Monday, 21 August 2017

Test of the Day for IBPS RRB Exam 2017

Dear Readers,

Test-of-the-Day-for-IBPS-RRB-Exam-2017

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like IBPS RRB, etc. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed.


00:00:00

Q1. Name the public lender that surpassed oil exploration major ONGC to become most valued public sector undertaking (PSU) stock in terms of market capitalization (m-cap) in intra-day trade.
BHEL
SBI
HPCL
IOCL
BOB
Solution:
State Bank of India (SBI) surpassed oil exploration major Oil & Natural Gas Corporation (ONGC) to become most valued public sector undertaking (PSU) stock in terms of market capitalization (m-cap) in intra-day trade.

Q2. World hemophilia day is observed globally on ___________.
18 April
15 April
21 April
17 April
20 April
Solution:
World hemophilia day is observed globally on 17 April.

Q3. In 2017, the theme of International Day for Monuments and Sites is _____________.
Protect our culture
Cultural Heritage & Sustainable Tourism
The Heritage of Sports
Heritage for Future
None of the above themes are true
Solution:
In 2017, the theme of International Day for Monuments and Sites is “Cultural Heritage & Sustainable Tourism”.

Q4. Which of the following Internet giants has launched an app aggregating food delivery and home services in India named Areo?
Amazon
ebay
You Tube
Facebook
Google
Solution:
Google has recently launched an app aggregating food delivery and home services in India named Areo.

Q5. _______ is a deposit account provided by a bank or other financial institutions for individuals to save money and earn the modest interest for that money held in the account.
Fixed Deposit Account
Savings Bank Account
Recurring Account
Current Account
None of the given options is true
Solution:
A savings account is an account maintained by a bank or other financial institutions for individuals to save money and earn interest on the cash held in the account.

Directions (6-10): In each of these questions the symbols @, #, $, % and ⋆ are used with different meanings as follows. 
I. ‘P @ Q’ means ‘P is not smaller than Q’. 
II. ‘P # Q’ means ‘P is not greater than Q’. 
III. ‘P $ Q’ means ‘P is neither smaller than nor greater than Q’. 
IV. ‘P % Q’ means ‘P is neither smaller than nor equal to Q’. 
V. ‘P ⋆ Q’ means ‘P is neither greater than nor equal to Q’. 
In each question, four statements showing relationships have been given, which are followed by four conclusions I, II, III and IV. Assuming that the given statements are true, find out which conclusion(s) is/are definitely true. 

Q6. 
Statement: 
L # T, T⋆D, D @ H, H $ K 
Conclusions: 
I. K ⋆ D 
II. K # D 
III. L ⋆ D
IV. K $ L

I and III are true
II and III are true
III and IV are true
I and II are true
None of the above
Solution:
I. K ⋆ D (Not True)
II. K # D(True)
III. L ⋆ D(True)
IV. K $ L (Not True)

Q7. Statements: 
E $F, F @ I, I % K, L ⋆ K 
Conclusions 
I. E @ I 
II. L ⋆ F 
III. F % K
IV. E % K

None is true
I and II are true
II and III are true
I, II and III are true
All are true
Solution:
I. E @
I (True)
II. L ⋆ F(True)
III. F % K (True)
IV. E % K (True)

Q8. Statement: 
R @ J, J⋆ F, F # M, M % V 
Conclusions: 
I. J % V 
II. R @ M 
III. J # V
IV. R ⋆ M

Either I or III is true
Either II or IV is true
II and III are true
Either I or III and either II or IV are true
None of the above
Solution:
I. J % V (Not true)
II. R @ M(Not true)
III. J # V (Not true)
IV. R ⋆ M (Not true)

Q9. Statement: 
V % W, W # Z, Z @ T, T $ H 
Conclusions 
I. Z % H 
II. V @ Z 
III. V ⋆ Z 
IV. W $ T
Either II or III is true
Only I is true
Only IV is true
I and II are true
None of the above
Solution:
I. Z % H (Not true)
II. V @ Z(Not true)
III. V ⋆ Z(Not true)
IV. W $ T (Not true)

Q10. Statements: 
H % L, L @ Q, Q ⋆ R, R # N 
Conclusions 
I. H @ Q 
II. H % Q 
III. N @ Q 
IV. N % Q
I and III are true
II and III are true
II and IV are true
All are true
None of these
Solution:
I. H @ Q(Not true)
II. H % Q(True)
III. N @ Q(Not True)
IV. N % Q(True)

Direction (11- 15): In the following questions, two equations numbered I and II are given. You have to solve both questions and give answer among the following options. 

Q11.
If x>y
If x≥ y
If x<y
If x≤y
If x=y or the relationship cannot be established
Solution:

Q12.
If x>y
If x≥ y
If x<y
If x≤y
If x=y or the relationship cannot be established
Solution:


Q13. 
If x>y
If x≥ y
If x<y
If x≤y
If x=y or the relationship cannot be established
Solution:

Q14. 
If x>y
If x≥ y
If x<y
If x≤y
If x=y or the relationship cannot be established
Solution:

Q15. 
If x>y
If x≥ y
If x<y
If x≤y
If x=y or the relationship cannot be established
Solution:


Directions (16-20): Each question below has two blanks, each blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for each blank that best fits the meaning of the sentence as a whole. 

 Q16. A controversial plan to build an immense dam in Brazil’s rainforest was stalled when it __________ a formidable bloc of __________ in ecologists and indigenous tribes alike.
resulted, hostilities
gained, supporters
attracted, opponents
lead, protesters
drew, proponents
Solution:
Option C is the most suitable choice.

Q17. According to a recent survey, sales figures of high-end cars have seen a __________ growth in the past year, which shows that Indian consumers have __________ the impact of the recession.
unprecedented, negated
unbelievable, suffered
unusual, worsened
insignificant, endured
adequate, proven
Solution:
Options B, C and D can be eliminated logically, as they state that consumers faced negative impacts of recession and still thy purchased luxury cars. Option E can be eliminated as 'proven' is not an apt choice and can't be used as consumers never prove recession. Hence, only Option A provides coherent meaning to the passage.

Q18. The National Knowledge Commission has said that India will have to bring __________ in education if it has to emerge as the most __________ workforce of the world.
changes, biggest
reforms, talented
alleviation, skillful
quality, brighter
outcomes, demanded
Solution:
Option B is the correct choice. A, D can be eliminated as most can't be preceded by superlative or compartive form of adjectives. C can be eliminated as alleviate means to lessen.

Q19. Norway has stolen a march over other developed countries by __________ that it would reduce 40% of its greenhouse gas emissions by 2020 and __________ carbon neutral by 2030.
allowing, turn
posing, grew
estimating, exist
perceiving, arising
declaring, become
Solution:
'Steal a march on' is an idiom means to precede someone who has the same goal; to accomplish something before someone else does. So, the hidden meaning here is Norway has reacted before its fellow nations and is going to perform the necessary action in-order to become carbon-neutral in future. In Option B 'grew' is the past form of grow, hence incorrect. D can be eliminated because verb ‘ing’ form is used only when the there are simultaneous actions. E is correctly expecting the idea.

Q20. According to the language experts, children should begin talking in their mother tongue rather than a foreign language which can __________ affect their comprehension abilities leading to serious language based __________ later in their lives.
significantly, abilities
appropriately, achievements
severely, advantages
adversely, problems
positively, issues
Solution:
The sentence means that foreign language affect the students comprehending abilities and become troublesome later in their lives. A,B,C can be eliminated because it states that foreign language has a positive effect on children. D clearly states that foreign language is having a negative impact on children and will lead to complications in future.

                                       

You may also like to Read:


CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment