Saturday, 16 September 2017

Test of the Day for IBPS RRB Exam 2017

Dear Readers,

Test-of-the-Day-for-IBPS-RRB-Exam-2017

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like IBPS RRB, etc. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed.



Q1. Many a time we read in the newspapers that RBI has changed or revised a particular ratio/rate by a few basis points. What is basis point?
Ten percent of one-hundredth point
One hundredth of 1%
One hundredth of 10%
Ten per cent of 1000
None of the above
Solution:
A basis point is the smallest measure used in quoting yields on fixed income products. Basis points also pertain to interest rates. One basis point is equal to one one-hundredth of one percentage point (0.01%). Therefore, 100 basis points would be equivalent to 1%.

Q2. Which of the following is not a type of cheque issued by an individual?
Bearer cheque
Order cheque
Crossed cheque
Savings cheque
None of the above
Solution:
Savings cheque is not a type of cheque issued by an individual.

Q3. What is Financial Inclusion?
To provide a permanent employment to the unemployment
To provide a 100 days job to all those who are in need of a job
Delivery of financial services at affordable costs to vast sections of disadvantaged and low income groups
To ensure that all financial transaction amounting Rs. 5,000/- and above are done through banks.
None of the above
Solution:
Financial inclusion may be defined as the process of ensuring access to financial services and timely and adequate credit where needed by vulnerable groups such as weaker sections and low income groups at an affordable cost (The Committee on Financial Inclusion, Chairman: Dr. C. Rangarajan).

Q4. Which of the following places in India does not have a stock Exchange?
Kolkata
Ahmedabad
Mumbai
Udaipur
None of the above
Solution:
In Udaipur, Rajasthan does not have a stock Exchange.

Q5. Which of the following is the name of private sector Bank in India?
IDBI Bank
Axis Bank
Corporation Bank
UCO Bank
Dena Bank
Solution:
Axis Bank Ltd is one of the private-sector banks in India offering a comprehensive suite of financial products. The bank has its head office in Mumbai and Registered office in Ahmedabad.

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the question given below-] 
Seven students A, B, C, D, E, F and G are students of a St. John School. They all have to go for weekly test in a week starting from Monday to Sunday one by one but not necessarily in the same order. They all like different colour red, green, white, black, pink, yellow and orange. A gives weekly test on Thursday. Two students give test between the A and the one who likes orange colour. Three students give test between the one who likes orange colour and the one who likes yellow colour. B likes pink colour and give test on either Friday or Saturday. Three students give test between the B and G. The one who likes black colour give test immediately after G. Three students give test between the F and the one who likes black colour. C gives the test on the day between the G and A. D does not like yellow or black colour. G does not like red colour. A does not like green and red colour. C does not like yellow colour. C does not give the test immediately before or immediately after the E.

 Q6. Who among following likes white colour?
A
B
C
D
E
Solution:
(6-10)

Q7. G likes which of the following colour ?
Orange
Green
Black
White
None of these

Q8. Who among following gives test on Sunday?
G
C
D
E
F

Q9. G gives test on which of the following day?
Monday
Tuesday
Wednesday
Thursday
None of these

Q10. If D is related to green and E is related to pink, in the same way C is related to?
White
Yellow
Orange
red
None of these

Directions (11-15): The table given below shows the number of days taken by six workers to complete five different tasks in a field individually. Study the table carefully to answer the questions based on it. 

 

Q11. If Ashfaq started digging alone and was coordinated by Mayank and Jatin respectively on alternate days from next day, find the number of days taken by them to complete the work?
None of these
Solution:

Q12. Lokesh, Faisal and Jatin started watering in the field. But after 2 days Lokesh left and Jatin also left 2 days before completion of work. Find total number of days Faisal worked?
7 days
9 days
8 days
10 days
None of these
Solution:

Q13. What is the difference in the number of days taken by Rakesh and Mayank together for seeding and that of by Faisal and Jatin together for watering?
None of these
Solution:

Q14. What is the ratio of the average number of working days of Rakesh and that of Faisal for all the activities?
17 : 16
16 : 17
17 : 17
19 : 20
None of these
Solution:

Q15. Mayank, Faisal and Rakesh together started ploughing while at the same time Jatin, Lokesh and Ashfaq started watering. What is the time difference in the completion of the two works?
 
None of these
Solution:

Directions (16-20): Which of the phrases (A), (B), (C) and (D) given below should replace the phrase given in bold in the following sentences to make the sentence grammatically meaningful and correct. If the sentence is correct as it is and there is no correction required mark (E) as the answer. 

 Q16. What time did you get home last night? Your mother and I waited up for you until 2 am.
had waiting
wait in
wait upon
waited upon
No improvement
Solution:
To wait up is to stay awake and not go to bed because you are waiting for someone.

Q17. She went out with her friends every night instead of studying and threw further her chance of a place at university.
throw away
threw out
throw off
threw in
No improvement
Solution:
To throw away something (or throw something away) means to ruin or lose something valuable or important, by doing something reckless or foolish.

Q18. You've made a spelling mistake here. Rub it off and correct it, please.
Rub it up
Rub it on
Rub it out
Rub it away
No improvement
Solution:
To rub out something (or rub something out) is to remove writing from a surface by rubbing or wiping it with an eraser or a piece of cloth

Q19. He's a fantastic singer. The recording companies will be queueing up to give him a contract.
queueing up at
queueing in to
queueing at to
queueing on to
No improvement
Solution:
To be queueing up to do something is to want to do it very much. If people are queueing up for something or to do something, a lot of them want to do it or have it.

Q20.The runner was called at home plate, and the manager came out to argue about the call.
called in
called out
called away
called on
No improvement
Solution:
called out-a decision made by an official in a sports contest

               

You may also like to Read:




CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment