Wednesday, 2 August 2017

Test of the Day for IBPS RRB Exam 2017

Dear Readers,

Test-of-the-Day-for-IBPS-RRB-Exam-2017

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like Dena PGDBF, IBPS RRB, etc. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed.


00:00:00

Q1. Which of the following state has launched 24*7 helpline number 181 to assist women in distress on the occasion of International Women’s Day (8th March 2017)?
Assam
Odisha
Manipur
Uttarakhand
Jharkhand
Solution:
Chief Minister Naveen Patnaik has launched 24*7 helpline number 181 in Odisha to assist women in distress on the occasion of International Women’s Day (8th March 2017).

Q2. In 'BCCI Annual Awards for 2015-16', who won the Best Umpire in Domestic cricket award?
Vipul Sharma
Nadeem Ghauri
Amiesh Saheba
Sunil Banerjee
Nitin Menon
Solution:
In 'BCCI Annual Awards for 2015-16' Nitin Menon won the Best Umpire in Domestic cricket award.

Q3. Name the state that has recently launched a housing scheme estimated at Rs 1,580 crore.
Kerala
Assam
Tamil Nadu
Maharashtra
Gujarat
Solution:
Tamil Nadu Chief Minister K Palaniswami launched a housing scheme estimated at Rs 1,580 crore. The scheme was being implemented by the state government with Central assistance for the economically poor

Q4. Name the ballistic missile that was recently launched by Iran's Revolutionary Guard.
Hormuz 2
Nagah 3
Bomani 3
Narou 4
Wahadu 1
Solution:
Iran's Revolutionary Guard has successfully tested a ballistic missile named Hormuz 2. Gen Amir Ali Hajizadeh, chief of the Guard's aerospace division said the missile destroyed a target from a distance of 250 kilometers (155 miles).

Q5. Which among the following organisation has issued the policy guidelines for the BBPS system on November 28, 2014?
SEBI
NABARD
RBI
Finance Ministry
NPCI
Solution:
Reserve Bank of India (RBI) has issued the policy guidelines for the Bharat Bill Payment System (BBPS) on November 28, 2014.

Directions (6-10): Read the following information carefully and answer the questions given below. 
 Five friends G, H, I, J and K of one colony A are playing chess with five other friends namely U, V, W, X and Y of the another colony B. Each friend of colony A has a different profession viz. Doctor, Engineer, Businessman, Lawyer and Manager but not necessarily in the same order .Each friend of colony B has also a different profession viz; Fashion designer, Choreographer, Interior Decorator, Politician and Teacher. Among friends, there are only three females – the one who is playing with W, the one whose profession is Doctor and the one who is playing with the person who is a Politician. The female whose profession is Engineer is playing with the person who is Interior Decorator.
The Person who is a Choreographer is playing with the person whose profession is Doctor .X is neither a Choreographer nor a Fashion designer. Y is not an Interior Decorator. The person who is playing with Y is a female but she is not J. K’s profession is Engineer and is not a male. G and I are not females. G’s profession is Manager and is playing neither with Y nor with the Choreographer. H’s profession is Lawyer. V is a Fashion designer and he is not playing with G. The one who is a Fashion designer is not playing with J who is a doctor.

 Q6. The one whose profession is Businessman is playing with who among the following person?
W
Choreographer
Y
Fashion designer
None of these
Solution:
(6-10)

Q7. Which of the following pairs correctly represents the pair of friends who are playing together?
IW
GX
JY
WH
None of these

Q8. Who among the following is a Politician?
Y
X
W
U
None of these

Q9. Which of the following represents the group of persons having female friend who are playing with him?
Y, W,U
X, V, W
R, P, T
Y ,X, V
None of these

Q10. Which of the following is the specialization of X?
Teacher
Politician
Interior Decorator
Fashion designer
None of these

Q11. The ratio of the number of boys and girls in a college is 7 : 8. If the percentage increase in the number of boys and girls be 20% and 10% respectively. What will be the new ratio?
8 : 9
17 : 18
21 : 22
Cannot be determined
None of these
Solution:

Q12. The salaries of A, B, C are in the ratio 2 : 3 : 5. If the increments of 15%, 10% and 20% are allowed respectively in their salaries then what will be the new ratio of their salaries?
3 : 3 : 10
10 : 11 : 20
23 : 33 : 60
Cannot be determined
None of these
Solution:

Q13. A bag contains Rs 216 in the form of one rupee, 50 paise and 25 paise coins in the ratio of 2 : 3 : 4. The number of 50 paise coins is:
96
144
114
141
134
Solution:

Q14. Expenses of a hostel are partly constant and partly vary with number of students. When there are 20 students, total expenses are Rs. 2000. When there are 50 students, total expenses are Rs. 3500. Find the total expenses when there are 70 students in the hostel.
4000
5000
3500
5500
4500
Solution:

Q15. The three sides of a triangle are in the ratio 3 : 4 : 6, find the ratio of the three corresponding altitudes.
4 : 2 : 3
2 : 3 : 4
4 : 3 : 2
2 : 4 : 3
4 : 3 : 3
Solution:

Directions (16-20): In each of the following questions five options are given, of which one word is most nearly the same or opposite in meaning to the given word in the question. Find the correct option having either same or opposite meaning. 

 Q16.Prolix
ramification
volatile
gaunt
succinct
banal
Solution:
Prolix- marked by or using an excess of words
Option D is the right choice. succinct-close-fitting(antonym)
Gaunt-emaciated; bony and angular

Q17. Revile
reference
seine
compliment
maculated
tender
Solution:
Revile-criticize in an abusive or angrily insulting manner.
Option C is the right choice. compliment is the opposite of revile.
Seine-type of fishing net
Tender-to offer

Q18.Evoke
educe
limpid
waffle
liturgy
nexus
Solution:
Evoke-to draw out (something hidden, latent, or reserved)
educe-to bring out (something, such as something latent) , is the synonym of Evoke.
Waffle-talk nonsense
Limpid-transparently clear
Liturgy-form of worship
Nexus-connection

Q19. Quotidian
nostrum
lope
exemplar
impugn
exciting
Solution:
Option E is the right choice. Exciting is the antonym.
 Quotidian-of or occurring every day; daily.
Impugn-challenge; question someone’s honor etc.
Nostrum-remedy
Lope-run with long strides

Q20.Cogitate
incubus
ponder
emboss
fracas
Curmudgeon
Solution:
Cogitate- think deeply
ponder-to think or consider especially quietly, soberly, and deeply(Synonym)
emboss-decorate with a raised design
Incubus-encumbrance; nightmarish thing
Fracas-fight; disturbance
Curmudgeon-grumpy person

                                       


You may also like to Read:



CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment