Wednesday, 16 August 2017

Test of the Day for IBPS RRB Exam 2017

Dear Readers,

Test-of-the-Day-for-IBPS-RRB-Exam-2017

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like IBPS RRB, etc. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed.


00:00:00

Q1. ________ is a cheque rather an amount of cheque, which is above the balance available in the account of the payer.
Travellers cheque
Multicity Cheque
Mutilated Cheque
Over Draft
Bad Debts
Solution:
An overdraft is an extension of credit from a lending institution when an account reaches zero. An overdraft allows the individual to continue withdrawing money even if the account has no funds in it.


Q2. A cheque for a fixed amount that may be cashed or used in payment abroad after endorsement by the holder’s signature is known as ___________
Travellers cheque
Multicity Cheque
Mutilated Cheque
Crossed Cheque
None of the given options is true
Solution:
Traveller’s cheque is a medium of exchange that can be used in place of hard currency. Traveller’s cheques are often used by individuals travelling on vacation to foreign countries.

Q3. India and Prime Minister of which country have started a partnership aimed at increasing cooperation in sports, in the presence of batting legend Sachin Tendulkar?
Bangladesh
Myanmar
Germany
Australia
Malaysia
Solution:
India and Australia have recently started a partnership aimed at increasing cooperation in sports, in the presence of visiting Prime Minister Malcolm Turnbull and batting legend Sachin Tendulkar.

Q4. What was the name of India's first ever micro-drama festival that was held recently in New Delhi.
Thespis
Taapsi
Ankulrama
Thanes Hare
Mospesis
Solution:
India's first ever micro-drama festival, named Thespis, was held recently in New Delhi.

Q5. Name the person who has been recently appointed as the new MD and CEO of Karnataka Bank Ltd.
Kailash Krishnamurthy
M Venkataraman
R Vimal Shankar
B P Malhotra
M M Subrahmanya
Solution:
Mahabaleshwara Mavinakudige Subrahmanya has been appointed as the new MD and CEO of Karnataka Bank Ltd. He has assumed the Charge from 15th April 2017.

Directions (6-10): Study the given information and answer the questions: 
 When a word and number arrangement machine is given an input line of words and numbers, it arranges them following a particular rule. The following is an illustration of input and its rearrangement.
 Input: polar 21 sun 55 orbit 43 before 28 launch 37 of 62 
Step I: orbit 62 polar 21 sun 55 43 before 28 launch 37 of
Step II: polar 55 orbit 62 21 sun 43before 28 launch 37 of
 Step III: sun 43 polar 55 orbit 62 21before 28 launch 37 of
Step IV: launch 37 sun 43 polar 55 orbit 62 21 before 28 of
Step V: of 28 launch 37 sun 43 polar 55 orbit 62 21 before
Step VI: before 21of 28 launch 37 sun 43 polar 55 orbit 62

Step V is the last step of the above arrangement as the intended arrangement is obtained. As per the rule followed in the given steps find out the appropriate steps for the given input.
 Input: final 26 after 18 the 46 launch 91 and 41 minutes 53 

 Q6.In which step the elements ’18 the launch’ found in the same order?
Step I
Step IV
Step V
Step III
Step VI
Solution:
Students let us understand the Logic behind this Question and let’s understand how to solve it. When we see the each step, then we can find that there is both number and words are arranged in each step.
a) For words arrangement- Words are arranged according to last letter of each word in descending order from left to right.
b) For numbers arrangement- Numbers are arranged in descending order from left to right.
Input: final 26 after 18 the 46 launch 91 and 41minutes 53 
Step I: minutes 91 final 26 after 18 the 46 launch and 41 53
Step II: after 53 minutes 91 final 26 18 the 46 launch and 41
Step III: final 46 after 53 minutes 91 26 18 the launch and 41
Step IV: launch 41 final 46 after 53 minutes 91 26 18 the and
Step V: the 26 launch 41 final 46 after 53 minutes 91 18 and
Step VI: and 18the 26 launch 41 final 46 after 53 minutes 91

Q7. Which of the following number is fourth from left end in Step V?
26
41
46
91
None of these

Q8.In stepIV, ‘launch’ is related to ‘final’ and ‘41’ is related to ‘46’. In the same way ‘final’ is related to?
after
53
91
18
None of these

Q9. Which element is exactly between ‘26’ and ‘41’ in Step VI?
minutes
the
18
and
None of these

Q10.Which of the following is the second step of the arrangement based on the given input?
after 91 minutes 53 final 26 18 the 46 launch and 41
after 53 minutes 91 final 26 18 the 46 launch and 41
after 53 minutes 91 final 18 26 the 46 launch and 41
after 53 minutes 91 final 41 18 the 46 launch and 26
None of these

Directions (11-15): Study the following line graph carefully and answer the questions given below. 
 

Q11. What is the approx difference between the percentage literacy rate increased in male from 1951 to 1991 and percentage literacy rate increased in female from 1971 to 2001.
15 %
10 %
5%
20%
2%
Solution:

Q12. In which of the census years percentage increase given in male literacy rate was the highest with respect to previous census year?
1981
1991
2001
1961
None of these
Solution:

Q13. In which of the given census years was the percentage increase in the literacy rate of females the lowest with respect to that of previous census year?
1981
1991
2001
Data inadequate
None of these
Solution:

Q14. In which of the given census years were the percentage increase in the number of males the highest with respect to the previous census year?
1981
1991
2001
Data inadequate
None of these
Solution:
Since, the number of males is not specified; we cannot get the required value.

Q15. What is the ratio of percentage literacy rate increased of male from (1961-1981) to literacy rate increased of person in 1971?
1 : 1
1 : 2
2 : 1
1 : 3
3 : 1
Solution:

Directions (16-20) Please select the most appropriate option, out of the five options given for each of the following sentences, which, in your view, should be grammatically and structurally correct. Please note that the meaning & context of the sentence must not change.

Q16. 
A few mens are true from fault
A few men are true from fault.
Few men are true from fault.
Few men is true of fault
None is true.
Solution:
Few has negative meaning
 A few means ‘SOME AT LEAST’
 The few means ‘WHATEVER THERE IS’.

Q17.
He had long been associated to the organization before he retired.
He had long been associated for the organization before he retired.
He has long being associated with the organization before he retire.
He had long been associated with the organization before he retired.
None is true.
Solution:
(worked with)

Q18.
He came to saw us Each day.
He came to see us Each and every days.
He came to see us Each day.
He came to see us Every day.
None is true.
Solution:
‘Each’ is used to indicate a limited number and ‘EVERY’ to denote an unlimited number in selection or choice.

Q19.
There is few sugar in your tea than in mine.
There is less sugar in your tea than in mine.
There is fewer sugar in your tea than in mine.
There is fewer sugar at your tea than in mine.
None is true.
Solution:
fewer is for things you count, and less is for things you don’t count.

Q20.
If you agree with me please support me.
If you were agree at me please support me.
If you agree with me please supported me.
If you agree to me please support me.
None is true.
Solution:
Agree with (person)
Agree to (idea)

                                       

You may also like to Read:



CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment