Friday, 4 August 2017

Test of the Day for IBPS RRB Exam 2017

Dear Readers,

Test-of-the-Day-for-IBPS-RRB-Exam-2017

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like Dena PGDBF, IBPS RRB, etc. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed.

00:00:00

Q1. The government has appointed retired Supreme Court judge ___________ as the next chairman of Telecom Disputes Settlement & Appellate Tribunal (TDSAT).
M. Patanjali Sastri
Vikramajit Sen
Shiva Kirti Singh
Balbir Singh Chauhan
Ram Prakash Sethi
Solution:
The government has appointed retired Supreme Court judge Shiva Kirti Singh as the next chairman of Telecom Disputes Settlement & Appellate Tribunal (TDSAT).

Q2. For the first time since Nagaland officially gained recognition as a state, a state Police Officer Atu Zumvu has been awarded one of the nations' military honour, ‘Shaurya Chakra’. Nagaland attained statehood in which year?
1965
1955
1971
1963
1975
Solution:
For the first time since Nagaland officially gained recognition as a state, a state Police Officer Atu Zumvu has been awarded one of the nations' military honour, ‘Shaurya Chakra’. Nagaland attained statehood in 1963.

Q3. Prime Minister Narendra Modi released a book authored by Lok Sabha Speaker Sumitra Mahajan in New Delhi, recently. The book is titled as __________.
Matopadesh
Bhagyashree
Matoshree
Preranadayini
Hanswahini
Solution:
Prime Minister Narendra Modi has released a book authored by Lok Sabha Speaker Sumitra Mahajan in New Delhi, recently. The book is titled as 'Matoshree'.

Q4. The government has recently set up an 'Inter-Ministerial Committee' to monitor the regional air connectivity scheme named _________.
UDAY
UDAAN
UJJWALA
UNNATI
UDAN
Solution:
The government has set up an 'Inter-Ministerial Committee' to monitor the regional air connectivity scheme UDAN (Ude Desh Ka Aam Naagrik) which seeks to make flying affordable by connecting unserved and under-served airports.

Q5. FSDC was set up by the Government as the apex level forum in-
September 2002
January 2016
March 2012
July 2005
December 2010
Solution:
With a view of strengthening and institutionalizing the mechanism for maintaining financial stability, enhancing inter-regulatory coordination and promoting financial sector development, the Financial Stability and Development Council (FSDC) was set up by the Government as the apex level forum in December 2010. The Chairman of the Council is the Finance Minister and its members include the heads of all Financial Sector Regulators (RBI, SEBI, PFRDA & IRDA) Finance Secretary and/or Secretary, Department of Economic Affairs (DEA), Secretary, Department of Financial Services (DFS), and Chief Economic Adviser. The Council can invite experts to its meeting if required.

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the question given below: 
Seven Persons P, Q, R, S, T, U and V live on seven different floors of a building, but not necessarily in the same order. The lowermost floor of the building is numbered one; the one above it is number two and so on till the topmost floor is number seven. Each of them also likes a different subject and colour i.e. subjects are- Maths, Physics, Chemistry, Biology, Economics, Hindi, Sanskrit and colour are- Red, Pink, Blue, White, Yellow, Orange and Violet but not necessarily in the same order.
 Only one person lives between the one who likes Economics and the one who likes Hindi. S does not like Economics. V does not like Maths. The one who likes Orange live immediate above the one who likes Economics. T lives on one of the floors below Q, but does not live on the lowermost floor. The one who lives on 7th floor is immediate above the one, who lives immediate below the one who likes Violet. There are three persons between Q and T. The one who likes Biology lives on one the odd-numbered floors below U. P lives immediately above U and does not like Chemistry. U does not like White and Pink. The one who likes Blue live immediate above the one who likes Yellow. The one who likes Hindi is also likes Pink. Only one person lives between Q and the one who likes Chemistry. The one who likes Yellow lives below the one who likes Red. Only two persons live between V and the one who likes Chemistry. The one who likes Physics live on one of the even-numbered floors above the one who likes Chemistry. The one who likes Sanskrit lives immediately above V, who does not like Hindi. S lives on one of the floors above R.

 Q6.Who among following likes White colour?
R
The one who likes Physics
The one who likes Chemistry
The one who likes Maths
Q
Solution:
(6-10)

Q7.Who lives on immediate above the one who likes Pink colour?
The one who likes Chemistry
Both (A) and (E)
S
Q
The one who likes Red

Q8. Who among following like Sanskrit subject?
Q
P
V
T
None of these

Q9. How money persons live between the one who likes Biology and the one who likes Pink?
None
Three
Two
Can’t be determined
None of these

Q10.Four of the following five are alike in a certain way and hence they form a group. Which one of the following does not belong to that group?
The one who likes Biology
The one who likes Orange
The one who lives on 5th floor
The one who lives on 6th floor
The one who likes Maths

Q11. Three partners A , B and C invested their amounts in ratio 7:5:3. At the end of six months, A withdraws his amount such that his total investment will be equal to C’s initial investment. If C’ share in annual Profit is Rs. 3600. A’s annual profit will be ?
Rs. 6000
Rs. 7000
Rs. 4500
Rs. 9000
None of these
Solution:

Q12. A bag contains 25 cards with numbered 1, 2, 3,……, 25. Two cards are picked at random (one after another and without replacement). Find the probability that the sum of numbers of both cards are odd?
12/50
13/25
13/50
13/27
None of these
Solution:

Q13. If time taken to cover ‘ D-11’ km upstream is four times the time taken to cover D km downstream. If ratio of speed of boat in still water to the speed of water current is 9:7. And the time taken to cover ‘D-2’ km in upstream is 2 hrs. what will be the speed of boat in still water?
30 kmph
20 kmph
45 kmph
35 kmph
None of these
Solution:

Q14. Time taken to complete a work by A alone is 100% more than the time taken by both A and B to complete the work. B is thrice as efficient as C. B and C together take 12 days to complete the same work. How many days A will take to complete the work alone?
32 days
16 days
24 days
20 days
None of these
Solution:

Q15. Sashi spends 32% of her income in various expenses. Of the remaining, she spends one – fourth on her brother while 9/17 on her sister and remaining keep as savings. If the difference between her money spending on brother and sister is Rs. 3800 . What is Shashi’s savings?
Rs. 3000
Rs. 2500
Rs. 4000
Rs. 3400
None of these
Solution:

Directions (16-20): In each of the following questions five options are given, of which one word is most nearly the same or opposite in meaning to the given word in the question. Find the correct option having either same or opposite meaning. 

 Q16.Malefaction
breach
Mire
collate
Pyromania
none of these
Solution:
malefaction-a breaking of a moral or legal code. Option A is the correct answer.
Mire-swamp; muddy ground
Collate-arrange in order
Pyromania-compulsion to start fires

Q17.Laconic
Quaff
circuitous
dolt
Staunch
none of these
Solution:
laconic- (of a person, speech, or style of writing) using very few words. Circuitous is the opposite word.
Dolt-stupid person
Quaff-drink down quickly
Staunch-loyal; faithful; dependable

Q18.Enervate
Invidious
Fractious
debilitate
Stratagem
none of these
Solution:
Enervate means to sap the energy from; make (someone) feel drained of energy or vitality. Debilitate is the synonym.
Invidious-arousing envy.
Stratagem-plot; plan; trick
Fractious-irritable; difficult to control

Q19.Mercurial
certain
garner
droll
garble
none of these
Solution:
mercurial-likely to change frequently, suddenly, or unexpectedly .Certain is the correct choice.
 Garble-distort; confuse; muddle
Garner-gather; collect
Droll-dryly amusing

Q20.Unnerve
Drawl
demoralize
Interminable
Galleon
none of these
Solution:
unnerve- to deprive of courage or confidence. Demoralize is the synonym.
Galleon-ancient type of sailing ship
Drawl-speak slowly with words running together
Interminable-never-ending

                                       


You may also like to Read:



CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment