Wednesday, 30 August 2017

Test of the Day for IBPS RRB Exam 2017

Dear Readers,

Test-of-the-Day-for-IBPS-RRB-Exam-2017

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like IBPS RRB, etc. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed.



Q1. Which of the following Indian state has topped the list in recently released Public Affairs Index (PAI) 2017 in governance?
Karnataka
Himachal Pradesh
Manipur
Maharashtra
Kerala
Solution:
Two South Indian States - Kerala and Tamil Nadu - secured first and second rankings for the second year in a row while poll-bound Gujarat gained two positions rising from five in 2016 to three in 2017 and Bihar stayed at the bottom in public affairs index (PAI) in governance in States.

Q2. President of Palestine has recently arrived in India on a four-day State visit. Who is the current President of Palestine?
Azlaan Sheikh
Zahhoor Gualim Maka
Mahmood Zaliman
Mahmoud Abbas
Mahkama Khajan
Solution:
President of Palestine Mahmoud Abbas recently arrived in India on a four-day State visit. During his stay in New Delhi, President Abbas will visit C-DAC in Noida to forge cooperation between Palestine - India Techno Park being built by India in Palestine and Indian IT industry.

Q3. Which of the following tennis player has beaten Dominic Thiem to win his fifth Madrid Open title and move into the world's top four?
Rafael Nadal
Novak Djokovic
Roger Federer
Andy Murray
Andre Agassi
Solution:
Rafael Nadal beat Dominic Thiem to win his fifth Madrid Open title and move into the world's top four.

Q4. Indian Institute of Technology (IIT) Kharagpur has recently collaborated with the British Geological Survey to turn which of the following city into a smart city?
Ajamgarh
Varanasi
Muzaffarpur
Jhargram
Chhapra
Solution:
Indian Institute of Technology (IIT) Kharagpur has collaborated with the British Geological Survey to turn Varanasi into a smart city. 3D geological modeling of the geology under Varanasi will be prepared to help improve the building of new transport and service infrastructure. It would be the first major 3D subsurface urban study and planning of its kind in India.

Q5. The purpose of MUDRA is to provide funding to the non-corporate small business sector through various Last Mile Financial Institutions like-
Banks
NBFCs
MFIs
All of the above
None of the given options is true
Solution:
MUDRA, which stands for Micro Units Development & Refinance Agency Ltd, is a financial institution being set up by Government of India for development and refinancing micro units’ enterprises. It was announced by the Hon’ble Finance Minister while presenting the Union Budget for FY 2016. The purpose of MUDRA is to provide funding to the non-corporate small business sector through various Last Mile Financial Institutions like Banks, NBFCs and MFIs.

Directions (6-10): Study the given information and answer the questions: 
A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of an input and rearrangement.
Input: 19 eyes 24 are 18 now 25 on 32 meet 9 between 
Step I: 10 19 eyes 24 18 now 25 on 32 meet between are
Step II: between 10 eyes 24 18 now 25 on 32 meet are 20
Step III: 26 between 10 24 18 now on 32 meet are 20 eyes
Step IV: meet 26 between 10 24 now on 32 are 20 eyes 17
Step V: 23 meet 26 between 10 on 32 are 20 eyes 17 now
Step VI: on 23 meet 26 between 10 are 20 eyes 17 now 31
And Step VI is the last step of the rearrangement of the above input.
As per the rules followed in the above steps, find out in each of the following questions the appropriate step for the given input.
Input: 17 as 32 of 12 now 29 to 7 push 4 for 

 Q6. In which step the elements ‘32 12 to’ found in the same order?
Step I
Step II
Step III
Step IV
Step VI
Solution:
(6-11)
Students let us understand the Logic behind this Question and let’s understand how to solve it. When we see the each step, then we can find that there is both number and words are arranged in each step.
 1) For words arrangement- Words are arranged according to ascending order given in English dictionary. In first step the word which come first according to English dictionary arranged first to extreme right. And in second step next word are arranged to extreme left. And this process is continued in further step.
2) For number arrangement- Number are arranged according to ascending order. There are three odd number and three even numbers. In first three step odd number are arranged in ascending order first to extreme left end and in second step to extreme right end and this process is continued in further step.And in last three step even number are arranged in ascending order. (Each odd number is added by 1 while they are arranged and each even number is subtracted by 1 while they are arranged).
Input: 17 as 32 of 12 now 29 to 7 push 4 for 
 Step I: 8 17 32 of 12 now 29 to push 4 for as
 Step II: for 8 32 of 12 now 29 to push 4 as 18
 Step III: 30 for 8 32 of 12 to push 4 as 18 now
 Step IV: of 30 for 8 32 12 to push as 18 now 3
 Step V: 11 of 30 for 8 32 to as 18 now 3 push
 Step VI: to 11 of 30 for 8 as 18 now 3 push 31

Q7. In step III, which of the following element would be at 2nd to the left of 5th from the right end?
12
to
push
4
as

Q8. How many step required completing the above arrangement?
Three
Four
Five
Seven
None of these.

Q9. Which of the following would be the step V after arrangement?
11 of 30 for 8 32 to 18 as now 3 push
of 11 30 for 8 32 to as 18 now 3 push
11 of 30 for 8 32 to as 18 now push 3
11 of 30 for 8 32 to as 18 now 3 push
None of these

Q10. In step VI, ‘to’ is related to ‘of’ and ‘now’ is related to ‘push’. In the same way ‘for’ is related to?
to
11
of
as
None of these

Q11. A pump can be used for filling as well as for empting a tank. The capacity of the tank is 2400 m³. The emptying capacity of the tank is 10 m³ per minute higher than its filling capacity and the pump needs 8 minutes lesser to empty the tank than it needs to fill it. What is the filling capacity of the pump?
50 m³/min
60 m³/min
72 m³/min
70m³/min
None of these
Solution:

Q12. A bath can be filled by the cold water pipe in 40 minutes and by the hot water pipe in 60 minutes. A person leaves the bathroom after turning on both pipes simultaneously and returns at the moment when the bath should be full. Finding, however, that the waste pipe has been open, he now closes it. In 12 minutes more the bath is full. In what time would the waste pipe empty it?
32 min
58 min
48 min
54 min
None of these
Solution:

Q13. P and Q together can finish a work in 15 days. P and R takes 2 days more to complete the same work than Q and R. P, Q and R can complete the work in 8 days. In how many days P can finish it separately?
40
24
20
None of these
Solution:

Q14. A man makes 60 articles in the 1st hour. His efficiency decreases by 25% in the 2nd hour, increases by 40% in the 3rd hour, decreases by 33% in the 4th hour and increases by 50% in the 5th hour. If he has to work for more than1 hour, then in which hour the average number of articles produced per hour then would be minimum?
2nd hour
After 5th hour
3rd hour
None of these
Cannot be determined
Solution:

Q15. The cost of building a wall is Rs. 1,347. Wages of workmen is increased by 1/8 of the former wages and working hours per day have been increased by 1/20 of the former duration. What is the new cost (approximately) of building a wall, the length of which is two times the length of this wall and the other dimensions of this wall are same?
Rs. 2,692
Rs. 2,724
Rs. 2,886
Rs. 2,484
None of these
Solution:

Directions (16-20): Read each sentence to find out whether ere is any error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is (e). (Ignore errors of punctuation, if any.) 

Q16. His supporters are (A)/not as enthusiastic (B)and cooperative as (C)/that of his opponent’s. (D) no error(E)
A
B
C
D
E
Solution:
Remove 'that of' because of noun with ‘s(opponent’s) is enough to convey the meaning.

Q17. It is pity that a son (A)/born from very good parents (B)/should live a life of (C)/misery and deprivation of the worst order(D) no error(E)
A
B
C
D
E
Solution:
Use ‘of’ in place of 'from'.

Q18. When two vowel (A) sounds occurs in the direct succession,(B)/ the transition between them (C)is often difficult to make. (D) no error(E)
A
B
C
D
E
Solution:
Use ‘occur’ in place of 'occurs'.'Two vowel sounds' is plural and plural subject always takes the plural verb and a singular subject, singular verb.

Q19. His dishonest acts have (A)/made his parents (B) bent their heads(C)in shame. (D) no error(E)
A
B
C
D
E
Solution:
Replace bent with bend because after such words -make, bid, hear, notice, let, help, etc , the first form of verb is used.

Q20. From the way he was talking (A)it was clear(B)that he had(C)no control on himself(D) no error(E)
A
B
C
D
E
Solution:
No error.

               

You may also like to Read:


CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment