Thursday, 3 August 2017

Test of the Day for IBPS RRB Exam 2017

Dear Readers,

Test-of-the-Day-for-IBPS-RRB-Exam-2017

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like Dena PGDBF, IBPS RRB, etc. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed.


00:00:00

Q1. Who has been appointed as the next Ambassador of India to the Federal Republic of Germany, recently?
Mukta Dutta Tomar
Sucheta Jadhav
Mamta Kriplani
Sadhena Surohi
Unmukta Chander
Solution:
Mukta Dutta Tomar has been appointed as the next Ambassador of India to the Federal Republic of Germany.

Q2. Ministry of Rural Development has released nearly Rs. 23,443 crore to the States as the first tranche for this Financial Year, under which scheme?
PMJDY
PMSSY
PMJJBY
MGNREGS
APY
Solution:
Ministry of Rural Development has released nearly Rs. 23,443 crore to the States as the first tranche for this Financial Year, under Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme (MGNREGS).

Q3. The Prime Minister Shri Narendra Modi finally inaugurated an exhibition titled ___________________ in the New Delhi to mark the 100 years of Mahatma Gandhi’s first experiment of Satyagraha in Champaran.
Satyagraha-Bapu ko Shraddhanjali-Ek Nayi Soch
Swachhagraha-Bapu ko Bhavanjali-Ek Naya Abhiyan
Satyagraha-Bapu ko Shraddhanjali-Ek Pradarshani
None of the given options is true
Swachhagraha–Bapu Ko Karyanjali-Ek Abhiyan, Ek Pradarshani
Solution:
The Prime Minister Shri Narendra Modi finally inaugurated an exhibition titled “Swachhagraha – Bapu Ko Karyanjali – Ek Abhiyan, Ek Pradarshani” in the New Delhi to mark the 100 years of Mahatma Gandhi’s first experiment of Satyagraha in Champaran.

Q4. The President of India, Shri Pranab Mukherjee inaugurated the first NIMCARE World Health Day Summit 2017 in which of the following Indian cities?
Kolkata
Bengaluru
New Delhi
Chennai
Chandigarh
Solution:
The President of India, Shri Pranab Mukherjee inaugurated the first NIMCARE World Health Day Summit 2017 in New Delhi.

Q5. With reference to a cheque which of the following is the ‘drawee bank’?
The bank that collects the cheque
The payee’s bank
The endorser’s bank
The bank upon which the cheque is drawn
None of the given options is true
Solution:
Drawee is a legal and banking term used to describe the party that has been directed by the depositor to pay a certain sum of money to the person presenting the check or draft. A typical example is if you are cashing a paycheck.

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the given questions.
 When a word and number arrangement machine is given an input line of words and numbers, it arranges them following a particular rule. The following is an illustration of Input and rearrangement.
 INPUT : Study 30 World Ugly 41 52 Zest 61 Xiomi 36 89 Very 
STEP 1 : Study Ugly 30 World 41 52 Zest 61 Xiomi 36 89 Very
STEP 2 : Study Ugly 89 61 30 World 41 52 Zest Xiomi 36 Very
STEP 3 : Study Ugly 89 61 Very World 30 41 52 Zest Xiomi 36
STEP 4 : Study Ugly 89 61 Very World 52 41 30 Zest Xiomi 36
STEP 5 : Study Ugly 89 61 Very World 52 41 Xiomi Zest 30 36
STEP 6 : Study Ugly 89 61 Very World 52 41 Xiomi Zest 36 30

and step VI is the last step of the above input. As per the rules followed in the above step, find out the appropriate step for the given output.
Input: Orio 11 Mild 25 Pint 47 81 Pick 49 Vintage 16 Neuro 

 Q6. Which of the following term exactly comes between 49 and Pick in step 3 ?
Pint
11
Vintage
Orio
None of these
Solution:
(6-10)
Logic: In step 1 two words picked and arranged in increasing alphabetical order, placed it at the left corner and in step 2 , two numbers picked and arranged it in descending order next to words and so on.
STEP 1 : Mild NeuroOrio 11 25 Pint 47 81 Pick 49 Vintage 16
STEP 2 : Mild Neuro 81 49 Orio 11 25 Pint 47 Pick Vintage 16
STEP 3 : Mild Neuro 81 49 Orio Pick 11 25 Pint 47 Vintage 16
STEP 4 : Mild Neuro 81 49 Orio Pick 47 25 11 Pint Vintage 16
STEP 5 : Mild Neuro 81 49 Orio Pick 47 25 Pint Vintage 11 16
STEP 6 : Mild Neuro 81 49 Orio Pick 47 25 Pint Vintage 16 11

Q7. How many elements are there between 25 and 16 in step 5 ?
One
Three
Two
Five
None of these

Q8. In step 6, Pick and Pint, 11 and 49 are interchanged then how many/much will be placed between 49 and Pick?
Two
Three
Four
Six
None of these

Q9. What is the position of 25 in step 4 from the right end?
Third
Fourth
Sixth
Fifth
None of these

Q10. Which of the following will be the final step of the given input ?
Mild Neuro 16 11 Orio Pick 25 47 Pint Vintage 49 81
Pint Neuro 49 81 Pick Orio 47 25 Mild Vintage 16 11
Mild Neuro 81 49 Orio Pick 25 47 Pint Vintage 11 16
Mild Neuro 81 49 Orio Pick 47 25 Pint Vintage 16 11
None of these

Directions (11-15): find out the missing no. in the following given series. 

Q11. 7, 15, ?, 88, 113, 329
27
25
24
31
None of these
Solution:

Q12. 14, 27, 82, 327, 1636, ?
9916
9815
9906
9705
9601
Solution:
×2-1,×3+1,×4-1,×5+1,×6-1
 1636×6-1
 = 9815

Q13. 4, 11, 14, 24, ?, 60
45
35
37
40
38
Solution:
From third digit, each digit is (Sum of previous two digits - 1 )
Hence, ? = (14 + 24 -1) = 37

Q14. 
9
43/3
38/3
8
None of these
Solution:

Q15. 4, 21, 56, 115, 204, ?
319
327
323
329
339
Solution:

Directions (16-20): In each of the following questions five options are given, of which one word is most nearly the same or opposite in meaning to the given word in the question. Find the correct option having either same or opposite meaning. 

 Q16. Furlough
epithet
gist
vital
layoff
perfunctory
Solution:
Furlough-leave of absence, especially that granted to a member of the services or a missionary. Layoff is the synonym.
Perfunctory -superficial; cursory
 Vital- essential; alive; important

Q17. Obstreperous
concise
dubious
Momentous
perjury
rambunctious
Solution:
Obstreperous-noisy and boisterous
rambunctious-uncontrollably exuberant; boisterous.(SYNONYM)
perjury-telling lies under oath
 Concise-stated in few words

Q18.Palliative
Drawl
soothing
Quaff
Insurgent
furtive
Solution:
Palliative- (of a medicine or medical care) relieving pain without dealing with the cause of the condition(synonym is soothing)
Quaff-drink down quickly
 Drawl speak slowly with words-running together
 Furtive hidden and secret
 Insurgent-a rebel

Q19. unfathomable
Dotard
Instigator
Misnomer
incomprehensible
Atheist
Solution:
unfathomable-cannot be worked out; incapable of being fully explored or understood.
incomprehensible-not able to be understood; not intelligible.(synonym)
Atheist-person who does not believe in God
 Dotard foolish old man .
Furrow-groove
 Instigator-troublemaker; person who entices others to do
something
 Misnomer-wrong name

Q20. Fervid
Genre
Perpetuated
Rancor
Strut
dispassionate
Solution:
Fervid-passionate.
dispassionate is the right option.(antonym)
Genre-a category; type
Irascible-easily angered
Strut-swagger; show off

                                       


You may also like to Read:



CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment