Thursday, 17 August 2017

Test of the Day for IBPS RRB Exam 2017

Dear Readers,

Test-of-the-Day-for-IBPS-RRB-Exam-2017

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like IBPS RRB, etc. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed.


00:00:00

Q1. Haldia Port has topped the List in the First-Ever Ranking of Ports on Sanitation Parameters in the exercise that was undertaken during the ‘Swachhta Pakhwada’ (in March 2017). Haldia Port is situated in _____________.
Chennai
West Bengal
Odisha
Goa
Maharashtra
Solution:
Haldia Port in West Bengal has topped the List in the First-Ever Ranking of Ports on Sanitation Parameters. The exercise was undertaken during the ‘Swachhta Pakhwada’ observed from the 16th to 31st of March 2017.

Q2. Who is the present governor of West Bengal?
Keshari Nath Tripathi
Shriniwas Dadasaheb Patil
Chennamaneni Vidyasagar Rao
Padmanabha Balakrishna Acharya
Tathagata Roy
Solution:
Keshari Nath Tripathi is an Indian Politician and the present Governor of West Bengal. Earlier, he was the speaker of Uttar Pradesh legislative assembly and the president of Uttar Pradesh unit of Bharatiya Janata Party.

Q3. Who is current Union Tribal Affairs Minister in Narendra Modi government?
Narendra Singh Tomar
Kalraj Mishra
Jual Oram
Prakash Javadekar
Harsimrat Kaur Badal
Solution:
The Ministry was set up in 1999 after the bifurcation of Ministry of Social Justice and Empowerment with the objective of providing more focused approach on the integrated socio-economic development of the Scheduled Tribes (STs), the most underprivileged of the Indian Society. Jual Oram is Union Minister for the Ministry of Tribal Affairs.

Q4. Silent Valley National Park is situated in which of the following Indian state?
Tamil Nadu
Kerala
West Bengal
Assam
Meghalaya
Solution:
Silent Valley National Park is a national park with a core zone of 236.74 square kilometres (making it the largest national park in Kerala). It is located in the Nilgiri Hills, Mannarkkad, within the Palakkad District of Kerala, South India. It is famous for its population of the endangered Lion-tailed Macaque, Tiger, Leopard, Jungle Cat, Leopard Cat, Sloth bear, otter, Travancore flying squirrel, Porcupine and Elephant etc.

Q5. Which of the following is not a measure of the Risk Management in Banks?
CRR
RTGS
SLR
Deposit Insurance
None of the given options is true
Solution:
Cash reserve Ratio (CRR) is the amount of funds that the banks have to keep with the RBI. Statutory liquidity ratio (SLR) is the Indian government term for reserve requirement that the commercial banks in India require to maintain in the form of gold, government approved securities before providing credit to the customers. Deposit insurance is mandatory, and pays claims from a pool of funds to which every depository institution regularly contributes. RTGS (Real Time Gross Settlement) and NEFT (National Electronic Funds Transfer) are electronic payment systems that allow individuals to transfer funds between banks.

Directions (6-10): Study the information and answer the given questions: 
Eight persons A, B, C, D E, F, G and H sit on the line and all of them face north direction but not necessarily in same order. All of them stay in different floors viz. 3rd, 6th, 13th, 19th, 27th, 31st, 43rd and 47th of a multi-storey building but not necessarily in same order. The one who stays on 13th floor sits second to right of one who stays on 6th floor. C stays on 27th floor. A sits fourth to left of person who stays on 47th floor. D sits not adjacent to H. Neither A nor the person who stays on 47th floor sit on the extreme end of the line. B sits third to left of F. There is only one person sits between the G, who lives on 3rd floor and the person who stays on 47th floor. There are two persons sit between G and the one who stays on 43rd floor. H sits immediate left of one who stays on 43rd floor. There are two persons sit between H and F , who stays on 31st floor.

 Q6. E lives on which floor?
31st
6th
43rd
27th
13th
Solution:
(6-10)

Q7. How many persons sit between A and B?
two
One
three
four
None of these

Q8. D lives on which of the following floor?
6th
13th
19th
47th
43rd

Q9. Who among following sits immediate left of the person one who lives on 3rd floor?
A
F
D
B
None of these

Q10. Who among following sits third to right of A?
H
C
F
G
E

Directions (11-15): The following table shows the percentage of marks obtained by five students in six different subjects. Answer the following questions based on this table. 
 

Q11.What is the average marks scored by all students in Biology?
49.7
47.7
57
42.7
53.7
Solution:

Q12.What is the total marks scored by Naveen in all subjects together?
414.5
413.5
413
313.5
None of these
Solution:
Total marks scored by Naveen in all subjects together
 = 200 × 0.63 + 75 × 0.78 + 100 × 0.56 + 100 × 0.89 + 75 × 0.62 + 50 × 0.74
 = 126 + 58.5 + 56 + 89 + 46.5 + 37
 = 413

Q13.What is the overall percentage of marks scored by Rohit?
58%
48.16%
53.16%
78.16%
68.16%
Solution:
Total marks obtained by Rohit
 = 200 × 0.72 + 75 × 0.60 + 100 × 0.46 + 0.92 × 100 + 75 × 0.72 + 50 × 0.56
 = 144 + 45 + 46 + 92 + 54 + 28
 = 409



Q14.What is the difference between the total marks obtained by Mukesh in Chemistry, Hindi and Maths and that obtained by Amit in the same subjects?
43
23
22
42
12
Solution:
Total marks obtained by Amit in Chemistry, Hindi and Maths
 = 50 × 0.32 + 100 × 0.49 + 200 × 0.67 = 16 + 49 + 134 = 199
 Total marks obtained by Mukesh in Chemistry, Hindi and Maths
 = 50 × 0.44 + 100 × 0.68 + 200 + 0.66
 = 22 + 68 + 132
 = 222 ∴ Difference = 222 – 199 = 23

Q15. The marks scored by Ravi in Physics is approximately what per cent of the marks scored by him in Hindi?
66%
76%
86%
56%
36%
Solution:

Directions (16-20): Which of the phrases (A), (B), (C) and (D) given below each sentence should replace the phrase printed in bold in the sentence to make it grammatically correct. If the sentence is correct as it is given and correction is required, mark (E) as the answer. 

 Q16. Seeing that there was an ongoing sale in one of her favorite stores, Seeta made a bee line for it immediately after entering the Mail.
made a bee’s line for
make bees lined to
made bee – line to
make bee – line to
No correction required
Solution:
No correction required here.
made a bee line for-to move quickly and directly toward something

Q17. Sharon made it to work in the nicks of times, or else she would have missed the meeting.
nick of time
nicked time
nick of timeliness
nick and time
No correction required
Solution:
Option A is the correct choice.
nick of time means just in time; at the last possible instant; just before it's too late.

Q18. Varun was on cloud nine after having stood first in his class.
in ninth cloud
on nine clouds
a cloudy nine
cloud on nine
No correction required
Solution:
No correction required here
 on cloud nine-extremely happy.

Q19. Vithal had a habit of pass the buck when it came to important issues at work.
pass to bucking
passing buck
passing the buck
pass buck
No correction required
Solution:
passing the buck-to pass the blame (to someone else); to give the responsibility (to someone else)

Q20. Puneet raked his brains and tried to find an answer to a tricky question given in the paper but couldn’t find one.
rake his brain
racked his brains
racked brains
raked brain
No correction required
Solution:
racked his brains me to try very hard to think of something.

                                       

You may also like to Read:



CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment