words below the sentence. Each pair is numbered. Choose the pair of words which can be filled up in the blanks in the sentence in the same order so as to complete the sentence meaningfully. 

 Q16. Vision is usually __________ most effectively when many different __________ are used.
developed …… manifestations
adapted …… organization
communicated …… forms
exhibited …… forms
described …… thought
Solution:
Option A is the correct choice.

Q17. People who have been through difficult, painful and not very __________ change efforts often end up __________ both pessimistic and angry conclusions.
successful …… drawing
meaningful …… projecting
reliable …… evolving
strong …… following
challenging …… lamenting
Solution:
the second word of option A gives the hint. Draw means to come to or arrive at a point in time or in a process or to cause to happen/ attract. Hence Option A is the correct answer.

Q18. The human mind is never __________ it advances or it __________.
absolute …… diminishes
dynamic …… stops
perfect …… disintegrates
stationary …… retrogrades
happy …… decomposes
Solution:
The statement means human mind never stops thinking, It either advances or retrograde. it is either Stationary means static, not moving or not intended to be moved. Retrograde-backward Hence Option D forms the correct sentence.

Q19. If misery is the effect of virtue, it ought to be reverenced ;if of ill fortune it ought to be pitied; and if of__________ to be __________.
virtue …… criticized
calamity …… reverenced
virtue …… protected
vice …… reverenced
virtue …… reverenced
Solution:
Option D is the correct choice. It says If misery is because of virtue it must not be insulted. If because of ill fortune, ought to be pitied.

Q20. It would be impossible for us to continue living in this world if each of us __________ exactly, what fate had in __________ for him.
follow …… plan
appreciate …… strategy
design …… anticipation
visualize …… hidden
knew …… store
Solution:
Option A is the correct choice. The second blank has the hint. "Fate had in 'store' for us".

                                       

You may also like to Read:



CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment