Wednesday, 23 August 2017

Test of the Day for IBPS RRB Exam 2017

Dear Readers,

Test-of-the-Day-for-IBPS-RRB-Exam-2017

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like IBPS RRB, etc. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed.



Q1. Expanding its digital presence, markets regulator SEBI (Securities and Exchange Board of India) has launched its revamped website having several user-friendly features and compatible with all desktop and mobile devices. Who is present chairman of SEBI?
Yaduvendra Mathur
TS Vijayan
Urjit Patel
UK Sinha
Ajay Tyagi
Solution:
Expanding its digital presence, markets regulator SEBI (Securities and Exchange Board of India) launched its revamped website having several user-friendly features and compatible with all desktop and mobile devices. Ajay Tyagi is the Chairman of SEBI.

Q2. The World Environment Day observed on-
15th June
5th June
10th October
8th March
25th June
Solution:
World Environment Day (WED) is observed every year on 5 June to raise global awareness to take positive environmental action to protect nature and the planet Earth. It is run by the United Nations Environment Programme (UNEP).

Q3. The International Criminal Police Organisation (INTERPOL) has its headquarters at
London
Paris
Bonn
Montreal
Lyon
Solution:
The International Criminal Police Organization, ICPO or INTERPOL, is an intergovernmental organization facilitating international police cooperation. It was established as the International Criminal Police Commission (ICPC) in 1923. The organization's headquarters is in Lyon, France. It is the second largest political organization after the United Nations in terms of international representation.

Q4. National Environmental Engineering Research Institute is located at-
Pune
Delhi
Mumbai
Chennai
Nagpur
Solution:
The National Environmental Engineering Research Institute (NEERI) is a research institute created and funded by Government of India. It was established in Nagpur in 1958 with focus on water supply, sewage disposal, communicable diseases and to some extent on industrial pollution and occupational diseases found common in post-independent India. NEERI is a pioneer laboratory in the field of environmental science and engineering and part of Council of Scientific and Industrial Research (CSIR).

Q5. ____________ is a product to provide a person with an opportunity to build up saving through regular monthly deposits of fixed sum over a period of time.
Fixed Deposit Account
Savings Bank Account
Recurring Deposit Account
Current Account
None of the given options is true
Solution:
Recurring Deposit is a special kind of Term Deposit offered by banks in India which help people with regular incomes to deposit a fixed amount every month into their Recurring Deposit.

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below: 
 There are eight friends A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a square table in such a way that four of them sit at the four corners of the square table while other four sit in the middle of each of four sides. The one who sits at the four corners face the center and those who sit in the middle of the sides face outward. All of them are reading different magazine, viz MacLife, Linux, Esquire, Wizard, Forbes, Muse, Fortune and Money.
F sits third to left of the one who reads Linux magazine. The one who reads Linux magazine faces outward. Only two friends sit between F and A. The one who reads MacLife magazine sits on the immediate right of A. The one who reads Forbes magazine sits second to right of B, who is not immediate neighbor of A or F.B does not read Linux magazine. Only one friend sits between H and one who reads Forbes magazine. E sits on the immediate left of the one who reads Wizard magazine. B does not read Wizard magazine. D reads Esquire magazine but he is not immediate neighbor of H. The one who reads Money magazine is an immediate neighbor of D. The one who reads Muse magazine is an immediate neighbor of C. C is an immediate neighbor of both E and the one who reads Money magazine.

 Q6.Who among following reads Muse magazine?
E
A
H
G
F
Solution:
(6-10)

Q7. Who among following sits opposite to D?
G
F
C
B
A

Q8. Who among following sits second to right of D?
A
E
C
B
G

Q9. Four of the following five are alike in a certain way and hence they form a group. Which one of the following does not belong to that group?
A
H
B
E
F

Q10. Who among following reads Maclife magazine?
E
B
F
A
H

Directions (11-15): What should come in place of the question mark (?) in the following question? 

Q11.  
1627.98
1842.28
1958.8
1972.88
2172.98
Solution:

Q12.   
4(√5+√7)
6(√3+√5)
4(√3+√5)
3(√5+√7)
9(√2+√3)
Solution:

Q13.   
8517
9517
8717
7087
9087
Solution:

Q14.   
41.56
51.46
51.56
65.56
None of these
Solution:

Q15.   
1853.78
3259.55
2467.59
2650.29
2493.13
Solution:

Directions (16-20): Which of the phrases (A), (B), (C) and (D) given below each statement should replace the phrase printed in bold in the sentence to make it grammatically correct. If the sentence is correct as it is given and No correction is required, mark (E) as the answer. 

Q16. Soon after the Tsunami had killed thousands of people along the coasts of southern India, Parliament passes a bill that proposed to set up an institutional mechanism to respond promptly to natural disasters.
passed a bill that proposed
passes a bill with proposed
pass a bill proposing
passed a bill which propose
No correction required
Solution:
since the sentence is in past tense, passed will be used instead of passes. Thus the bold part will be replaced by ) passed bill that proposed

Q17. Denial of wages forced scientists and teachers at the agriculture universities throughout the country to go on strike, crippling crucial research that could help the state of agriculture in the country.
from going on strike
which went on strike
on going for a strike
for going to strike
No correction required
Solution:
No correction required

Q18. In an attempt to boost their profits many edible oil producing companies have been engaging themselves in propagandas against commonly used oils and promoting exotic and expensive varieties of oils as more healthier options.
as most healthiest options
as less healthy option
as healthier option
as must healthiest option
Non correction required
Solution:
Double comparative (more healthier) will not be used together. The best option that will replace the bold part is (c).

Q19. Thanks to numerous government initiatives, rural masses which was earlier unaware of the luxuries of urban ways of living are now connected to the same lifestyle.
who was earlier unaware
which were earlier aware
who were earlier conversant
who were earlier unaware
No correction required
Solution:
‘who’ will be used for rural masses and according to its antecedent (rural masses) were will be used instead to was. Thus the bold part will be replaced by who were earlier unaware.

Q20. Over the last few months, while most industries are busy in restructuring operations, cutting costs and firing, the Indian pharmaceutical and healthcare industry was adding manpower and given salary hikes.
as many industries are
while most industries were
while many industries is
where many industries were
No correction required
Solution:
The sentence is in past tense. Hence were will be used in place of are. Thus the bold part will be replaced by while most industries were.

               

You may also like to Read:


CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment